Ahojte,
Asi som dala zly nazov diskusie, skusim vysvetlit v com potrebujem poradiť. Vo vareni som novacik.
Chcem zajtra robit hustu batatovu polievku. V recepte je napisane, pridat 800ml zeleninoveho vyvaru. Cim mozem ten vyvar nahradit aby mala polievka chut?
Vzdy ked robim nejaku polievku, davam namiesto vyvarov vodu a vzdy chuti tak... tak vodnato. Bez chuti. Chapem ze ten vyvar urobi vela, ale ako ho nahradit ked ho proste nemam? :D
Dakujem Vam ozaj za rady 🙏
@aicha151 vývar na varenie niečoho iného som použila hádam 3x v živote - proste keď robím vývar, tak jeme vývar a nebudem robiť 3 hodiny vývar extra len kvôli tomu, aby som ho použila na varenie niečoho iného (hlavne keď to niečo je uvarené za 20min). A vývar ani nemrazím. Jedlá normálne dochucujem buď rôznym korením, bylinkami alebo pridám čerstvú zeleninu.
pokial nechces vidnatu polievku tak vody daj menej len aby zakryla zeleninu. pacni tam jeden zemiak na zahustenie. pridaj cibulu a cesnak a tieto tri veci potom rozmixuj. mozes do varenia pridat kovove vajicko so zmenou korenin a byliniek. ciernem viacfarebne majoran tymian muskatovy orech bobkovy list co sa ti hodi. a nasledne zahusti polievku trochou kokosoveho mlieka. garantujem ti ze po tychto opatreniach vodova nebude ;)
Ved polievka je vlastne voda. Aby nebola vodnata, sa zahustuje. Bud zemiakom, alebo zasmazkou. A ochucuje sa. Chutnas a pridavas koreniny. Ja vegetu nepouzivam, je to draha sol. Ani bujony, clovek nevie, co v tej kocke je. Takze chutnat a dochucovat.
Mozes pouzit vegetu alebo bujon,
Ano aj zasmazka ci zatrepka ti pomoze...
Toto su vsak tie nezdravsie varianty.
Ak chces zdravsiu,skus pridat korenovu zeleninu,vcelku a ked bude mäkka,rozmixuj si to a vrat do polievky.dobru chut v polievke urobi aj por,parika ci cibula..toto davam aj do vyvaru,to sa da v batatovej krasne rozmixovat,nemusi to tam plavat.
Polievku potom dochut este napr.korenim alebo chilli,mozes dat kurkumu ci sladku papriku...
Rovnako mozes pridat zemiak alebo skratka viac batatov a potom cast zmixnut a polievku takto zahustit.
Nebude vodnata,ale krasne kremova.
Ked varim napr.kremovu polievku kam ide smotana,zvykem zmixovat cicer v konzerve/alebo uvareny do mäkka-napr.v kuchte/ a ten rozmixujem.uplne zahusti polievku,je krasne kremova.kedze cicer nema vyraznu chut,je na toto velmi vhodny.
Zda sa mi to.dokonca lepsie,ako rastlinna smotana.
@aicha151 vyvar z kosti robim cisty - kuraci, hovadzi - dochutim len sol, nove korenie, bob. list ... Potom robim polievky zeleninove ploche (zelenina po uvareni je bez chuti) napr. kalerabovu, mrkvovu, porkovu - a tam pridavam 1/3-1/2 BIO zeleninovy alebo BIO slepaci bujon - bud z DM alebo z bio obchodu. A potom su vesele zeleninove polievky ako hokaido+mrkva+zemiak, miesana zelenina ... ktore staci dosolit, a uz do nich nedavam nic, pretoze chutia same o sebe.
Menej vody, ledva aby sa zelenina bola ponorená. Nakoniec trochu slah.smotany alebo kokos.mlieka. a konkrétne do tejto sa hodí trochu kari korenia
Ja používam tu dm vegetu,ale keď dáš menej vodu a dáš tam aj trochu inej zeleniny,tak máš zeleninovú polievku, ja často dám do polievok aj trochu olivového oleja. Vhodné osoliť aj okoreniť. Nemusíš tam dávať žiadnu vegetu či bujón,len treba správne dochutit
Dakujem dievčatá! Nakoniec som nepoužila ani bujon, ani vyvar, dlhsie som povarila zeleninu, dala menej vody, poochutnavala a je mnam mnam. Kazdu jednu radu si cennim a vyuzijem do buducna. 😊
bujon