Čo do batatovej polievky namiesto vývaru?

aicha151
28. jan 2020

Ahojte,
Asi som dala zly nazov diskusie, skusim vysvetlit v com potrebujem poradiť. Vo vareni som novacik.
Chcem zajtra robit hustu batatovu polievku. V recepte je napisane, pridat 800ml zeleninoveho vyvaru. Cim mozem ten vyvar nahradit aby mala polievka chut?
Vzdy ked robim nejaku polievku, davam namiesto vyvarov vodu a vzdy chuti tak... tak vodnato. Bez chuti. Chapem ze ten vyvar urobi vela, ale ako ho nahradit ked ho proste nemam? :D
Dakujem Vam ozaj za rady 🙏

airaw
28. jan 2020

bujon

natalala
28. jan 2020

@aicha151 ja zvyknem robit kombinaciu batat, mrkva a hokaido. Tak mozes pouzit aj bujon ja ho raz za cas tiez pouzijem a dostanes kupit bez glutamanu a ineho bordelu.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucyluv
29. jan 2020

Ja do vsetkeho davam vegetu, konkretne tuto z DM, lebo nema tolko soli ako tie z obchodu, varim s nou aj pre dieta

sissy27
29. jan 2020

@aicha151 vývar na varenie niečoho iného som použila hádam 3x v živote - proste keď robím vývar, tak jeme vývar a nebudem robiť 3 hodiny vývar extra len kvôli tomu, aby som ho použila na varenie niečoho iného (hlavne keď to niečo je uvarené za 20min). A vývar ani nemrazím. Jedlá normálne dochucujem buď rôznym korením, bylinkami alebo pridám čerstvú zeleninu.

3petka
29. jan 2020

@aicha151 napadol má tiež bujon ale nič by si nepokazila ani keby si dala vyvarit aspoň jeden kus z kurčata alebo sliepky a potom vyberieš. Ja napr. Nepoužívam ani bujony a ani vegetu...

kotulicek
29. jan 2020

@aicha151 a čo tak zatriepku, zasmasku alebo ako to nazvať roztopiť kus masla trocha múky , hodím do polievky keď sa varí a je 😉 dávam vždy keď sa.mi zdá že polievka je taka vodnata ...Inka ja.si vyrábam domácu vegetu to je paráda 👍

juliet86
29. jan 2020

pokial nechces vidnatu polievku tak vody daj menej len aby zakryla zeleninu. pacni tam jeden zemiak na zahustenie. pridaj cibulu a cesnak a tieto tri veci potom rozmixuj. mozes do varenia pridat kovove vajicko so zmenou korenin a byliniek. ciernem viacfarebne majoran tymian muskatovy orech bobkovy list co sa ti hodi. a nasledne zahusti polievku trochou kokosoveho mlieka. garantujem ti ze po tychto opatreniach vodova nebude ;)

oli18
29. jan 2020

Ved polievka je vlastne voda. Aby nebola vodnata, sa zahustuje. Bud zemiakom, alebo zasmazkou. A ochucuje sa. Chutnas a pridavas koreniny. Ja vegetu nepouzivam, je to draha sol. Ani bujony, clovek nevie, co v tej kocke je. Takze chutnat a dochucovat.

osky
29. jan 2020

Mozes pouzit vegetu alebo bujon,
Ano aj zasmazka ci zatrepka ti pomoze...
Toto su vsak tie nezdravsie varianty.

Ak chces zdravsiu,skus pridat korenovu zeleninu,vcelku a ked bude mäkka,rozmixuj si to a vrat do polievky.dobru chut v polievke urobi aj por,parika ci cibula..toto davam aj do vyvaru,to sa da v batatovej krasne rozmixovat,nemusi to tam plavat.
Polievku potom dochut este napr.korenim alebo chilli,mozes dat kurkumu ci sladku papriku...
Rovnako mozes pridat zemiak alebo skratka viac batatov a potom cast zmixnut a polievku takto zahustit.
Nebude vodnata,ale krasne kremova.
Ked varim napr.kremovu polievku kam ide smotana,zvykem zmixovat cicer v konzerve/alebo uvareny do mäkka-napr.v kuchte/ a ten rozmixujem.uplne zahusti polievku,je krasne kremova.kedze cicer nema vyraznu chut,je na toto velmi vhodny.
Zda sa mi to.dokonca lepsie,ako rastlinna smotana.

kittykat22
29. jan 2020

@aicha151 vyvar z kosti robim cisty - kuraci, hovadzi - dochutim len sol, nove korenie, bob. list ... Potom robim polievky zeleninove ploche (zelenina po uvareni je bez chuti) napr. kalerabovu, mrkvovu, porkovu - a tam pridavam 1/3-1/2 BIO zeleninovy alebo BIO slepaci bujon - bud z DM alebo z bio obchodu. A potom su vesele zeleninove polievky ako hokaido+mrkva+zemiak, miesana zelenina ... ktore staci dosolit, a uz do nich nedavam nic, pretoze chutia same o sebe.

pralinka86
29. jan 2020

Menej vody, ledva aby sa zelenina bola ponorená. Nakoniec trochu slah.smotany alebo kokos.mlieka. a konkrétne do tejto sa hodí trochu kari korenia

lealikk
29. jan 2020

@lucyluv toto pouzivam aj ja a veru je to skvela vecicka. mne to dost nahradza vyvar a klasicky bujon

angela85
29. jan 2020

Ja používam tu dm vegetu,ale keď dáš menej vodu a dáš tam aj trochu inej zeleniny,tak máš zeleninovú polievku, ja často dám do polievok aj trochu olivového oleja. Vhodné osoliť aj okoreniť. Nemusíš tam dávať žiadnu vegetu či bujón,len treba správne dochutit

aicha151
autor
29. jan 2020

Dakujem dievčatá! Nakoniec som nepoužila ani bujon, ani vyvar, dlhsie som povarila zeleninu, dala menej vody, poochutnavala a je mnam mnam. Kazdu jednu radu si cennim a vyuzijem do buducna. 😊