Čo dávate deťom na raňajky?

xlucia
9. nov 2010

poteší ma čokoľvek na inšpiráciu, ale hlavne slané verzie
už nemám fantáziu, co dať synovi ráno jesť, má 4 roky
ale také veci ako párok či šunka mi vobec nechce, takže to mu ani nenúkam
a keďže v školke majú denne nátierky,na desiatu aj poobede, tak nechcem ani to dávať, veď to má aj tak dva krát denne
ďakujem za všetky nápady

evabb35
9. nov 2010

cesnakovú, rascovú, fazuľovú, šošovicovú polievku. /kvôli tekutinám/

kvojtanikova
9. nov 2010

podla mna su pre deti najlepsie na ranajky cerealie. je ich vela druhov, daju sa striedat a kedze ma dvakrat denne chlebik v skolke, nemusi ho mat aj na ranajky. navyse z cerealii bude mat dost energie aj keby mali na desiatu nejaku natierku co mu nechuti - vydrzi do obeda. len zavisi od toho ci ma rad mlieko...

xlucia
autor
9. nov 2010

evabb na ranajky polievku???
kvajtanikova no mlieko ma rad, ceralie niekedy davame

kvojtanikova
9. nov 2010

no vidis tak mozes kludne davat kedykolvek. raz das kakaove, raz skoricove, raz obycajne... niekedy namiesto toho jogurt alebo milacik, alebo chlebik/zemlu s maslom a varenym vajickom/syrom... a na to nejake bylinky - pazitku, zeruchu - skuste si spolu vypestovat v misticke na vate - je to zabava a malemu sa to bude pacit potom to urcite rad zje, ked si to "vyrobil" sam...

libka1
9. nov 2010

nasa ma rada acidko, dam jej to do misky a do toho jej nadrobim trochu celozrnneho rohlika, pekne si to lovi lyzickou z toho acidka a potom acidko vypije z misky 😀
inac davame cerealie tiez, niekedy len jogurt alebo ovocie, nerada ju pustam z domu bez ranajok, ale tak 1-2x do mesiaca sa nam to podari ked odmieta jest... vtedy jej strcim na cestu do skolky aspon chrupky kukuricne, alebo pohankove nech chrume a v aute si vacsinou trochu da 😉

elise
9. nov 2010

guličky s mliekom, rohlíček so salamikom alebo vianočku, a pohár mliečka alebo kakauka

danka.k
9. nov 2010

@evabb35 😀 😀 😀 ma este nenapadlo dat synovi rano polievku 😀 😀

@xlucia moj synator miluje chlieb so syrokremom... ked mu tam dam sunku alebo salamu tak to leti pod stol a aj tak zje len ten chlieb so syrokremom... kazde rano zasadne hovori ze dzem mu nemam davat... takze zvycajne ten syrokrem...ale nema problem zjest aj parku, samozrejme k tomu chlieb so syrokremom 😀 😀 😀 a dakedy ma len tak roztek s jogurtom...

xlucia
autor
9. nov 2010

danka to je aj nas problem, chleba so syrom aj o polnoci, a veeeelmi zriedka este tak s nutelou
a koniec, ostatne nechce
elise salam mi jest nechce, nema rad tieto polotovary, a vianocka je sladke...

estanis
9. nov 2010

mne nastastie zje mala hocico. a co tak spravit prazenicku na cibulke, alebo s lecom?

danulik
9. nov 2010

ovsena kasa:
namocene ovsene vlocky, jogurt, postruhane jablcko a pokrajane hociake ovocie (banan, marhule, broskyne, cucoriedky, jahody,..), pomlete orechy, kokos, moze sa osladit medom 😉

titkovamiriam
9. nov 2010

chlieb so syrom alebo maslo,obcas makovka a vela vela kakaa alebo mlieka 😀

zitaje
9. nov 2010

@xlucia bud rada, ze nechce parok 😅 .
Moje baby mavaju na ranajky casto kase, napr. pseno s bananom je popularne, alebo ovsena s orechami, pripadne s makom alebo s datlovym sirupom.
Kase je lepsie robit bez mlieka, s vodou.

dadis
10. nov 2010

😅 nas Matko pred skolkou iba "kakafko" alebo jogurtik...na desiatu chodia v skolke uz o 8.20, tam sa potom riadne napapa...cez vikend papame tak podla nalady...teraz su v kurze najma toasty s masielkom a s medom...

sirell
10. nov 2010

chcela by som mat vase problemy, ze co dat na ranajky. u nas je problem vobec nieco zjest. dcera vypije akurat mlieko a jest nechce vobec nic. este tak "slaninu s roztekom", co jej ale nechcem davat, kedze to nie je vhodná strava pre dieta. rano u nas nezaberaju ani vyslovene oblubene jedla. takze rana ked dcera nieco aj zje su u nas vynimocne. fakt neviem ako ju mam naucit ranajkovat. a v skolke maju desiatu az o 9.30

dadis
10. nov 2010

@sirell to je zvlastne, ze ake su rozdiely v tom, kedy deti v skolke jedia...u nas odchadzaju na desiatu 8.20 a na obed okolo 11.00...co sa mi zda dost skoro... (chodim pre Matka o 11.45, to su uz vsetci aj vycikani a poumyvani a prezliekaju sa do pyzamka)

aaluska
10. nov 2010

Kočky, už ste sa niekedy zamysleli, koľko chemikálií je tavených syroch a salámoch? My sa snažíme jesť mäso iba vo váre, žiadne salámy a šunky - to iba výnimočne u babky. Čo sa týka syrov, tak najmä tvrdé syry kupujeme, tie nastrúham alebo ich máme ako plátky. Moje dieťa mlieko nechce - ani kravské, ani formulové, jogurty viac-menej tiež nie. Cereálie by chrúmal aj samotné 🙂 Takže mi "fičíme" na acidku, lučine a robím rôzne nátierky, napr. vajcová, avokádová (pretlačiť avokádo, jedna lučina malá, strúčik cesnaku), cesnaková, cibuľová, rybia. Alebo chlieb(pečivo) so šalátom, zeleninou, najlepšie s domácim dresingom, kde si to môže všetko namáčať a olizovať 🙂. Ešte k tým nátierkam na chlieb, snažím sa striedať maslo, lučinu, flóru a podobné margaríny...

aaluska
10. nov 2010

@sirell skúsila si banán alebo nejaké iné ovocie? u nás to fungovalo v stavoch rastu zúbkov, dávala som samotný banán alebo ho pretlačila do jogurtu, k tomu čaj s medom a citrónovou šťavou... len tak mimochodom, to mlieko jej asi stačí, nemyslíš? môj malý tiež ráno vypije mlieko okolo 6-7 a potom raňajkuje až o 8:30, dovtedy nie je hladný.

aaluska
10. nov 2010

@xlucia napadá ma, čo som dnes robila, ale my to mávame na večeru: karfiól na pare, na to strúhanka a maslo

smejkovia
10. nov 2010

no mi mame tiež problém niečo spapkať, väčšinou ráno sa jej nechce vstávať, potom vypije len actimel a to je jej dosť, sú výnimočné dni kedy si da nejaký ten jogurt, alebo rohliček najradšej má čistý, ale to musí mať náladu. a potom papka už v škôlke

sirell
11. nov 2010

@aaluska ovocie rano vobec nechce, som rada ked mi ovocie zje na desiatu alebo olovrant. a ta jej nechut rano jest vyplyva urcite z toho, ze to mlieko jej staci. ma to ako kazdoranny ritual - pije mlieko z flase. ked sme doma, tak ranajkuje az cca 1/2 - 1 hod po mlieku - presne ako tvoj maly. lenze mlieko pije rano doma o 7.00 a v skolke maju desiatu az o 9.30, to sa mi zda uz dlho aby jej to mlieko stacilo. Cerealie u nas neprichadzaju do uvahy, kedze ma mlieko vo flasi. ☹
@smejkovia vidim ze mame uplne rovnake deti. u vas actimel a u nas mlieko 🙂
@dadis to mas pravdu v tych rozdieloch. min. rok dcera chodila do jasli, tam mali desiatu 8.30 a obed 11.30, takze som ranajky neriesila. teraz v skolke desiata 9.30 a obed 11.30, spanok od 12.30
Snad sa mi ju podari naucit ranajkovat kym pojde do skoly.

aaluska
11. nov 2010

@sirell teraz ma napadlo, nechcela by potom ešte zjesť nejakú kukuričnú/pšeničnú/ryžovú oplátku? robia ich aj slané, napr. značka racio alebo bona vita

sirell
11. nov 2010

@aaluska nie, toto mam uz vyskusane. skusila som jej ich dat aj v aute cestou do skolky ale hryzla tak max 2x alebo vobec. inak ich ma celkom v oblube 🙂

rainee
11. nov 2010

asi najlepsie to obmienat nech je strava pestra - casto len staci ze to vyzera trochu inak a hned to dieta zbasti 🙂

benne
11. nov 2010

@rainee mlieko je úplne v pohode, moja pije aj teraz ráno len kakao a potom v školke cca po 2 hodkách od ranného mlieka majú desiatu - chlebík a stačí jej to (má 3 roky)

ivush
15. mar 2011

Maminy, budem rada keď ešte pridáte nejaké nápady a tipy na zdravé raňajky...Ja dávam nášmu malému biely jogurt, ale to je dosť málo teda slabé na raňajky...chcela by som ešte niečo okrem toho, ale rozhodne nie chlebík keďže ten má zvyčajne na desiatu v škôlke....a tie detské cereálie tiež nechcem, pretože podľa hodnôt sacharidov to mu môžem dať rovno zjesť 5kociek cukru.... 😒 😖

kvojtanikova
15. mar 2011

@ivush skus raz za cas dat okrem toho varene vajicko. alebo chlebik (knackebrot, vlaran...) s maslom a na to tie bylinky co som spominala vyssie. U nas to v tom veku dost bezalo, lebo sa mu pacilo ako si to sam vypestoval. Taku zeruchu mas za tyzden narastenu, alebo pazitku...

syslica
15. mar 2011

@ivush A čo tak obyčajné ovocné muesli (nie zapekané) zaliate tým jogurtom, alebo ovocnou šťavou - ak má rád "mokré", v lete pridávame aj kúsky čerstvého bobuľového ovocia, jahôd a pod., ale môže byť aj "suché" s dostatkom pitiva po ruke 🙂 a sušené hrozienka do kaše (momentálny hit).
Na sladké cereálie si starší navykol práve v škôlke, nie som z toho happy, ale občas im ich doprajem.

jaaty
15. mar 2011

Keďže Hanka má v škôlke o 9,00 hod desiatu (alebo raňajky?), tak netlačím na ňu, aby toho veľa zjedla.
Ide mi skôr o to, aby si dala niečo do bruška zapila aspoň troškou mlieka, čaju alebo pomarančového džúsu.
Hanka sladké neje- vôbec, tak možností síce nie je veľa, ale dá sa- zapečený rožok alebo žemľu so šunkou a syrom, tousty so šunkou a syrom, vianočka - čistá alebo makovka s mliekom, cereálne guličky - vyberá len biele, čokoládové jej nechutia, omeletu, praženicu, občas "hot dog", rožok so syrom alebo si vypýta tvrdý syr a šunku (samotné z každého zo dva plátky)
Sýtejšie raňajky jedáva cez víkend, keď nejde do škôlky.

cestovatelkaandrea
15. mar 2011

no nas drobec tiez toho moc rano nespapa. este stale pije rano mliecko tak okolo 200-240ml a potom si bud dzobne trocha z kukuricnych lupienkov alebo nugatovych tasticiek. cez vikend si da po mliecku aj croasant alebo vianocku. vacsinou potom v skolke papa o 9.30 desiatu

ivett1
15. mar 2011

@ivush aj my jedávame ráno pred odchodom do škôlky (cca o siedmej) jogurt, ale striedame - biely a ovocný...niekedy si moja dcérka vypýta nutelový chlebík...(toustový...🙂)...a tiež sem tam tie cereálie...ale veľa toho nezje...v MŠ majú "desiatu" už okolo deviatej ráno, takže ju ani moc nenútim...niekedy dokonca vypije ráno len šálku kakaa 😅 ...tajne dúfam, že sa to niekedy zlepší...možno práve tu nájdem nejaké rady na zdravé, prípadne ľahké raňajky...