V poslednom case sa tu stale castejsie vyskytuju otazky typu "mozem dat parmesacnemu dietatu to alebo ono?". Nerozumiem tomu celkom, vsetci moji znami na Slovensku dostavaju od pediatrov informacie o zakladnych potravinach, ktore su vhodne pre dieta prislusneho veku. Ako sa potom moze niekto spytat, ci moze dat parmesacnemu dietatu piskoty s vajcom, ked vajecny bielok sa odporuca az po 1. roku? A to nehovoriac o vegete, intantnych polievkach a podobne. Je naozaj take tazke otocit balenie na druhu stranu a precitat si zlozenie? A logika a pud sebazachovy mi hovoria, ze ak vela veciam v zlozeni nerozumiem (E-cka a rozne chemicke nazvy), asi to nebude prirodny produkt a dietatu to pokial mozno nedam.
Mozno ani nie tak otazka, ako skor vyzva: CITAJTE ZLOZENIE jedal, ktore pre svoje deti kupujete v potravinach a trochu sa nad tym zamyslite... 😉
Nie necitam do detailu, ale viem, co kupujem, stravujeme sa zdravo a viem, ze nejaka pasteta, presladeny keksik, ci ofarbena voda v style jupik skvele nebudu a to si ten zoznam e-cok citat nemusim. Varim im sama, solim/korenim uplne minimalne a aj to od roka. Jedine, co pozeram, je aby jogurty mali aspon 8% tuku.
A nerobila by som taku katastrofu s par piskot, isteze je lepsie sa tomu vyhnut, ale videla som uz ine veci, ktorymi maminy pchaju ani nie rocne deti, toto by mi az tak zili netrhalo 😖
Čítam zloženie vždy, keď kupujem niečo nové, a mám i knihu o E-čkach, tak keď potrebujem, dané E-čko si vyhľadám, aby som vedela, čo je to zač.
Oplatí sa ale občas "prekontrolovať" zloženie u výrobkov, ktoré už poznám a pravidelne kupujem, už sa mi stalo, že výrobca zloženie zmenil, a napr. do zakysanej smotany začal pridávať škrob. Tak som si našla inú značku.
ja vzdy... 🙂 bez toho nic nekupujem... a vsade kde je viac ako 1 ecko ostava vsetko pekne v regali 🙂
mozno som divna,ale v zivote som sa nikoho nepytala co mozem a nemozem dat svojmu dietatu,...absolutne si vystacim s vlastnym rozumom,inteligenciou a materinskym instinktom a uprimne povedane otacanie baleni povazujem za velky casovy luxus,tak isto ako @traktor a pri nakupe s dietatom a nedaj boze s viacerymi detmi je to az nezrealizovatelne...pokial nemate niekoho,kto sa o vase dieta postara,kym si vy spravite 2 hodinovy absolutne ''nezavadny a neskodny'' nakup.
ikke ono niekomu by nepomohlo ani studovanie obalov vyrobkov. skor otvorit oci usi a pocuvat a citat. je tolko clankov knih ci pediatri tiez pernamentne odpovedaju na otazky maminiek co mozu co nemozu.
Ale zopar ludom nepomoze ani svatena voda. vid moja svokra. clovek s vysokoskolskym vzdelanim. titul pred menom za menom pohybuje sa v zdravotnictve a aj tak je schopna nosit mojim detom pernamentne sladkosti, kysele cukriky ci jupikov. hlavne ze doma sa snazi stravovat zdravo.
A ked je niekto lenivy vediet aspon zakladne info o vyzive deti nech si ich krmi hoci aj pribinakom v troch mesiacoch ked im to tak chutí. Ich deti ich zdravie
Ale teda k otazke. Ano citam. priznavam nie vsetky. ale vacsinu ano. Vsak ich nemusim citat pri kazdej navsteve obchodu. cas na citanie je aj doma a precitanie dvoch vyrobkov sa da bez problemov aj v obchode a s detmi.
pozriem si zbezne, ak zbadam nieco nove, ci kupit-nekupit. stravujeme sa vyvazene a nejako to Ecko hore dole neriesim. ved to by sme u nas asi hladom zomreli 😝 . urcite mam vsak infosky s cim cca u deti zacat a coho sa vyvarovat. riadim sa dakou tou vnutornou strednou cestou. ale tie otazky niektore su tu fakt, ze na bleee. ved ked uz mam ten internet, tak si vygooglim zopar mudrych clankov a az potom zavesim sem daku otazku do plena 😎
Ja tie mamicky co sem pisu zasa chapem .. lebo nie kazdy ma dobry zdroj informacii, vie citat v cudzich jazykoch a kriticky narabat so zdrojmi alebo jednoducho nema cas stravit hodinu hladanim informacie ... zaroven je tu vela zien, ktore na otazky rado odpoveda, maju z toho dobry pocit, tak preco nenechat tie ktore sa chcu spytat aby sa spytali a tie ktore chcu poradit, aby poradili ...
Predpokladam tiez ze za vela takymito na hlavu padnutymi otazkami je nejaka mila svokra, mamicka, tetuska ci suseda, ktore tyzden do zeny hudu aby dala dietatu ten piskot a ona cela neista potrebuje uistit ze tusi spravne ... pripadne to aj dat precitat svojmu okoliu, ze vacsina inych zien to povazuje za zly napad ...
Zlozenie potravin citam/tie co este nepoznam, nakup mi trva vecne, ked som sama, zuri iba syncek, ked ide cela rodinka tak ma zenu rychlo k pokladni 😉 Celkovo som ale cim dalej tym viac znechutena ponukou potravin v nasich retazcoch ... hlavne zo zeleniny a ovocia je mi uz zle ... niekedy sa kupi a moze to ist rovno do kosa, nech sa akokolvek snazim, neda sa to jest ... v lete nektarinky, ktore z nezrelosti presli hned do hniloby a podobne ...
ano citam zlozenie potravin, ako sa tu uz napisalo, mozno nie hned v obchode ak sa neda, ale trebars aj doma 😉 ak najdem nieco co mi nesedi, tak viac nekupujem..
inak fakt kvalita potravin u nas na sr je diskutabilna, ci uz pochybna "cerstvost" zeleniny ovocia, alebo potraviny, ktore by mali byt "zive" su dokonale umrtvene.. 😖 take jogurty.. nechapem preco tam davaju k. citronovu.. zeby pre autentickejsiu kyslejsiu chut ? naco? ved zakysane mliecne vyrobky su prirodzene kyselkave.. preco sa zahustuju skrobom? nase jogurty su fakt bieda.. je jedno ci si kupite jahodovy zvolensky alebo tami alebo rajo, vsetky chutia rovnako.. akurat kelimok je iny.. detto syry, niektore su ako umela hmota, ktora vola po mlieku 🙄 🙄 taku kravicku som kupila iba raz, lebo iny syr vhodnejsi na cestoviny nemali (v obchode u nasich na dedine) a ta sa mi ani rozpustit nedala.. evidentne z mliekom nemala nic spolocne.. detto ostatne slov. tvrde syry.. 😖
ludom "vonaju a chutia" lacne potraviny.. 😠 a je to veru na nasu skodu.. ale fakt je to otazka aj penazenky, co je tiez smutne.. 😒
ahojky, no ja poväčšine kupujem hlavne to, čo sa obalovo nečíta (zelenina a ovocie, na šupe sa nič nepíše 😀 )...ale ak už niečo obal má, jasné, že čítam, až sa ma veľakrát predavačky nedôverčivo pýtajú, či nepotrebujem poradiť...aj mňa občas niektoré otázky tu na mk zarážajú, ale v okolí nie je problém vidieť polročné s hranolkou, či horalkou v ruke 😖 , každý máme za to svoje dieťa zodpovednosť....niekto nemá info, niekto čas, iný peniaze...ale zodpovednosť za dieťa by matka mala mať 😉
niekedy..vacsinou kupujem osvedcene, pokial mozno made in slovakia, pokial mozno co najviac lokalne...mliecne vyrobky zo salasa, vajcia od susedy, mäso od mäsiara , chlieb s pekarne, zelenina, zavaraniny, kecup atd...od postarsieho pribuzenstva vypestovana na zahrade , pripadne od madarov co tu predavaju na trhoch, ....sackove polievky bujony kecupy a ine nekupujem vobec...a pokial sa da vyhybam sa hypersupermarketom...lebo vsak ano je to tam lacne a na jednej kope ale.......polievka s tescokurata je kalna hnusna, chleba s tych ich minipekarni sa po dvoch dnoch budto rozpadne alebo splesnivie, zelenina chuti este horsie ako vyzera..a jogurty typu dannone a zott pripominaju skor puding ako jogurt...clovek si velmi rychlo zvykne na tieto umele eckove chute...a potom je veelmi prekvapeny ake je to origos jedlo chutne farebne a na ako dlho zasyti oproti tym nahrazkam co sa tvaria ako jedlo
inac zamyslali ste sa niekedy preco vsetky deti tak zhltnu brumikov? a ine podobne nechcu? ...boohvie co tam pchaju
Viete ake vajicka sa pouzivaju do cestovin? Su to niekolko mesiacov stare vajcia co sa nepredali ale este nejavia znamky plesnivosti...s coho sa robi susina a ta sa predava pekarom a vyrobnam cestovin..tuto info mam od zdroja priaamo
citam a ked som si nie ista volam sestre, ktora tomu rozumie :D a v potravinovej sprave pracuje 😎
no - niekto je lenivý čítať zloženie, keď má dieťa malé, tak mu potom poprajem veľa veľa energie pri čítaní neskôr, keď bude mať jeho dieťa rôzne alergie 😝
@ikke absolútny súhlas 😉 tiež tieto divné otázky v každej druhej téme nepochopím. Pri prvom synovi som ešte doma nemala internet, keďže to nebolo bežné, kdesi som si zohnala horko ťažko jednu poriadnu tabuľku so zavádzaním potravín a držala som sa jej. teraz má každý informácií na mraky, stačí kliknúť... a presne tak, spýta sa trebars na tie piškóty. Ale čo to, ale tie odpovede 😅 😝
suhlasim,ze niektore otazky tu na mk su priam stupidne.
zas netreba sa tabuliek krcovito drzat,no odkial pokial.ja osobne sledujem obal potravin,ale samozrejme len novych. 😉 a musim sa priznat,ze slovicka ako,bio,bez konzervantov,bez umelych farbiv,bez pridanych arom,bez pridavkov cukru,bez glutamanu a spol,tak take citam rada a take potraviny aj kupim.samozrejme ovocie a zeleninu,tam popis nie je 😀 pecivo tiez nekupujem vsetko,doughnut maly nemal a tak skoro mat nebude,ale zas biely rozok mu neodopriem ked chce.
nemyslim si,ze treba panikarit nad kazdou jednou zlozkou potravin,ale zas treba si aj urcit hranicu,za ktoru uz rodic nemieni ist.treba aspon zhruba poznat ake potraviny su alergenom a od cca ktoreho roku je ich mozno pridat do jedalnicka. a hlavne si netreba z dietatka do jedneho roka robit laboratornu mysku a skusat co vsetko jeho male brusko zvladne.so zavadzanim novych potravim sa niet kam ponahlat.dieta nepozna tolko chuti,nepotrebuje pribinaka v polroku.dospeli si casto mylia seba a dieta.to co chuti dospelim predsa iste bude chutit aj dietatu 🙄 a tak maju pocit,ze ked podaju dietatku zeleninovu polievku neosolenu a bez vegety,tak to dietatku chutit nebude.ze ked mu daju cisty biely jogurt,tak mu chutit nebude,ze je podla nich lepsie mu dat ochuteny pudincek. 🙄 jasne,ze netreba prehanat ,no dospely si musi uvedomit,ze to co dieta nepozna,za tym neprahne.a na ochutene jedla a sladkosti a kadejake pudinceky ma cely zivot.toho sa naje este dost. 🙂
Čítam aj kvôli sebe aj kvôli drobčekovi, viem, že veľa ľudí, si klope na čelo pri pohľade na mňa, čo už. Keď je možnosť vybrať si, prečo by som mala kupovať potraviny plné farbív, sladidiel, konzervantov a iných Ečok?
Ja citam.. v podstate uz len tie, co nepoznam. Aj lieky citam poctivo - sposob ucinku, vedlajsie ucinky. Ovela poctivejsie som zacala citat, ked syn dostal cukrovku. Musim vsetko prepocitavat na sacharidove jednotky. Ale tak celkovo pre moju informovanost - citam tie informacie. Niezeby som sa rucala o zem pre kazde ecko, ale vyberam si prirodzenejsie potraviny. A co sa tyka ovocia a zeleniny, tiez mam pocit, ze to je coraz horsie - teda v retazcoch. V lete a na jesen predavaju na namesti aj drobni pestovatelia, tak od nich zvycajne kupujem. A v zime - no tak v tych retazcoch, ale tiez pozeram, odkial to je dovezene. A preferujem blizsie krajiny - Cesko, Polsko, samo aj Slovenko, ale toho je malo. Také ovocie ako slivky (blumy), hrusky nashi a tie specialne druhy dovezene az z nejakej Venezuely, ci Paraguje nekupujem.
Ano, citam.
Niekedy az doma, a potom sa zhrozim, ze tie muesli tycinky, co som si kupila ako rychlu desiatu, maju sedem(!!!) druhov cukru 😲
Bohuzial v dnesnej dobe kraluje "co najlacnejsie", najma vo vyrobe. Tak sa do jogurtu sype skrob na zahustenie, do muky, z ktorej je peceny chleba, sa sypu ine zahustovace a tzv. zlepsovace chuti. Lebo 90% spotrebitelov pozera IBA na cenu a nie na to, co to v skutocnosti jedia...
Viem, ktore vyrobky su v pohode, ale z casu na cas si treba skontrolovat aj tie zname vyrobky.
Tiez sa snazim nakupovat lokalne a sezonalne, pokial sa da. Lokalne teda, ked som v Rakusku, tak rakuske vyrobky, ked som na Slovensku, tak slovenske vyrobky, ked som v Taliansku, tak talianske vyrobky. A uprostred zimy nepotrebujem jahody a cucoriedky z druheho konca sveta. Pri bananoch akceptujem, ze su z latinskej Ameriky, lebo bohuzial europske banany (z Grecka, Spanielska alebo Portugalska) sa daju kupit iba priamo tam, kde sa pestuju.
Nehysacim kvoli Eckam, lebo on aj prasok do peciva ma svoje Ecko a "chemicky nazov". Ale ked je v jogurte namiesto mlieka, mliekarenskych bakterii, ovocia a mozno cukru kadejake zahustovadlo a aromy, tak ho necham v regali. Alebo si kupim biely jogurt a dam si don ovocie sama...
Snazim sa vyberat prirodzene potraviny bez komplikovaneho spracovania, ale pouzijem napr. aj bujon, podla moznosti bez glutamatu. Nemam vzdy cas varit aj vyvar alebo nemam vzdy nieco v zasobe v mraznicke.
Samozrejme ano citam, jedno nadvazuje na druhe, urcite si niekto precita a venuje tomu pozornost, iny si to kupi, lebo mu to odporucili znami, kamarati ci pediater. 😖
To by clovek asi nemohol dat do ust nic, lebo dneska vsetko nieco obsahuje. Mna nejake piskoty, marina keksiky, dzusiky, pribinaciky, ci ine veci ani netrapia, sa nad tym vobec nepozastavujem. 😀 😀 😀
Pozastavil sa niekto napriklad nad doporucenymi kasami, vyzivami typu Ovko, Hami a dalsie, jogurtami ci ostatnymi predajnymi produktami pre deti ? A co ovocie a zelenina, kupovane maso, chlieb, rohliky ...atd..atd. Dalo by sa tu toho vymenovat. Napr. ani ryby uz nie su tym ci boli, lebo su geneticky modifikovane.... takze jedzme zdravo a sledujme emulgatory ci ine pridavne latky.....Co je vlastne ten 'zdravy jedalnicek', ked to nie je vyprodukovane z vlastneho zdroja ?
Vedel niekto ako sa vyraba tmavy chlieb ? Samozrejme svetle pecivo nie je vhodne ani zdrave, tolko sa clovek okolo toho napocuva, ....ale co tak tmave, zamyslel sa niekto nad tym, ako sa vyraba 'dnesne' pecivo ? Ze maso stoji v predajni tyzdne, ze je 'upravene' tak, aby dobre vyzeralo na pulte, ze kuracie prsia nakuskovane na peknej tackej su dovezene z Ciny ? Ze zelenina a ovocie su nadopovane dusikmi, rychlo vypestovane na inom kontinente, zaujima sa niekto vobec o to ci je tzv. biopotravina v sekcii BIOPRODUKTY ktorej vsetci na Slovensku fandia ozaj organickou potravinou ? 😅 😅 😅
Ked ma clovek vlastny zdroj, ze si moze zohnat kvalitne maso, ovocie a zeleninu najlepsie vypestovanu z vlastnej zahradky alebo farmy a pripravit si z toho aj chutny pokrm tak to je najlepsie, ale nie kazdy ma take moznosti. 😒
Ja nikomu osobne nevycitam, ako sa stravuje, lebo v dnesnej dobe sa zdravo stravovat ' z obchodnej produkcie' proste neda. Sorry za siahodlny prispevok, to ma vzdy napadne, ked citam podobne otazky. 😀
citam zlozenie aj ked kupujem do domacnosti pre mna a mm .. teda to co nepoznam.. tie potraviny co poznam uz necitam.. najma ecka a rozne sladidla a rozne konzervacne latky a neviem ake este blbosti.. ale necitam uplne vsetko.. ked marek povyrastie urcite budem davat pozor nato, co dava do ust... nie prehnane.. ale pozor budem davat...
Vacsinu citam zlozenie /profesionalna deformacia/ak produkt nepoznam,snažím sa kupovat vacsinou vyrobky SR a potom z ceskej republiky ak neviem identifikovat zlozenie a krajinu povodu vyrobok nekupim aj keby bol za par centov.
Niekedy ma tiež zarazia otazky mamičiek ale asi sa fakt nevedia zorientovat na internete ,nemaju kamaratky,ktore by im poradili,lebo nielen otazky okolo stravovania ale aj okolo beznych vecí ma zarazia.Je len dobre že hladaju informacie a komunikuju aby vedeli. 😉
Je to veľmi vážny problém, stále však z akejsi pohodlnosti neberieme tieto fakty do úvahy. Zoberte si len koľko aditív je v detských potravinách... My si myslíme, že ak niečo vo výrobku nemusí byť /napríklad karmín/ tak na čo to tam potom je? Na našej stránke sa venujeme práve problematike kvality potravín. Nie sú to iba éčka a aditíva, ale aj rôzne náhrady a snaha obchodníkov zarobiť za každú cenu. Je to smutné a myslíme si, že by sa to malo zmeniť.
nie necitam, beriem v podstate to co poznam, s cim mam skusenost, co mam rada a co viem, ze je pre moje dieta dobre..ak by som mala na kazdej jednej veci citat zlozenie, tak v obchode stravim polku zivota.. 😅 ..riadim sa svojim rozumom , nie podla tabuliek, nie podla toho / nie vsetko/ co mi povie lekarka..viem na co ma dieta este cas, co mu nedam mozno nikdy a co uz môze..a myslim, ze fakt sa staci len zamysliet..lebo niektore otazky su tu fakt take, ze sa cloveku rozum zastavi..chceme uz pomalicky od novorodenca , aby jedol nasu stravu a potom placeme, ze ho bolí brusko, ze ma krce, hnackuje..