Dobrý deň som začiatočník pečenie ma baví ale chcela by som tento krát skúsiť medovníky čím ich prosím vás zdobíte? (myslím tú bielu polevu alebo čo to je) na aké chyby si dať pozor pri pečení medovníkov?
Myslím že mám knižku, ktorá hovorí o chybách medového cesta. A pred par dňami som našla na internete video s receptom na polevu. Napíš mi do správy prosím ťa tvoj email a ja ti to tam pošlem..lebo tu sa neda poslať video
Zdobenie medovníkov je za mňa úplná veda 😁🙈
Zaklad je mat dokonalú polevu ale ako sa píše vyššie nie je to také jednoduché.
Ideálne vedieť pomer presne na gramy bielka v pomere na gramy s cukrom (nie take že na 1 bielko tolko a toľko cukru pretože ako sa vyššie píše nie každé bielko má rovnako g)
Zadalsie robievajú sa 2 druhy polevy:
Na okraje a hrany sa robiela hustejšia a potom na vyplnenie sa robí o niečo redšia.
Ďalej je tu vrecko s úplne malinkou dierkou pretože ak bude ta dierka príliš veľká tak ten efekt nebude pekný.
No ako som písala pre mňa je zdobenie medovníkov čistá veda. Už niekoľko rokov to skúšam sa naučiť ale každý rok to skončí rovnako (že moje medovníčky vyzerajú akoby ich robili v materskej škole 🙈😁😁)
Preto neskutočný obdiv ženám co robia take skvostné zdobenia na nich 😊
Ja som zdobila medovniky raz a potom už nikdy viac... skôr to vyzeralo akoby ich zdobilo 3 rocne dieta a nie 30 ročný človek 😂
Bielkova poleva s prask.cukrom...len treba trafit spravnu hustotu, aby nebola ani riedka, ani az prilis husta...ja robim cca od oka...hlavne ze sa deti vyhraju 😁 na farebnu dam trochu gelovej farby.
Ja som si kupila v obchode s cukrarskymi potrebami polevu v prasku. Do nej staci dat len vodu. Mozno si vyskusaj kupit tu a hned ked tam budes si kup aj sacky na zdobenie medovnikov. Predavaju aj take s malymi dierkami.
Bielkovou polevou zo stránky artmama, je tam bielok na gramy a tá mi vždy pekne funguje. Tento rok skusim zakomponovať aj perličky.
klasickou bielkovou polevou odporucam dat aj kvapky citronovej stavy 🙂
Ja som mala minulý rok random recept z tiktoku a boli to tie najkrajšie medovníky aké som kedy urobila 🤣 viem, že tam išli bielka, cukor a citrónová šťava, ale pomer netuším.
hlavne si netreba pomyslieť, že jedno bielko bude málo, bude toho až až :D čiže jedno bielko najprv vyšľahať do hustej peny a potom po lyžiciach pridávať preosiaty cukor, až kým tá poleva nie je takej konzistencie, že keď zdvihnete metličku, tak sa to tak pekne ťahá a vytvorený špic ostane pekne stáť, potom na lesk pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.. a mixovať kým sa cukor úplne neroztopí (čo trvá dlhšie ako by si človek myslel že sa práškový cukor roztopí), najlepšie ochutnať, ono to cítiť či tam ešte je cukor alebo je to spojené, prípadne vyskúšať dať zatiaľ len lyžicu do sáčku, keď sa bude dierka zapchávať, tak to nie je dostatočne vymiešané 🙂
a starká zdobí jednoducho len polkou vlašského orecha (ktoré tam dá pred pečením) a tiež takým medovníkom nič nechýba 🙂
Tiež zdobím klasickou bielou polevou z práškového cukru a bielkov, avšak ako bolo spomínané, treba mať odhad na hustotu. Ak bude riedka, bude ti to stekať a neudrží sa ti, ak bude príliš hustá, nebude ti dobre držať a zle sa ti bude vytláčať. Ja už dávam všetko iba odhadom, posledné dva roky mi vyšla ideálna.
Robim podla tohto a vzdy super
A momentalne z prasku tiez,tam sa dolieva voda
Ja vyslaham bielok slahacom na miernych otackach a pudrovym cukrom, malinko horucej vody ( caj lyz), kvapka citrona a nakoniec zaslaham kvapku oleja. A ficim ako drak. Zdobim kazdy rok, ask chalupky a somariny. Mna to bavi. Pouzivam tie cukrarske sacky mensie a kusok maly ufiknem. Mam dva, jeden vacsi otvor, dalsi mensi a idem.
prave preto, ze kazde bielko vazi inak uz roky pouzivam recept od jednej medovnikarky. Kazde jedno bielko si vazim a potom vahu bielok vynasobim x 5,3 a tolko gramov tam praskoveho cukru. Najlepsie co najjemnejsi - pudrovy. Pridam lyzicku citronovej stavy a mixujem cca. 15min.
sacky pouzivam tie mensie uzatvaracie a odstrihem si roztek. Radsej si to dat do viac malych sackov a vyberat z ladnicky podla potreby, lebo poleva sa zohrieba pod rukami a redne. Na vylievanie vacsich ploch si tu polevu riedim horucou vodou. A este zarob si len z jedneho bielka, je z toho ozaj vela polevy. Ak teda nechces vylievat strechy chalupok a podobne.
Ja síce bielkovou polevou nezdobím, ale keď som to skúšala, tak základ je mať úplne jemný práškový cukor (najlepšie je kúpiť púdrový), a bielka. Treba odhadnúť tú správnu hustotu, lebo v receptoch sa síce píše na 1 bielko 100g cukru, ale nie všetky bielka sú rovnako veľké. Na začiatok si možno skús kúpiť hotovú polevu v tube. Ale aj samotné zdobenie chce cvik. Nenanášať polevu tak, že ňou tlačíš o medovník, ale ťahať povevu akože "vo vzduchu".
Čo sa týka samotného pečenia medovníkov, tak tu je dosť dôležité odhadnúť samotný čas pečenia. Pokiaľ ich prepečieš, budú tvrdé. Záleží od rúry, veľkosti a hrúbky medovníčkov.