Ahojte, prosim vas cim zahustujete? Mukou mi to pride nezdrave a nechuti mi to.. mate nejaku lepsiu zdravsiu variantu? Diky
Napr. keď robím zemiakový prívarok, tak dám veľa zemiakov a potom z nich časť vyberiem a rozmixujem a tak zahustím. Je to tak omnoho lepšie, plná chuť a navyše to má peknú do žlta farbu. Kapustnicu zahusťujem tak, že postrúham do nej zemiak. Alebo mäso na šťave so šampiónmi zahusťujem strúhankou. Paradajkovú polievku alebo omáčku nezahusťujem, radšej dám o pretlak viac a menej vody. No ale potom sú také jedlá - napr. perkelt, ktorý musím zahustiť múkou.
Ja nic nezahustujem 🤷♀️
@miiriaam A co konkretne?
Zeleninove polievky a omacky robim tak, ze dam naozaj vela zeleniny a do polievky cast rozmixujem, cast necham v celku a omacku rozmixujem celu a ta samotna zelenina tomu da hustotu.
K masu stavu nezahustujem, len co sa rozvari cibula, cesnak a toto doda trosku hustoty.
Privarky robim tak, ze nedavam mlieko ale kysle mlieko alebo smotanu, takze to tiez urobi samo hustotu.
A ine veci nezahustujem umelo, neznasam ked je nieco huste "nasilu" kvoli muke, solamylu a pod.
Ale ini pouzivaju ako som spomenula okrem muky, solamyl, alebo kukuricny skrob, postruhany zemiak, alebo krupicu, vegansku hrasku a pod.
Zalezi co... omacky redukujem. Polievku zeleninou al zemiakom
Ahaa,niektore veci pocujem prvýkrát.. tak dakujem 😊 .. neviem zahustit napriklad omacku k masu na stave.. ked dam muku vobec mi to nechuti a nepaci sa mi ze to zmeni farbu,cele je to take hutne a sama muka
@miiriaam Maso na stave nezahustujem - ako zaklad urobim nadrobno pokrajanu cibulu opecenu na masti, k tomu cesnak, dam maso a napr. hovadzie samo pusti svoj vypek a ten je taky hustejsi. Tak isto divina sa zahusti aj sama a bravcove nechavam len na tej stave z vlastneho vypeku a cibule, cesnaku.
Sote (kuracie, bravcove) niekedy dam trochu paradajkoveho pretlaku, horcice, alebo smotanu, to urobi stavu trosku hustejsiu a da fajnu chut.
Alebo staci stavu/omacku redukovat a zhustne.
@miiriaam
Su polievky, ktore sa mi nedari zahustit inak - napriklad hustu fazulovu (sosovicovu nemusis, ta zhustne sama), ale nie je to nic tragicke, na jeden hrniec 1PL lyzica muky. Paradajkovu nezahustujem, robim zo stavy a je akurat, kvapku smotany.
No omacku napriklad zahustujem solamylom (tiez musis vediet, kde sa to hodi a kde je naopak redsia lepsia), necham vyvarit vodu, popripade smotanou, syrovu omacku zahustujem struhanym syrom, zeleninovu polievku mixnutou zeleninou
@evittam Hej presne take polievky a omacky, ze ani nevies co to ma byt, lebo chut ani necitis, len to ma "spravnu" hustu konzistenciu = je to syte :D
Na skoleni sme raz mali taku stravu, ranajky a vecere boli skvele, ale obedy - kazda polievka alebo stava k masu bola cista muka alebo solamyl. Ked si spomeniem na akoze hovadzi stroganov, kde boli 4 kusky masa a okolo toho priehladny solamylovy puding, akoze husta stava... az ma striasa :D
Tiez nemukujem.. okrem spomínaných ešte niekedy, napr k bravcovemu na zaver pridam zemiak postruhany, taky na kasu, to tiež super zahustí
Pocula som aj o zahustovani vločkami,skusali ste to niektora?
@miiriaam ano, ja zahustujem ovsenymi vlockami polievky. Nie vsetky, ale napr na zahustenie brokolicovej pouzivam stale ovsene vlocky. Nemam rada smotanove polievky, takze do brokolicovej pouzivam namiesto smotany ovsene vlocky
Mliečne slahackovou smotanou.
Nemliecne nastrúhaným zemiakom.
Drozdovymi vločkami 🙂
polievku aj krupicou mozes, niektore, ja teda inak moc nezahustujem