Ahojte, budeme mať návštevu na ktorej mi veľmi záleží a chceme urobiť dojem. Pozvali sme ich na obed a chceme to formou slávnostného menu (predjedlo, polievka, hlavne jedlo, dezert). Variť budem ja s mm. Varenie nám obom ide, len akosi nemáme žiaden nápad na niečo čo by vyzeralo pekne, nebolo by to úplne bežne (guláš, rezeň, soté a pod) a chutilo by. Ďakujem vopred za všetky nápady.
Hovädzí alebo slepačí vyvar s domácimi rezancami, pecene kačacie stehná, kapustu, domáca knedľa, krémes. Robila som ja pre návštevu zo zahraničia a veľká spokojnosť
Ja by som urobila bravcovu panenku plnenu slivkami so slivkovou omackou a pecenymi zemiakmi. Dezert Tiramosu. S predjedlom neporadim.. mozno nejakj bruschetku s bylinkovym maslom🤷♀️
Pozri stranku nejakej dobrej restauracie a podla toho vies zostavit fajn menu😊 ja by som predjedlo dala nejaky maly lahky salatik s 2-3syra, oliva, cervena repa, alebo domaca pasteka, kusok chrumkavej bagetky cesnakovej...toho je vela co mozes skombinovat na tanier. Polievku hovadzi vyvar. Hlavne napr. Panenka zabalena v slaninke, opeceny zemiak, omacka hribkova, syrova...
Dezert nieco cokoladove, alebo cokoladove fondue a ovocie, resp ku kavicke nejaku domacu klasiku
predjedlo : dobry grilovany kozi syr s hruskovym chutney mozno s troskou orieskov na vrchu, alebo hocijaka bagetka s nejakou fajnou natierkou - rozne kombinacie, my sme jedli suepr kacaciu s brusnicovou marmeladou viem si predstavit aj karamelizovane jablko k tomu
polievka: hokkaido alebo aj dobra paradajkova z cerstvych paradajok s parmezanom
alebo z pecenych batatov
hlavne jedlo: panenka so sulancami, alebo aj dobre lasagne, kacacie prsia s loksami alebo tlacenymi zemiakmi s cibulkou a slaninou, dobre kremove dubakove rizoto
dobra svieckova, napr. z diviny, alebo obycka s dobrou omackou domacim knedlikom a brusnicami
dezert: cokoladovy torticka - lavovy kolacik s ovocim a zmrzkou, alebo tiramisu, cokoladova pena s baileys napr. , alebo profiterolky v pudingu, sulance sladke
Typ na dobré opekané zemiaky: surové zemiaky posypať poriadne červenou paprikou, aby boli červené a hrubou múkou. Premiešať rukami. Dať na olejom pomastený papier na pečenie a piecť v rúre.
Ja by som urobila husacie hody
Predjedlo: husacia pecienka s karamelizovanou cervenou cibulou a opecenou bagetkou/toastom
Polievka: husaci vyvar so zeleninou a cestovinou
Hlavne jedlo: Pecene husacie stehno a prsia na jablkach, cervena kapusta, domace zemiakove lokse a parena knedla
Dezert: jablkova strudla s vanilkovou zmrzlinou
Alebo taka klasika:
Predjedlo: Opecena bagetka s domacimi natierkami - skvarkova, bryndzova, cesnakova...
Polievka: Slepaci vyvar s pecenovymi haluskami, cestovinou a zeleninou
Hlavne jedlo: Pecene kuracie stehno s plnkou, ryza a opekane zemiaky, kompot
Dezert: Domaci kremes
Alebo...
Predjedlo: Bagetka s pecenovou pastetou
Polievka: vyvar alebo kremova hraskova
Hlavne jedlo: Bravcova kapsa plnena karamelizovanou cervenou cibulou, smotanova brusnicova omacka, pecene zemiaky, dusena mrkva (jemne pasiky)
Dezert: Palacinka s ovocim a cokoladou
pokial takéto nevaríš a nemáš šancu si to predtým vyskušat
by som si objednala z reštauracie lepšej a prečo nie
V mojom prípade keď chcem zahniezdiť tak:
Predjedlo - schwarzvaldska šunka, žltý melón, šunková pena a na kolieska nakrajana bagetka opečená
Polievka - cesnačka, ale v bochníku
Hlavné jedlo - perkelt z mladého jeleňa s džemom (Lidl) lesná zmes a klasické pirohy
Dezert - Dubová torta 🙂
Je to všehochuť, dobre zasýti a netreba toho veľa 🙂 a hlavne degustív a aperitiv
Ja citam, ze cim pohorsit navstevu 😂 som myslela, ze sa ich chces rychlo zbavit 😂
@lindusss2016 keby slo o "pohorsenie" otvorila by som dvere naha 🙂
Ja by som ti vybrala kuchynu ktoru chcem varit, napriklad talianska, francuzska, spanielska..napriklad. a podla toho by som zostavila menu. Aby sa to k sebe hodilo, a aby to nebolo tazke na travenie (kedze chces mat 4chody ..)
Taktiez by som vybrala nieco menej komplikovanejsie.
Ale napriklad kebyze vyhrala francuzska kuchyna:
- syrove souffle , alebo kuracie terrine
- steak ( Maso od romana z BA jedine, robia donasku kvalitneho masa domov)
- dezert creme brule
- syrovy tanier s francuzskymi syrmi s chutney
- francuzske vino k tomu
A na zaciatok ako pripitok sampanske. Original, nie sumive vina.
@birika 😂 tak mna neviem, ci by toto zrovna pohorsilo, urcire by ma to sokovalo, ale zas nejak zle by som to asi nevnimala 😂
@lindusss2016 🙂 dakujem 🙂 takto schuti som sa davno nezasmiala 🙂 ta predstava 🙂 🙂
@diaalex zahniezdit? 🤭
A bude vládať návšteva všetko zjesť? Aby si si potom nemyslela že im nechutilo, lebo ďakujem pekne,4 kolá za sebou ,ja poradiť veľmi neviem, ale aspoň tú tak trošku slintám 🤣🤣🤣
@vilma7 mna by vyvratilo zo stolicky. 4 male chody mozno. 🤭
Ja neviem. A to sú slováci?
Lebo ak sú neni nejakí gumani tak čo ja viem? Či im to bude vôbec chutiť.
Ja som raz na moje narodeniny varila thay a teda neboli nadšený. A pritom to tak malo byť. Len ľudia zvyknutý na klasiku. Ako hlavne niektoré veci ako sa tu už písalo sú ťažké vyžadujú prax. Taký roast beef treba vedieť urobiť len vtedy je perfektný.
Mám tiež super recept na marinovanu panenku bravčovu, ale presne treba vedieť odhadnúť čas. Musí byť vo vnútri ružová žiadna krv a nesie byť upečena a take soufflé je tiež perfektný dezert ale treba vedieť presne koľko piecť aby bolo ako ma byt. To budeš stále v kuchyni pri týchto veciach. Ja by som to nerobila. Akurát vtedy sa nemusí podariť.
Ja by som urobila nejaký thajske jedlo, ryža, tu tekvicovku plus kurkumu, curry a kokosove mlieko do toho na to kvalitný tekv.olej
To Nachspeise Cremeschnitte pozri si recept v rakúsku je polotovar, dá sa rýchlo celé urobiť a je to bomba ja dávam ešte medzi zavárane jahody na vrch z džemu a cukru polevu
A to predjedlo čo ja viem? Nedala by som. Možno len opekané mandle a šampus a ešte kľudne ak budete dlhšie sedieť tak kvalitne syry k vínu po tej Nachspeise. Teda mam pár tipov ale na sk myslím že mať nebudú
Reblochon, truffle brie je ich veľa ja tieto ľúbim a k tomu bagetu
A mimochodom - 4 chody sa nemusia servirovat jedem za druhym a nakladat plne taniere. Predjedlo ma byt malicke a len nabudit chut. Polievka pripravo zaludok na teple jedlo. Medzitym koncerzacia, po hlavnom jedle opat "pauza" a neskor dezert a kava.
@bambuslienka vidíš a tento syr ja neznášam. Toto je fakt špecifické. To nechutí každému
Hlavne neskusaj nieco prvy krat. Uvar a upec nieco co mas osvedcene ze sa ti to podari.
Taktiez treba pocitat s tym ze jedlo bude musiet byt prihrievane... za mna je to tak lepsie ako trcat cely cas v kuchyni kym navsteva caka na cerstvo pripraveny obed.
Hlavne jedlo aj priloha najlepsie ak sa da prihriat v rure takze steak by som urcite nerobila a to predjedlo by som urobil tak aby sa jedlo pri izbovej teplote alebo studene.
Ja robim kuraciu roladu ked chcem ohurit. Krasne to vyzera ked sa to vyberie z rury z tou chrumkavou kozou a este krajsie ked sa to kraja na platy a k tomu pecene plnene zemiaky.
Makova strudla alebo murin su moje oblubene dezerty.
@andreatytler prosím ťa na tu kuraciu roladu môžeš prezradiť recept? A zemiaky surové a pomedzi klobáska?
@diaalex čo je dubová torta prosím ? Vazne sa pytam, diiiik 🙂
Ja by som racej “pohostenie” momentálne odložila, kedze je situácia taká aka je...
Aby ste si namiesto slávnostného menu náhodou nezavarili s vírusom...
@lavender273 preklep
*Kacaci vyvar, vrabec na kapuste, domace knedle, dezert nejaky lahk
*Hokaido polievka s oprazenymi tekv.semienkami a tekvic.olejom, lososove cestoviny (losos, parmezan, pecene paradajky, olivy,rukola, cesnak), dezert cokoladove fondue s ovocim (kiwi, banan, hrusky, a nastruhane orechy a kokos)
* predjedlo kadejake zapecene bagetky (pokvapkane olivacom s cesnakom, susena sunka, susene paradajky, olivy, hrozno, kadejaky syr, avokado pomazanka), poctive masove lasagne, dezert tiramisu
*kacka, lokse, cervena kapusta, cervene vino, dezert nejaky mrvenickovy slivkovy, polievka sa mi tu neziada
Kvalitne vinka k tomu.
A inak nejde o specifikum, dolezite je ci dobre varis. Aj bolognese cestoviny mozu byt gurmansky zazitok ak sa robia poctivo, nie ze mortadela s kecupom a eidam na vrch 😂