dobry den, chcela by som vediet kto ma skusenost cim nahradit smotanu na varenie. Chcem zdravsiu vatiantu. Ake mate skusenosti dakujem za typy.
mliekom. Ja však živočíšne produkty nepovažujem za zle (ak nieje nejaka alergia) a detto jedla ktoré majú viac tuku. Sacharidy sú horšie ako tuky.
zloženie sójovej smotany: pitná voda, slnečnicový olej, lúpané SÓJOVÉ bôby (4%), cukor, emulgátor (sacharózové estery mastných kyselín), stabilizátory (xanthánová guma, guarová guma, karagénan), morská soľ, aróma.
Naozaj, ak nie je alergia, nekazila by som jedlo týmto a na druhu nezáleží zloženie je podobné.
Nahrazky sú väčšinou väčšie chemické svinstvo než smotana... a na smotane nie je v zasade nič nezdravé ... (akoze pokial nie je vyslovene alergia, alebo intolerancia nie je dôvod pomerne prírodný produkt nahrádzať niečim čo pochádza z rafinérie...)
Rastlinné mlieko či smotana sa dá vyrobiť doma - iba z ovsených vločiek, maku, orechov, sójových bobov atď. - bez akýchkolvek prísad a lacno. Musí sa samozrejme rýchlejšie spotrebovať ako kupovaná.
@ckocka áno a zároveň sa taky sarjajt, oficiálne nesmie pomenovávate ako mlieko , alebo smotana🙂 aby nedošlo k zavádzaniu ľudí...
@miskooo1987 Je to pomenované RASTLINNÉ mlieko či smotana, ak to niekoho zavádza problém bude v prijímači.
@ckocka
Nie tie názvy sa nesmú používať (sú nejaké výnimky kde sa historicky môžu, asi len kokosové mlieko existuje oficiálne) teda v obchode nekúpiš mandľové mlieko, ale mandlovy nápoj, v lidli som nedávno kupoval nie kokosový kyslú smotanu, ale kokosový kyslý krém... tiež už nenájdeš v obchode maslo z rastlinného tuku... bráni tomu európska legislatíva... maslo je živočíšny mliečny tuk, mlieko je produkt mliečnej žľazy cicavcov, smotana mlieko so zvýšeným obsahom tuku atd... všetky ostatne názvy sú len klamanim spotrebiteľa a pri niektorých špecifických produktoch sú aj prudko trestané
daj viac cibule, mrkvy... pusti dobru chut do jedla a ked vyberies maso a tu zeleninu rozmixujes, budes mat aj omacku +- zahustenu. alebo cuketu pod maso s cibulou a znovu mixnut.
nikdy to nebude chutit ako kuracie na smotane, ale urcite menej energeticky narocne.
@adelsa Neviem v akom zmysle chceš zdravšie. Ak menej kalorické je pomerne rovnaké mandlové mlieko /rozdiely sú podla výrobcu/ či klasické mlieko 1,5%.
Ak nechceš živočíšne mliečne výrobky, potom použij rastlinné. S mandlovým mliekom to bude chutit približne ako s tým 1,5%, nebude to tučné ako ste zvyknutý, chuť mandlového mlieka sa neprejaví pretože tam dávaš korenie.
Smotana su dobre tuky, ale raz za cas samozrejme.. preto by som to nemenila
Inak, kokosové mlieko skus, ale kvalitné, nie tie co maju v zložení kadejaké gumy a pod..
@adelsa pozri si naozaj zloženie toho mandľového mlieka a veľmi rada dáš do varenia smotanu... naozaj na tom nie je nič nezdravé... ak nechceš tak rob kuracie na fazulkach, ale proste to neoklames... tak to jedlo proste premenuj na kuracie s chemicky stabilizovanou náhradou mliečneho výrobku a máš to 🙂
@adelsa pýtam sa len tak pre zaujímavosť, lebo kamaratka chcela strašne zdravo smotanu nie, tvrdý syr nie a nakoniec k tomu uvarila najlacnejsie cestoviny z bielej múky😀veď to nejdeš robiť na 33% smotane, ak nemáš diétu zo zdr.dovodov nerobila by som z toho vedu.Mne tie mlieka chutia len do kaše či ovocných jedál.Alebo daj mlieko a strúhaný syr, ale aj syr ma 30 al.45%tuku😊
@miskooo1987 Máš pravdu, v obchodoch už je to nápoj, našla som iba mandlové, kokosové a ovsené mlieko. V bežnom jazyku je to myslím ustálený a používaný pojem.
@ckocka áno, hovorovo nájdeš všeličo, ale KE to nesprávne... mandľu proste nepodojis, takze to nie je mlieko
@miskooo1987 A na pleťové mlieko podojíš čo?
@ckocka to nie je potravina... 🙂 tieto regulácie sú oddelene a tykajú sa názvov potravín... tiež detský olej nečakam že je z dieťaťa...🙂
@miskooo1987 😂 Že detský olej.
To je podobné, ako keď v obchode čítam, že "detská šunka". 😲
@miskooo1987 Niekoho by to tiež mohlo zavádzať. Zvlášť keď v takej drogérii kúpi jedlo, kosmetiku aj potreby pre domácnosť. Regulácia EU by to mala zohladniť.
@ckocka Možno aj toto raz zohľadnia... a nebude to pletove mlieko, ale krém na pleť riedeny....
@ckocka a pri pletovom mlieku to je jasnejsie ako pri mandľovom... čo je mandľového mlieko? To je mlieko s príchuťou mandlí???
@h2 no to je gól vždy... najmä keď si prečítaš zloženie a máš morálnu dilemu to psovi dat...
@miskooo1987 No ak ho ochutnáš tak naozaj chutí jemne mandlovo.
@ckocka áno... ale stále mandľového mlieko je mlieko s príchuťou mandlí, a nejaký mandľový nápoj je niečo biele vytvorené z pár pomletych mandlí a stabilizátorov 🙂
@miskooo1987 Hej, píšem vyrobiť doma - to sú iba mandle a voda. Ale ja fakt nikoho nepresviedčam že to má používať.
@ckocka áno, ak to vieš vyrobiť doma tak je super... teda takéto pseudomlieko je celkom fajn... to neberiem, len asi všetko čo pod hlavičkou zdravej stravy za nekresťanské peniaze kúpiš v obchode je totálna sracka, s toľkými stabilizátorom, tak to naozaj radšej do varenia regulernu smotanu... ktorá je inak pomerne zdravá...
Su rastlinne - kokosova, sojova, mandlova
.