Ahojte.. Chcela by som sa opýtať čím by som mohla nahradiť parmezán.. Chcem uvariť špagety carbonarra... Ďakujem 🙂
Napr grana padano. Ale tiez odpirucam nenahradzat aj volovec stoji rovnako a nema taku dobru chut ao parmezan.
strúhaný Vršatec /vyrába Agrofarma červený Kameň/
Ahojte, parmezán sa nedá ničím nahradiť a ani neodporúčam 🙂. A grana padano - je parmezán nič iné 😉 😀.
Parmezan nenahradis nicim (ako pise evittam, grana padano je iba druh/znacka parmezanu... ).. Ak ti nebude vadit ze to nie je to iste daj si tam normalny syr aky mate radi...
Parmezán ničím
grana padano jedine..
Pravy parmezan, parmigiano reggiano, je iba jeden 😉 Je to chranena znacka. Nesmie sa pouzivat silazove mlieko.
Grana Padano je znacka, pod ktorou sa robi syr podobny parmezanu, ale napriklad tam nemaju zakaz pouzivat silazove mlieko. Chuti trochu inak, ale vo vacsine receptov je to jedno.
Parmiggiano Reggiano je zaroven aj vyrabany iba v presne urcenej oblasti Talianska. Grana Padano tiez, ale teda vsade inde, len nie, kde je P.R. Ale v susednych oblastiach.
Len prosim urcite nie tie presolene brezle, co predavaju nastruhane v dozach a hovoria tomu syr na cestoviny alebo podobne!
Da sa kupit aj original Grana Padano alebo aj Parmiggiano Reggiano, ktory je uz nastruhany. Ale musi to byt vyslovene napisane na obale.
V Lidli maju aj struhany grana padano za dobru cenu, je to specificka chut, ktora sa moc nahradit neda, ale doporucujem prave tento, pomer cena/kvalita je priazdnivy.
Ono ked nejde uplne o princip tak robim spageti a nahodou nemam, dam co mam, aj s hociakym ementalom su vynikajuce, detom napr. chuti nastruhany ostiepok viac nez parmezan. 😉
@tinaa64 aj džiugas ma podobne charakteristiky ako parmezan, len neviem ci je cenovo vyhodnejsi, to uz asi bude takmer take iste .. v kazdom pripade to musi byt syr velmi tvrdy, vyzrety, s nizkym obsahom vody v susine ... a tie su vsetky drahsie, lebo na jeho pripravu treba obrovske mnozstvo mlieka - az 16 litrov na jedno kilo syra!
Džiugaš je výborný a často býva v akcii, to sa potom oplatí. Krásne sa rozpúšťa aj v jedle. Ja ho dávam aj do špenátu, syrových omáčok, na omeletu, ako posypku na paradajkovu polievku...
ak si na parmezan nepotrpite, tak akymkolvek inym tvrdym syrom ..v opacnom pripade asi nicim🙂
A z akého dôvodu ideš nahrádzať parmezán iným syrom? My používame už dlhodobo Grana Padano, je podobný Parmeggiano Reggiano, ale nie je až taký aromatický a chuťovo výrazný. Navyše je Grana Padano vyrobený z nízkotučného mlieka, takže ho môžte zjesť koľko chcete, moje deti len tak do ruky kúsok syra pred strúhaním.
Parmezán môžete nahradiť lepším parmezánom.
parmezanu podobny je slovensky syr Volovec. Ale su aj lacnejsie druhy parmezanu, tak odporucam radsej nenahradzat inym syrom.