Ahojte. Čím je najlepšie podľa vás zahustiť jedlo? Kukuričný škrob, zemiakový alebo múka? A ak múka tak aká? Niesom extra kuchárka, chcem poradiť ďakujem.
@really8 a napríklad taka fazuľova alebo kyslé polievky ?
Hladká múka alebo nastrúhaný zemiak
vyskusaj a uvidis, co ti vyhovuje.
Stavy k masu nezahustujem vobec, vzdy je tam dost zakladu aby bola stava dostatocne syta a vyrazna.
Fazulovu polievku zaprazkou. Zemiakovu polievku na kyslo nezahustujem vobec, len pridam smotanu a zahustena je rozvarenymi kuskami zemiakov. Ostatne polievky nicim.
Privarky robim s besamelovym zakladom.
Segedin nastruhanym zemiakom.
Svieckova je dostatocne husta z toho kvanta zeleniny, ktore pouzijem, staci pridat smotanu a rozmixovat. Paradajkovu omacku robim so zeleninovym zakladom, ten staci rozmixovat. Dnes som robila chrenovu omacku, urobila som besamel, na koniec som dochutila a pridala chren.
Ked uz nieco naozaj treba zahustit, tak vzdy mam zasobu nasucho oprazenej hladkej muky, ktoru len rozmiesam vo vode a necham dokladne prevarit. Neznasam to lepidlo na tapety s chutou surovej muky, ktore vznika pouzitim surovej muky v zatrepke.
V casoch uplne najhorsich bez hanby pouzijem instantnu zaprazku.
Ja zahusťujem tapiokovým škrobom.
Fazulovu nezahustujem. Mama ano klasickou zaprazkou. Kysle nevarime. Mne to pride nechutne ked su polievky zahustene.
Ja najčastejšie vločkami. Hlavne polievky. Potom kašami Nomina (pohankova, spaldova, ryzova)... A ak ma dcéra obdobie kedy nechce jest tak vtedy skúsim aj klasickú zápražku. Omáčky nerobím vôbec, privarky tiež kasou Nomina
@simona20201309 to je zaujímavý nápad, tie kaše sú super, ale nenapadlo mi dat to normálne do varenia.
Podľa toho čo. Mamina bola zvyknutá zahusťovat skoro všetko zápražkou,zátrepkom,no ja keď som doma a varím, buď smotana,zemiak zotrený,vajce ale aj tak ,ako ma mama učila 😄. Napriklad segedin zahustujem smotanou,mama iba zátrepkom a vydrží jej verzia veru dlhšie,aj 2-3dni 😁.
Ja striedam špaldová alebo bielu hladkú múku na omáčky, do polievok pridávam 1 lyžicu ovsených alebo pohánkovych vločiek, qinou, pohanku, kuskus, mini krupky, , bulgur alebo len odoberieme trochu z hustého z polievku, pomixujem a vrátim do polievky.
Nikdy nezahustujem mukou, to by u nas nepreslo. Najcastejsie mixujem cast zeleniny. Potom napr. cervenou sosovicou alebo batatom, qinoa alebo pohankovymi vlockami alebo ake vlocky mam prave doma.
Vyhýbam sa tomu, snažím sa, aby sa to už varilo husté ( veľa matrošu ). Ale napr hubovu keď robím, strčim tam na moment tycovy mixer. Ten jak mixne tu trochu, krásne to zahusti poctivými surovinami, teda hubami, žiadna múka. Rovnako aj zeleninová, dám variť zeleninu, po hodine napr ju rozmixujem a prihodim na drobno nakrájanú kopu zeleniny, ktorú staci variť chvíľu. Je z toho hustá zeleninová, zaprazku som teda nikdy nerobila.
Polievky nikdy nezahustujem. A privarky smotana muka.
Polievky nezahustujem vobec a vsetko pstatne s maizenou
Polievky zapražkou.....
Omacky zatrepkou, čiže múka....😊
Čo nezahustujem gulas.polievka nemusím vždy je hustá...zrejme zemiaky odvedú túto prácu...a sviečková ta sa mixuje.....
Dávam hladkú múku, mne napríklad zemiakový škrob nevyhovuje, alebo raz som kúpila aj hrašku, alebo tak nejak sa to volá, to bolo tiež fajn, ale nie je úplne bez chuti, tak nie je vhodná všade.
Ja keď chcem zahustiť tak len zemiak. Ostatnému sa vyhýbam. A keď sa niečo nedá zahustiť tak to behám redšie. Moji si na to zvykli.
Na zahustenie používame Psyllium.
Nezahustujem skoro nič. Som náučná tak variť zeleninové krémové polievky dávam len smotanu a odvarim na požadovanú hustotu. To isté omáčky. Jediný zahustujem guláš vonku v kotliku zemiakom. Múkou nie. Fazulovu varim raz za pol roka , jedava to len muž tak tomu to zahustím hladkou múkou a mliekom
@viestta Ak si zatrepku pripravis aspon 15 minut pred pouzitim, muka napuci, staci pokrm po pridani zatrepky povarit 2-3 minuty a žiadnu surovu muku tam mat nebudes.
A este jedna rada k zahusťovaniu gulasov. Ci pridas muku, zasmasku, chlieb, vzdy to bude citit.
Zakladom gulasovej stavy je cibula. Kolko masa tolko cibule (na objem, nie na vahu). Pod bravčové ci hovadzie maso zasadne mast. Olej sposobi, ze maso hned na zaciatku stvrdne. Takze, cibulu na mast. Ked zacne zlatnut, podliat trochou vriacej vody, miesat. Ked sa voda odpari, podliat este raz a potom este raz. Cibula zmakne, v šťave sa uplne rozvari a gulas bude zahusteny dosť. A este jedna rada: Napriek zauzivanym zvykom nesolte maso na zaciatku dusenia ci pečenia. Sol sposobi, ze vlakna sa uzavru a mäso ostane tvrde. Solte az v poslednej tretine varenia, uvidite ten rozdiel. Tak vam prajem šťastnu ruku a vela uspechov.
Podla toho co. Polievky nezahustujem vobec, gulas napr chlebom a nejaku stavu v pripde potreby skrobom. Ale vo vseobecnosti sa snazim tomu vyhnut.