Čím je najlepšie podľa vás zahustiť jedlo?

24. júl 2024

Ahojte. Čím je najlepšie podľa vás zahustiť jedlo? Kukuričný škrob, zemiakový alebo múka? A ak múka tak aká? Niesom extra kuchárka, chcem poradiť ďakujem.

really8
24. júl 2024

Podla toho co. Polievky nezahustujem vobec, gulas napr chlebom a nejaku stavu v pripde potreby skrobom. Ale vo vseobecnosti sa snazim tomu vyhnut.

autor
24. júl 2024

@really8 a napríklad taka fazuľova alebo kyslé polievky ?

sisska96
24. júl 2024

Hladká múka alebo nastrúhaný zemiak

majamat
24. júl 2024

vyskusaj a uvidis, co ti vyhovuje.

viestta
24. júl 2024

Stavy k masu nezahustujem vobec, vzdy je tam dost zakladu aby bola stava dostatocne syta a vyrazna.
Fazulovu polievku zaprazkou. Zemiakovu polievku na kyslo nezahustujem vobec, len pridam smotanu a zahustena je rozvarenymi kuskami zemiakov. Ostatne polievky nicim.
Privarky robim s besamelovym zakladom.
Segedin nastruhanym zemiakom.
Svieckova je dostatocne husta z toho kvanta zeleniny, ktore pouzijem, staci pridat smotanu a rozmixovat. Paradajkovu omacku robim so zeleninovym zakladom, ten staci rozmixovat. Dnes som robila chrenovu omacku, urobila som besamel, na koniec som dochutila a pridala chren.
Ked uz nieco naozaj treba zahustit, tak vzdy mam zasobu nasucho oprazenej hladkej muky, ktoru len rozmiesam vo vode a necham dokladne prevarit. Neznasam to lepidlo na tapety s chutou surovej muky, ktore vznika pouzitim surovej muky v zatrepke.
V casoch uplne najhorsich bez hanby pouzijem instantnu zaprazku.

cezpat
24. júl 2024

Ja zahusťujem tapiokovým škrobom.

really8
24. júl 2024

Fazulovu nezahustujem. Mama ano klasickou zaprazkou. Kysle nevarime. Mne to pride nechutne ked su polievky zahustene.

simona20201309
24. júl 2024

Ja najčastejšie vločkami. Hlavne polievky. Potom kašami Nomina (pohankova, spaldova, ryzova)... A ak ma dcéra obdobie kedy nechce jest tak vtedy skúsim aj klasickú zápražku. Omáčky nerobím vôbec, privarky tiež kasou Nomina

esteris
24. júl 2024

@simona20201309 to je zaujímavý nápad, tie kaše sú super, ale nenapadlo mi dat to normálne do varenia.

zuzanita1609
24. júl 2024

Podľa toho čo. Mamina bola zvyknutá zahusťovat skoro všetko zápražkou,zátrepkom,no ja keď som doma a varím, buď smotana,zemiak zotrený,vajce ale aj tak ,ako ma mama učila 😄. Napriklad segedin zahustujem smotanou,mama iba zátrepkom a vydrží jej verzia veru dlhšie,aj 2-3dni 😁.

katie253
24. júl 2024

Ja striedam špaldová alebo bielu hladkú múku na omáčky, do polievok pridávam 1 lyžicu ovsených alebo pohánkovych vločiek, qinou, pohanku, kuskus, mini krupky, , bulgur alebo len odoberieme trochu z hustého z polievku, pomixujem a vrátim do polievky.

reisi
24. júl 2024

Nikdy nezahustujem mukou, to by u nas nepreslo. Najcastejsie mixujem cast zeleniny. Potom napr. cervenou sosovicou alebo batatom, qinoa alebo pohankovymi vlockami alebo ake vlocky mam prave doma.

mamutka
24. júl 2024

Vyhýbam sa tomu, snažím sa, aby sa to už varilo husté ( veľa matrošu ). Ale napr hubovu keď robím, strčim tam na moment tycovy mixer. Ten jak mixne tu trochu, krásne to zahusti poctivými surovinami, teda hubami, žiadna múka. Rovnako aj zeleninová, dám variť zeleninu, po hodine napr ju rozmixujem a prihodim na drobno nakrájanú kopu zeleniny, ktorú staci variť chvíľu. Je z toho hustá zeleninová, zaprazku som teda nikdy nerobila.

betulinka1
24. júl 2024

Polievky nikdy nezahustujem. A privarky smotana muka.

konikmodry111
24. júl 2024

Polievky nezahustujem vobec a vsetko pstatne s maizenou

jeliz59
24. júl 2024

Polievky zapražkou.....
Omacky zatrepkou, čiže múka....😊
Čo nezahustujem gulas.polievka nemusím vždy je hustá...zrejme zemiaky odvedú túto prácu...a sviečková ta sa mixuje.....

libusak
25. júl 2024

Ako pise @jeliz59 polievky zaprazkou a ked sa mi zda byt gulas malo husty, tak tam zemiakovy skrob

tanickalab
25. júl 2024

Dávam hladkú múku, mne napríklad zemiakový škrob nevyhovuje, alebo raz som kúpila aj hrašku, alebo tak nejak sa to volá, to bolo tiež fajn, ale nie je úplne bez chuti, tak nie je vhodná všade.

3petka
25. júl 2024

Ja keď chcem zahustiť tak len zemiak. Ostatnému sa vyhýbam. A keď sa niečo nedá zahustiť tak to behám redšie. Moji si na to zvykli.

vakatko
25. júl 2024

Na zahustenie používame Psyllium.

lakebabe
25. júl 2024

Nezahustujem skoro nič. Som náučná tak variť zeleninové krémové polievky dávam len smotanu a odvarim na požadovanú hustotu. To isté omáčky. Jediný zahustujem guláš vonku v kotliku zemiakom. Múkou nie. Fazulovu varim raz za pol roka , jedava to len muž tak tomu to zahustím hladkou múkou a mliekom

evansova
31. júl 2024

@viestta Ak si zatrepku pripravis aspon 15 minut pred pouzitim, muka napuci, staci pokrm po pridani zatrepky povarit 2-3 minuty a žiadnu surovu muku tam mat nebudes.
A este jedna rada k zahusťovaniu gulasov. Ci pridas muku, zasmasku, chlieb, vzdy to bude citit.
Zakladom gulasovej stavy je cibula. Kolko masa tolko cibule (na objem, nie na vahu). Pod bravčové ci hovadzie maso zasadne mast. Olej sposobi, ze maso hned na zaciatku stvrdne. Takze, cibulu na mast. Ked zacne zlatnut, podliat trochou vriacej vody, miesat. Ked sa voda odpari, podliat este raz a potom este raz. Cibula zmakne, v šťave sa uplne rozvari a gulas bude zahusteny dosť. A este jedna rada: Napriek zauzivanym zvykom nesolte maso na zaciatku dusenia ci pečenia. Sol sposobi, ze vlakna sa uzavru a mäso ostane tvrde. Solte az v poslednej tretine varenia, uvidite ten rozdiel. Tak vam prajem šťastnu ruku a vela uspechov.

viestta
31. júl 2024

@evansova zatrepka u nas nema vobec sancu. Mne sa to hnusi, ja tam surovu muku citim aj konzistencia je ina. Radsej nedam nic ako by som mala dat surovu muku. Ale netvrdim, ze kazdy musi robit ako ja.
No a gulas asi nebude rada pre mna