Ahojte, ešte nikdy som nič nezavárala. Chcela by som si zavariť karfiol. Stačí to urobiť podľa návodu na Deku ( je tam písané, že netreba sterilizovať), poprípade nemáte nejaký dobrý recept na zaváraný karfiol? A viete mi vysvetlit niekto ako pre debila, ako sa sterilizuje v rúre? Presny postup 🙈😁 ďakujem ☺️
@janka1011 ďakujem za odpoveď a aký teda používaš prostriedok? Ja sa v tomto vôbec nevyznám, preto sa pytam tu, ako ženy zvyknu zavárať.. zabárací hrniec nemam, môžem poprosit fakt postup ako pre blbca ( 🤷♀️) na to sterilizovanie? Myslim presne, kolko vody do hnca ako dlho povariť resp ako sa to robi 😃 vložia sa tam uz naplnené poháre hore dnom zaleje vodou a da sa to varit? ozaj idem zavárať prvy krat v živote , nikdy som ani pri zaváraní nebola🙈 moc moc dakujem za tvoj čas ☺️
@mims_18 ahoj, robim kazdy rok karfiol, nalev robim taky, aky je v recepte z varechy na baranie rohy
https://varecha.pravda.sk/recepty/absolutne-naj...
davam do nich aj cibulu, davala som aj cerstvu farebnu papriku kvoli vzhladu zavareniny,ale zafarbilo mi ich (doruzova). takze bud bielu papriku abo ziadnu🙂
a sterilizujem v obycajnom hrnci. mam sice aj zavaraci s teplomerom,ale tam vzdy cosi pokazim😀 na spodok hrnca dam kusok latky - mam vystrihnutu utierku,najlepsie aspon dve vrstvy, napustim vodu a dam zovriet pod pokrievkou. karfioly dam do poharov 7 dcl alebo 9 dcl, cibulu,pripadne bielu papriku,zalejem nalevom z varechy (+ koreniny z receptu), ktory som pridala vyssie. nalev je horuci,ale nevrie.zakrutim vrchnak. nezalievam zbytocne vela poharov vopred,az pred zavarenim. neviem,ci to ma na nieco vplyv. ked zovrie voda v hrnci s utierkou,vlozim opatrne 3 pohare, aby sa nedotykali seba ani holeho dna, sedia na utierke. viac sa mi nezmesti.zakryjem pokrievkou. pouzivam sklenenu,aby som mala prehlad. varim 12-15 min,ale mozno niekto povie,ze je to vela alebo malo.zatial bol vzdy dobry,aj ked som zabudla a varila 25 min 😀 potom iba vyberiem von na prac.dosku na utierku. a necham tak, neotacam,dam varit dalsie pohare. obcas dolejem vodu, ale iba ked tam nie su prave ziadne pohare.pohare davam vzdy do vriacej vody.teraz som zavarala cuketu, po minutke varenia pukli dno pohara a pohar skocil do vysky a tresol zospodu do pokrievky😀 takze aj pri zavarani treba regulovat plamen odoka,aby nebol prilis silny. je to jednoduche, ale iste sa to da este jednoduchsie🙂
na dalsi den poklepkam po vrchnakoch a pripadny "duty" odlozim do chladnicky, ostatne do spajze
Ja zavaram tak, že karfiol chvíľku povarím vo vriacej vode. Potom rozoberem na ružičky, dám zopár očistených minicibuliek a baraní roh, prípadne feferonku. Nálev...určite nakladač,čo TREBA sterilizovať, uvarím 1,75l vody, 3dcl octu, nakladač a 2až 3 hrste kr.cukru. Týmto nálevom zalejem,zavriem poháre a sterilizujem 20min 80C.
@mims_18 my sme akurat so svokrou zavarili. Do 7dcl pohara, cibula, mrkva na kruzky, male ruzicky suroveho karfiolu a uhorky. Alebo len karfiol, mrkva, cibula. Zaliali sme rozrobenym dekom - podla navodu. Dali do hrnca na zavaranie - vodu do stvrtky poharov a nechat zovriet. Povarit 5 minut. Vybrat a hotovo. Moja mama hrnce na zavaranie nemala. Tak sme hotove pohare dali do velkeho hrnca do ktoreho sme dali na spodok handru aby sme neobili hrniec poharom. A zaliali to vodou po vrch poharov. Nechali zovriet a varili 5 minut. Potom sme pohare vybrali a hore dnom polozili na uterak a este zabalili do dalsich uterakov aby to pomaly chladlo a viecka sa dobre chytili. Vidis, dve domacnosti a uplne iny postup zavarania. 😄
ďakujem vam krasne každej, určite si niečo z vašich prispevkov zoberiem a tento vikend idem na to ☺️ Ja som si nevedela predstavit kolko vody na tu sterilizáciu do toho hrnca vlastne dat 😅 . Cize daju sa pohare, zaleje sa, necha sa zovrieť a ked zacne vrieť štisim a odpočítam si tu dobu ako dlho chcem sterilizovať ano ?
@kapanek1 cize vy ste použili doma to deko ktore ani netreba sterilizovať ale aj tak ste sterilizovali?
@janetinka27 dakujem krasne za taku podrobnú odpoved 🙂😌
@kapanek1 tiež tak, že na dno bežného hrnca poskladané starú utierku, dať na sporák, vložiť dobre zavreté poháre, naliať vodu po " pleco" tzn. kúsok od uzáveru , zakryť pokrievkou, nechať pomalí zovrieť vodu, variť cca 5 min , vypnúť. Mama necháva vychladnúť vo vode v hrnci, napr cez noc, len potom oplachne a utrie. Netrápi sa s dekami, obrusmi , teplou rúrou. Nálepka z rokom a šup do špajze.
Hrniec veľkosť vyberie podľa počtu fliaš, či 3 malé, či 7, alebo 5 až 7 ks 7dcl.
@mims_18 ja milujem zaváraný karfiol a zaváram ho normálne ako uhorky. Umyjem, rozoberiem, dám do pohárov. Nálev robím podľa návodu, len pridám 3 lyžice cukru. A zásadne kupujem len taký pripravok, ktorý TREBA sterilizovať. Ak je totiž napísané, že netreba, je tam chemický konzervant a to ja nechcem.