Dobrý večer prosím ako robíte cesto na langoše? Ja som dnes urobila z polky kocky kvások, pridala som ho ako vyšiel do múky, soli, vody a vypracovala cesto. Bolo také tuhšie. Kyslo asi 90 minút. Potom som tvarovala langoše a vysmazala. Ale boli také divné akoby tvrdšie zadusene. Dáte mi prosím presný recept a postup? Ja sa to asi nikdy nenaučím urobiť langoš ako z kúpaliska v lete mňam 🙁 ďakujem
Používam recept ako je vyššie uvedený, no do môjho ide ešte i 1 kl sódy bikarbóny. Múku dávam 1 kg polohrubej. Potom cesto uložím do chladničky, kľudne si ho pripravím ešte večer. Krásne vykysne, langoše mám ako pierko.
https://www.vareni.cz/recepty/stankove-langose/ - robím tieto a sú super.
Hlavne nech je tam ta smotana/jogurt 😍 bez toho su take mukove
Hladka muka, drozdie, vlazna voda a sol. Ziadne vajce, ziadny tuk, nepecies kolac. Cesto polotuhe, inak langoše ostanu tuhe. Nemusis ho pracne trepat, staci len vsetko zmiesatt, vypracujes ho po15-ich minutach, je rozkysnute a uz to pojde lahko. Nechaj kysnust este 25-30 minut. Potom preloz na riadne pomucenu dosku a rozdel na bochnicky. Pockajes este 5-10 minut. Potom si natri ruky olejom, bochnicek roztlac prstami a sup na panvicu.
Toto su tie prave, ako z kupaliska. Recept som dostala od starej panej, ked sme lezali na jednej izbe vo vianocnom case, strava hrozna a snivali sme o tom, co by sme jedli. Pani mala chut na domace langose, ja som tvrdila, ze lepsie su kupované, lebo doma pripominaju kolac.
Tak mi objasnila, ze cesto musi "plane", ved langose boli pokrmom chudobnych.
Tak vyskusaj a uvidis.
Sama bublina, cesro na skus
@evansova presne, ziadne "somariny" (bez urazky, ale napr.moja mam tiez len so smotanou robi v ceste).. a treba aj na prekysnutie dat pozor, potom su take splasnute a nenafucia v oleji, aspon ja mam taku skusenost. Radsej tie bochniky rozdelene necham viac podkysnut este pod mokrou handrou ak treba.
Ja robím podla tohto a vždy sú chutné. Dúfam že ti to pomôže.