Robím chlieb podľa receptu, kde písali hladkú múku, avšak ja som použila hladkú celozrnu. Keď sa robil kvások (na 100ml vody, 1 droždie), išla som podľa postupu, ale do 650g muky my kvások zo 100 ml vody nespravili cesto, všetko bolo sypké!
Tak som pridávala vodu. Avšak po celej noci mi vôbec cesto nenakyslo. Minimálne
Co s tým?
Skopiruj sem recept, lepsie sa bude radit 🙂
Kvasok sa robi tak, ze das drozdie do teplej vody a treba pridat aj lyzicku cukru/muky. Samotna voda s drozdim nespravi nic 🙂
@vasjar a kvasok ti napucal? Mne ked nechce cesto kysnut ,pichnem ho do truby🙂
@petronellla87 ani kvások napucal
divny recept, ale teda k veci, nie je dovod aby ti drozdie+cukor+voda neurobili kvasok... nieco bolo zle uz tam.
Cesto ak miesis a nezda sa ti tuhost, pridas vodu pocas miesenie, to je v poriadku (a aj je to v recepte uvedene)
To cesto už nezachrániš,jedine vyhodiť a nanovo urobiť.Ja teda robím zemiakový chlieb,ale v tvojom recepte sa píše,že do cesta máš pridať vodu,mala by sa ani nie moc horuca,ani nie moc letná. A pomaly sa voda pridava.
@vasjar spaldova múka saje menej ako pšeničná. Celozrnná sa správa inak ako biela a vody potrebuje viac. V postupe sa píše že doliat vodu podľa potreby, tak by to malo na tú bielu špaldovu múku stačiť.
Teda do budúcna odporúčam sa držať receptu, hlavne ak niesu skusenosti. A ak droždie nenakysne v kvásku tak v cesto toho tiež moc nespraví.
@simca06022011 kvások mi spravilo, ale potom to cesto s múkou už nenakyslo
@vasjar až teraz to čítam... V budúcnosti,, ak ti nenakysne, pridaj za lyžičku sody bikarbony
Vyskúšaj tento chlebík.. https://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb...
alebo ..https://varecha.pravda.sk/recepty/irsky-chlieb-... .. NEMIESIŤ, ..len VIDLIČKOU zamiešať suroviny
@vasjar neviem poradit, kde nastala chyba, ale na porovnanie - na 1kg celozrnnej muky davam asi 650-700ml vody, tzn. na 650g by som dala okolo 450ml, aby chlieb pekne kysol a rastol.