Ahojte. Robila som.bryndzove halusky. Surove zemiaky nastruhala, dala vajce, polohrubu muku. A davala do vriacej vody. Ale sa mi nepodarili. Akoby sa muka vyplavila do vody a ostali len zemiaky, tie natsruhane fuzy akoby. Ale ani sa nevarili, ze by boli rozvarene, proste to uz po dopadnuti do vody akoby sa tak urobilo. Preco sa mi to stalo neviete niekto ?
cesto ma byt take aby tam stala vareska .. ani huste ani riedke .. troska soli a do vody olej .. my davame aj vajicko do cesta ...
a cesto nechame aspon 30 min stat
To máš strúhať na Tom čo s toho spraví kašu nie tie pásiky ako sa dáva syr na špagety.Boli z toho ruka ja zvyknem zemiaky v mixéri rozmixovať
Mne sa toto deje keď hodím halušky do vody, ktorá ešte nevrie.
@naobedbuduspagety vyskusam nabuduce. Zdalo sa mi ze vrie, ale nebublala ta voda uplne
bud si nedala spravne pomery surovin, alebo zemiaky boli vodnate a vlastne si ajtak nedala spravne pomery surovin...preto robim halusky bez zemiakov
@mabenn halušky bez zemiakov?
daj do cesta vajce, aj dva - budú lepšie držať, menej sa rozvárať...
inak sa mi zdá podľa popisu že si dala málo múky...
Malo muky to je fakt.. ale koľkokrát mi došla múka a nikdy sa mi nerozvarili na total, lebo voda musí vrieť jak blazen keď ich tam dávam 😁 robím ich každý deň už 5 rokov 😁
@deti95060810
@0silvia0
@mabenn no moze byt ze malo muky, ale zdalo sa mi hustejsie to cesto. Milujem toto jedlo a nemavidim ho robit, lebo nikdy neviem ci sa podaria ci nie, a pritom mi to vzdy prislo take rychle a jednoduche
Ja robim halusky bez zemiakov, dam polohrubu muku, vajce a vodu, osolim a nikdy sa este nestalo, ze by sa mi nepodarili 😂
Myslím, že každá vieme, na ktorom strúhadle sa zemiaky postrúhajú😉 Ja vajíčko nedávam vôbec. A dávam len jeden zemiak a veľa hladkej múky. Ak mám málo cesta, prilejem trocha vody a znova múky. Aj keď som stará gazdinka, hodím 2-3 halušky lyžicou do vriacej vody, či sa nerozvárajú. Ak sa rozchádzajú, pridám múky.
@ladybug138 halušky bez zemiakov? to sú nokerlíky nie halušky :D
@evica17 rozmixuj zemiaky s troškou vody, daj soľ, polohrubú múku... ani vajíčko nedávam a vždy výjdu.
@evica17 určite nestruhatna pásiky, ale na tu jasu-na tom boku. Do cesta dat vajce. A cesto musí byť ozaj husté. Podľa mňa si ho mala riedke.
Mam fajn tip.. Cez sezónu skúste nahradiť zemiak v haluskach tekvicu ( ja používam žltú tekvicu, alebo cuketu) .. Halušky sú ľahšie stráviteľné, oveľa jemnejšie, chutnejšie. 🤏
Halusky /s kvaskom/
100g mlieko
300g voda
1 väcsie vajce
1 kl sol
500g muka/100g celozrnna,400g hladka /
Pridala som 47g kvasku-nemusi tam byt!!!
Nadrabala som davku takto:
250g muka/100g celozrnna,150g hladka/
200g voda
Vodu,mlieko,sol,vajce a /kvasok/ poriadne rozhabarkovat
Postupne pridavat muku a miesar uplne do hladka
Cesto je super vlacne pri miesani robi bubliny
Necvat postat,kym zovrie voda
Halusky sadzeme cez haluskaren alebo z lopara
Povarit 5-6 minut,kym nevyplavaju na vrch,
nesmu velmi bublat
Vyberat do hrnca s trochou masla ci oleja a premiesat,prikryt...
Bryndzove/Zemiakove halusky s kvaskom
1,5 vajca
66g kvasok-nemusi byt
Kvapka mlieka na rozhabarkovanie vajca
100g mlieka
500g voda
187g surovy na jemno nastruhany zemiak/mala som tie jemne pasiky/
250 g celozrnna muka
600g hladka muka
Postup ako u klasickych halzsiek-popis vyssie..
Ja som si upravila recepty takto a su super halusky.
Ta konzistencia cesta je lepava ale drzi v kope.ked si naberiem lyzicou,zosmykne sa to pomaly ale v kuse.nie je to kasa!!!je to cesto.
To je dolezite!
Ten kvas tam je,lebo som nepiekla a trebalo odobrat.
A zistila som,ze su jemnejsie,nadychanejsie a lahsie stravitelne,ak ho tam dam
Ahoj, halušky robím len zo zemiakov (nastúhane na drsnom strúhadle alebo pomocou strúhadla na robote),soli a polohrubej múky. Cesto musí byť tak akurát husté. 1.varku dám do (osolenej) vody takú menšiu, niekedy sa rozvarí, ale ďalšie sú už ok. (Vajce nikdy nepridávam do cesta.)
@evica17 malo muky