Ahojte, máte dobrý recept na bolonské špagety? Ďakujem
Cibuľa mäso cesnak tymián dlho čakať potom víno, mlieko a paradajky.
Ak nechceš kombináciu s vínom, tak potiaľ ako je dlho čakať, čiže kým sa voda vypari, dáme 2 dózy zmesy na bolognske špagety v skle necháme prejsť varom chvíľu hotovo
Ja teda davam aj zeleninu. Na olivový olej slaninka (ideálne tá Talianska, ale davam aj takú tú nakrájanú z Lidla a je fajn)cibuľka, cesnak, stonkovy celer, mrkva - veľmi jemne nakrájanú. Paradajky - čerstvé sparim a olúpem, ake kupujem aj v plechovke a nakrajam. Pre farbu dávam aj pastu alebo pretlak. Pridám mäsko, dobré červené víno, bobkový list a nechám osolené, okorenené žiť. Dochucujem tymianom, bazalkou - ale až keď dodusim.
tradičný recept na originálne bolonské špagety (Bolognese), ktoré pochádzajú z talianskeho regiónu Emilia-Romagna:
Ingrediencie:
500 g hovädzieho mletého mäsa (ideálne aj s trochou bravčového mäsa)
1 stredne veľká cibuľa, jemne nasekaná
1 mrkva, jemne nasekaná
1 zelerová stonka, jemne nasekaná
2-3 strúčiky cesnaku, nasekané
800 g konzervovaných paradajok (alebo 500 g pretlaku z čerstvých paradajok)
200 ml suchého červeného vína
200 ml mlieka (prípadne smotany)
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
olivový olej
soľ, čierne korenie
bobkový list, tymián, oregano (voliteľné)
500 g špagiet
parmezán na podávanie
Postup:
Základná príprava zeleniny: Na strednom ohni si rozohrejte olivový olej v hrnci. Pridajte nasekanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a smažte do zlatista, asi 5-7 minút.
Pridanie mäsa: K základu pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho osmažte, až kým nezačne hnednúť. Mäso sa má opekať, aby sa uvoľnila chuť, nie iba dusiť.
Víno a paradajkový pretlak: Prilejte víno a nechajte ho chvíľu povariť, aby sa odparil alkohol a zredukovala sa tekutina. Potom pridajte paradajkový pretlak a dobre premiešajte.
Paradajky a koreniny: Pridajte konzervované paradajky (alebo čerstvé) a premiešajte. Ak používate čerstvé paradajky, nechajte ich povariť o niečo dlhšie. Dochucujte soľou, čiernym korením a voliteľne bobkovým listom, tymiánom a oreganom.
Dlhé varenie: Znížte teplotu a nechajte omáčku variť aspoň 1,5 až 2 hodiny, aby sa všetky chute krásne spojili. Občas premiešajte a podľa potreby pridajte trochu vody alebo vývaru, ak by bola omáčka príliš hustá.
Pridanie mlieka: Asi 20 minút pred dokončením pridajte mlieko (alebo smotanu) a jemne premiešajte. Toto je dôležitý krok v originálnom bolonskom recepte, ktorý omáčke dodá jemnosť a vyváženú chuť.
Uvarenie špagiet: Medzitým si uvarte špagety podľa návodu na obale. Špagety varte "al dente" – mali by byť jemné, ale nie príliš mäkké.
Podávanie: Na tanier naservírujte špagety a polejte ich bolonskou omáčkou. Na vrch nastrúhajte čerstvý parmezán.
Tip:
Bolonskú omáčku je možné pripraviť aj deň vopred, pretože odstátá omáčka často chutí ešte lepšie. Dobrú chuť!
https://varecha.pravda.sk/recepty/jednoducha-bo...
Tuto robim uz dlho ľahká rýchla a chutna ;)
Ja robím dobré z kuchyňa Lidla recepty 🙂
toto sú moje a fakt sú skvelé. Chalanisko čo má u nás vyhľadánvanú reštiku ich raz ochutnal a povedal, že minimálne tak dobré ako jeho ak nie aj o kúštik lepšie 🙂
Ja mam taky svoj vlastny, mlete hovadie urobim na cibulke, tam cesnak oregano a bazalku, dam pomodoro a jeden pretlak. A spagety. A parmezan 🤣