@zvedavamt no, neviem, aký múdry bol ten človek, ale cukrovku nedostaneš z čokolády 😉 nemyslím si, že ľudia, ktorí sa snažia zdravo žiť, to robia kvôli mode...väčšinou im ide o zdravie svoje a svojich detí, niektorí k rozhodnutiu robiť niečo so stravou prišli po osobných skúsenostiach s chorobami...a že je rozdiel medzi sliepkou, ktorú chová moja mama a kurčaťom z obchodu, myslím v chuti a zložení mäsa, zistí každý, kto domáce kury už jedol. tak isto zelenina a ovocie sú oveľa lepšie.tu nie je o čom diskutovať. preto múdri ľudia čítajú zloženie potravín a snažia sa , ak majú možnosti, predíjsť napchávaním svojho tela chémiou tým, že si doma pestujú, chovajú a nekupujú polotovary. že by toto bola moda? 😕 ved je to nielen ťažšie, zložitejšie, ale aj náročnejšie na čas...ale tí ľudia to robia hlavne kvôli zdraviu, nie mode...
Bio bolo mliečko, pre ktoré som si ako malá chodila s našimi pravidelne do neďalekej dediny jednej starkej, ktorá mala kravičku, s ktorou sa vždy rozprávala a starala sa o ňu, ako o člena rodiny.. Bio boli kurence a zajace, ktoré ocino choval na chalupe.. ale to , čo bežne kúpime v našich "BIO" obchodoch, to zďaleka bio nie je.. 😒
strašne sa mi nepáči, že takto klamú mamičky, ktoré v domnení, ako pomôžu svojmu dieťatku kupujú akože bio výrobky a často krát za ne dávajú nehorázne peniaze...
tu relaciu som nemala cas pozriet, ale k tej bio teme len tolko, ze @raza ma pravdu, najlepsie bio je vlastne zo zahrady.
Jeden lekar z rodiny mi vravel ked som zacala prikrmovat malu, ze ked jej neviem zohnat domacu mrkvu (teda bio), tak nech jej radsej ziadnu nedavam, ze tolko dositanov obsahuje, ze to nestoji zato.
A kurence z obchodu? Kamoskinej malej zacali rast cicusky (este sa na tom s muzom dobre bavili, kedze mysleli, ze je to normalne) a viete, co povedala doktorka? Ze je to z rastovych hormonov, co davaju kurcatam, ze treba obmedzit hydinu a davat ine maso. No ked som to pocula, mala som dost....
Takze to uz clovek nemoze verit pomaly nicomu, co sam nema na 100% odskusane, resp. dorobene....
Mne osobne vobec nejde o to, ci je nieco BIO, ale ci je to "poctive" - teda vyrobok obsahuje co najmenej vselijakych nahrad, skrobov, farbiv, zvyraznovacov chuti... Vyhybam sa kupovaniu mrazenych veci, s dlhou trvanlivostou (bohvie odkedy to bolo v skladoch)... Dnes uz ludia ani nevedia, ako by to jedlo bez tych sajrajtov malo naozaj chutit.
Nekupujem nejake specialne BIO potraviny, iba niektore. Ale skor take veci, miesto vanilinoveho cukru vanilkovy, alebo van.lusk, ziadne sackove polievky, vegety, pastety, udeniny iba zriedkavo - marne sa snazim najst nieco bez dusitanov, ....teda nic specialne, s nalepkou BIO (ale aj to 🙂 ).
Ale je fakt, ze ak sa budeme prepchavat BIO slaninou...asi nam to neprospeje.
ja sa nevyjadrím, k bio, len ma štve, že všade lekár jedzte zdravo, o.k ale kde zdravé zeleninu, ovocie, nie vždy sa človek dostane na trh, nie vždy má možnosť domáce.
ako bavíme sa o zdravom, nie mastné jedla apod.
a k tomu kuracieme, tam tiež zohráva osveta svoje, pretože čo odporúčali lekáry, že zdravé, lehké, tak kuracina nie, tá je aj cenovo prístupnejšia, pre nás a pritom tie kuracie prsia, no to už má malo s vonavím kuracím masom spoločné, ale povie ti lekár kúpte si radšej kvalitné hovedzie? nie, pretože si to ludia ani tak často nemôžu dovoliť.
joj som sa rozpísala.
Ale zas mamičky ktoré sa zaujímajú o stravu, tak hádam si vedia vybrať, pre svoje dieťa.
Tak tam to je celkom dobre v tej relaci o bio a nebio..Urcite je to tak, ze domace kura je lepsie. Ale myslim, ze prehanat netreba. Inak...Predvcerom som kupila malemu mungo. Ja som nechcela bio ale v predajni zdravej vyzivy ine ani nemali :o) A priatel je kamionista, raz viezol ,,bio,, muku. A pytal sa priamo v mlyne, ze ci je to ozaj bio. A chlapik co ho nakladal, zamestnaec mlynu vravi: Je to take bio, ze sa to vozi v recyklovatelnych sackoch 😀 To uz fakt clovek nevie co kupi...a este ked je to od nasich susedov Poliakov 😀
je smutné, že vôbec také rozdelenie existuje...všetko by malo byť zdravé a kvalitné, ale žiaľ realita je iná. Dôležité je pozerať zloženie a ak sa dá, poznať zdroj.
Ja nerozumiem, ako moze vobec niekto bio spochybnovat? Co je bio? Take by predsa mali byt normalne potraviny nie? Co je tradicne na pesticidoch, herbicidoch , insekticidoch a inych cidoch? Co je tradicne a spravne na geneticky modifikovanych potravinach??? Teda aspon v tom videu vraveli bio oproti tradicnemu 😕 Jasne ze to nie su ziadne zazraky , proste normalna mrkva , normalne jablko do ktoreho ked kusnem tak ho predtym nechcem dve hodiny umyvat. Ja neocakavam od bio ziadne explozie chuti, len nechcem jest chemiu, ked uz ju musim dychat. Samozrejme ze ludia odrbavaju, to uz sa tak nejak s ludstvom tiahne celou historiou, ale treba si uvedomit, ze to nebio je nenormalne 🙂 A to bio z vlastnej zahradky je tiez bio, len kym to nepostriekam jedom a nenakrmim zmeskou z obchodu. Tolkokrat uz tu boli spominane afery, ked to bio nebolo bio a ze fuj hnus....tak to je len to ako sa vyrabaju normalne ''tradicne potraviny'', a este trosku horsie.
riadne ma tato relacia nastvala, jednoznacne je platena odorcami bio, velkymi supermarketmi. nech mi nikto nepovie ze veri takej hovadine, ze zvieraci vykal na hnojenie je NEBEZPECNEJSI ako vselijake dusicnany a umele hnojiva... uplne nechutne to je... ja verim na bio, mozno aj tam sa vyskytne par skandalov, kde nie, ale predsa si kupim nenastriekane jablko alebo kura ktore nebolo nasilu prikrmovane a nadoovane hormonmi ked uz nemam moznost si doma chovat vlastne...
ako mi povedal jeden mudry človek:
kto je bio čokoládu, dostane bio cukrovku ...
zdravie je niekde inde
občas kúpim bio,lebo po tom ako som začala čítať zloženie potravín, viem,že v bio je tych Ečiek menej,alebo žiadne, ked už nič ine 😉