Bielka v poleve

rraspberry
15. dec 2022

Ahojte, je dobrý nápad zdobiť perníčky bielkovou polevou (kvôli salmonele) ak ich ochutná aj takmer 2 ročné dieťa? Alebo je bezpečnejšie si zaobstarať polevu zo sušených bielkov? Je to väčšia istota?

januska12323
15. dec 2022

Perníčky sa zdobia ešte horúce, bielko sa tam uvarí.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
15. dec 2022

@januska12323 Perníčky sa horúce potierajú rozšľahaným vajíčkom, to je to, čo si asi myslela, že sa na nich uvarí. Bielkovou polevou sa zdobia po vychladnutí.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domak2
15. dec 2022

@rraspberry ja som tu v UK kupila pasterizovane bielka. Ale to len preto, že som piekla pre školský výpredaj, tak radšej istota 😁 A áno, royal icing je super, to už máš práškový cukor sp susenymi bielkami a len pridáš trosicku vody

januska12323
15. dec 2022

@h2 jaj 😁 tak potom som nič nepovedala, mala by som častejšie piecť 🙈

basska_b
15. dec 2022

Ona ta sanca salmonely je nizka. Ja som chytila salmonelu z ryby napr. Ja to neriesim... jeme a chytame do ruk aj horsie veci ako trochu suroveho vajca. Tie alternativne opolevy na medovnik mi nechutia, umele su hrozne

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
15. dec 2022

@rraspberry Neviem, ako je to so salmonellou u nas, no napr. v americkych zdrojoch som nasla, ze u nich priblizne 1 z 20000 vajec je infekcne. Tak som si odhadla, ze napr. v nasej domacnosti sa minie cca 10 vajec za tyzden, co je 520 za rok a teda infekcne vajce sa objavi raz za 38 rokov. A aj to mozno skonci varene natvrdo alebo v omelete. Takze nejako extra to neriesim.

euka210
15. dec 2022

@rraspberry salmonela je riziko skor v lete ako zime. Nejako by som to neriesila.

ketrint
16. dec 2022

@rraspberry ja mám z tohto tiež des, už som mala salmonelu (z domácich vajec)…
A riešim to tak, že bud bielko trochu preslaham nad parou, vo vodnom kupeli, proste aspoň trochu to prejde tepelnou úpravou… alebo zarobím len práškový cukor a citrónovú stavu - nie je to tak dokonalo biele ako s vajcom, ale je to pekne a nemám stresy zo salmonely 🙂