Ahojte, je dobrý nápad zdobiť perníčky bielkovou polevou (kvôli salmonele) ak ich ochutná aj takmer 2 ročné dieťa? Alebo je bezpečnejšie si zaobstarať polevu zo sušených bielkov? Je to väčšia istota?
@januska12323 Perníčky sa horúce potierajú rozšľahaným vajíčkom, to je to, čo si asi myslela, že sa na nich uvarí. Bielkovou polevou sa zdobia po vychladnutí.
@rraspberry ja som tu v UK kupila pasterizovane bielka. Ale to len preto, že som piekla pre školský výpredaj, tak radšej istota 😁 A áno, royal icing je super, to už máš práškový cukor sp susenymi bielkami a len pridáš trosicku vody
@h2 jaj 😁 tak potom som nič nepovedala, mala by som častejšie piecť 🙈
Ona ta sanca salmonely je nizka. Ja som chytila salmonelu z ryby napr. Ja to neriesim... jeme a chytame do ruk aj horsie veci ako trochu suroveho vajca. Tie alternativne opolevy na medovnik mi nechutia, umele su hrozne
@rraspberry Neviem, ako je to so salmonellou u nas, no napr. v americkych zdrojoch som nasla, ze u nich priblizne 1 z 20000 vajec je infekcne. Tak som si odhadla, ze napr. v nasej domacnosti sa minie cca 10 vajec za tyzden, co je 520 za rok a teda infekcne vajce sa objavi raz za 38 rokov. A aj to mozno skonci varene natvrdo alebo v omelete. Takze nejako extra to neriesim.
@rraspberry salmonela je riziko skor v lete ako zime. Nejako by som to neriesila.
@rraspberry ja mám z tohto tiež des, už som mala salmonelu (z domácich vajec)…
A riešim to tak, že bud bielko trochu preslaham nad parou, vo vodnom kupeli, proste aspoň trochu to prejde tepelnou úpravou… alebo zarobím len práškový cukor a citrónovú stavu - nie je to tak dokonalo biele ako s vajcom, ale je to pekne a nemám stresy zo salmonely 🙂
Perníčky sa zdobia ešte horúce, bielko sa tam uvarí.