Ahojte, neviete mi poradit alebo mozno z vlastnych skusenosti povedat, je biela poleva z bielej čokolády taká istá-myslím konzistencia, či sa nerozteka, či tiež dobre stuhne ako tmavá čokoláda? Idem robiť tortu a po prvýkrát idem ju poliať bielou čokoládou. Aký pomer cery a bielej čokolády použiť? A čo sa týka bielej čokolády môžem použiť tie biele peniažky a bielu čokoládu figaro poprípade orion? vopred dakujem za rady.
Ahoj tak ja som vyucena cukrarka a dala si sa na super vec...tak skusit mozes to co napisala zabina27....vodnom kupeli roztapaj cokoladu nie nad parou tak sa ti cokolada aj skorsie rozpusti aj sa nepripali ....tak pomer ti nepoviem ja pridavam podla oka...konzistencia je ina lebo v bielej cokolade je soja ked si dobre spominam ....a ta je mastna...ja osobne ako cukrarka ktora robila dost vela tort by som neriskova z bielou cokoladou...a mozno ze ty si velmi sikovna a tebe sa to podari.....drzim palce....a daj vediet ze ako si dopadla....ked daco sa pitaj mozno poradim🙂
@mojaviki no presne radu cukrarky som potrebovala ktora s tym uz ma nejake tie skusenosti. asi sa teraz hlupo opytam ale ako myslis to ze nemam roztapat nad parou? Ked topim tmavu cokoladu tak do jedneho hrnca dam zovriet vodu a na vrch hrnca v miske topim cokoladu,teraz to mam ako urobit,poradis mi? A ked chcem poliat vrch asi rozmerov 40x30 cm kolko tej coko budem potrebovat? Mam pridat aj ceru aj olej,kolko asi? Nerobila by som bielu cokoladu ale ked chcem farebnu tortu s bielou polevou aby mi vynikli farebne ozdoby,tmava mi k tomu nepasuje tak preto. Vopred dakujem za akekolvek rady 🙂
@martina374 nie nad parou, ale vo vodnom kupeli, proste aby ta miska s coko bola ponorena do horucej vody, ktora je v spodnom hrnci. nad parou znamena, ze nie je ponorena, je nad hladinou a teda je zohrievana iba parou, nie priamo vriacou vodou. ja pridavam len ceru, nie olej, ale ostatne ti neviem poradit ☹
@martina374 ja som raz skusala polevu z obycajnej kupenej bielej cokolady a nebolo to ono. nabuduce skusim tie peniazteky - preda ani hneda cokolada obycajna orion, ci figaro, nie je urcena ako varova ....
ale zasa co mi vyslo z obycajnej kupenej (figaro fo asi bolo) bielej cokolady, bola perfektna parizska slahacka 🙂 klasika - len uvarena v smotane a na druhy den vyslahana. fajna mnamka na torte 🙂
@martina374 U bielej cokolady je dolezite ju neprehriat. Zle sa s nou robi preto, lebo obsahuje vela kakaoveho masla. Treba ju rozpustat velmi opatrne. Najlepsie je nalamat alebo nastruhat cokoladu na co najmensie kusky a stale miesat. Hned ako sa cokolada rozpusti, odstavit z tepla. Ja som robila parizsku polevu z bielej cokolady, teda 200ml slahacky a 200g cokolady a pekne stuhla. Nanasala som ju na poriadne stuhnutu vrstvu masloveho kremu silikonovym stetcom. Je to pracne, ale podarilo sa 🙂
@monipeti cize ako hovoris ze hned ako sa vsetky kusky rozpustia tak ju mam odstavit zo sporaka, trosku pockat aby som ju horucu neliala na plnku a tak poroztierat?....a ma byt ta poleva velmi husta alebo aka,aby sa mi dobre nanasala a aby mi aj no to kolaci ztuhla, nieze sa mi rozleje a zmizne 🙂
Ahoj presne tak ako tu baby pisu ...racej daj ceru nie olej lebo olej je zlti a nebudes mat bielu polevu ale taku cudnu farbu ako kaki...hihi...ceru priďavaj postupne....racej tu cokoladu mat hustejsiu ako riedku...taku akurat ked bude velmi husta tak sa ti mozu spravit hrudky na torte....drzim ti palce ja osobne by som sa bala 🙂 🙂 🙂
@martina374 Ano, musi vychladnut na izbovu teplotu a ked chladne, treba ju obcas premiesat. Ma byt taka akurat, tazko sa to vysvetluje. Musi byt dost riedka, aby sa dala liat, ale zase nie prilis, aby hned nestiekla. Ale najdolezitejsie je ju neprehriat, lebo by nestuhla.
@martina374 ja bielu coko len rozpustim a hotovo...nepridavam nic, lebo vtedy som tam mala vzdy biele hrcky.....bielu davam len cistu 🙂
@mojaviki dobre takze dam len ceru, ziadny olej.......to ide zhruba pomer ze 1 diel cokolady a pol dielu cery nie? teda cery menej aby cokolada bola hustejsia?.........no som zvedava ako sa mi to podari......drzte palce 🙂
@katren a aku bielu cokoladu pouzivas, aku znacku?...tie peniazky alebo orion ci figaro?
@martina374 aku mam....najviac z lidla a z Tesca, to ma vyslovene na varenie bielu
@mojaviki ahoj, no tak torta mala uspech, hostom chutila, pochvalovali si ju......a co sa tyka tej cokolady, tak sice som mala nakupenu aj orion aj figaro aj peniazky,ale den predtym sme boli v obchode a udrela mi do nosa biela poleva 🙂 ........uz hotova.......no nekup to 🙂...........tak som ju kupila a nou som poliala tortu.......lebo som ju chcela mat perfektnu tak som radsej neriskovala.....a tie nakupene cokolady sa este zidu.....ved idu vianoce, zas bude treba piect 🙂 🙂
@martina374 ahoj gratuluje....no vydis dakujem velmi pekne ze si nezabudla...netreba sa bat vsetko treba raz vyskusat....aj ked sa na prvy krat nepodari podari sa na druhy....clovek sa tim aj uci....len tek dalej....a tie cokoladky teraz uz urcite vyuzijes....🙂
Ani para, ani vodný kúpeľ. Biela čoko sa rozpúšťa krásne a bez problémov v RÚRE na 60tich stupňoch
@martina374 ahooj,tu bielu polevu sI kde kupila?
@timea1985 ahoj...tu bielu polevu som kupila v kauflande...a myslim ze aj v tescu by ju mohli mat...to bol taky maly sacok.
@martina374 dobry den foto nemate? Ja sa chystam na tortu buduci tyzden tatinkovi k 80 tke
mne osobne sa s bielou robi horsie, ako s klasickou tmavou, ma akusi inu konzistenciu. ceru pridavam postupne, kym nedocielim hustotu, aku chcem. pouzivam tie peniazteky, lepsie sa mi to topi priamo vo vodnom kupeli, nie len nad parou.
ale ak niekto napise, ako na to, rada sa priucim 😀