Bezmliečna diéta

danette
10. jan 2023

Ahoj. Idem si sem po radu od mamičiek ktoré majú s tým skúsenosti. Čo všetko ste nejedli pri bezmliecnej diéte? Syn je kojeny a aj dokrmovany. Má 2 a pol mesiaca. Objavili sa u neho krvavé hlieny v stolici 🙄 A tak mi lekárka kázala vylúčiť mlieko zo stravy. Syn mi prospieva, tie hlieny neboli nejak často, ale objavili sa opakovane. Vraj to môže byť intolerancia laktózy alebo bkm. Najprv sa vraj zisťuje laktóza a až potom ak nepomôže tak bkm. Mlieko sme zmenili na Beba Sensitive. Som však už z toho jeleň, nakoľko je momentálne už viac kojeny ako dokrmovany, niekedy už nedávam fľašu aj 24 hodín. Snažím sa teda vyhýbať mlieku a mliečnym výrobkom, ale ako som tak pozerala na nete tak napr. mliečna čokoláda obsahuje viac laktózy ako maslo. Vyhýbali ste sa teda úplne všetkému čo malo len náznak mlieka, alebo ste vylúčili len určité výrobky z neho? Ako dlho trvala u vašich detí táto intolerancia? Prejavila sa aj v ich prípadnom zaostavaní v iných smeroch? Ďakujem za odpovede

janetinka27
10. jan 2023

@danette ahoj, je tu skupinka alergia na bkm a intolerancia laktozy,mozno ti poradia viac🙂

amelia89
10. jan 2023

@danette musis vylucit absolutne vsetko, aj vyrobky ktore obsahuju stopy mlieka. Minimalne na 3-4tyzdne. A Beba sensitive sa pri abkm odporuca? to mi je novinka. my sme mali nutrilon syneo pri abkm kde je bielkovina nastiepena…

bud to urobis poriadne alebo vobec,takto nezistis nič. A to co ti povedala dr ze najprv sa zistuje laktoza a potom bkm to je zase uplne novinka pre mna 🙄👀

danette
autor
10. jan 2023

@janetinka27 ďakujem 🙂

danette
autor
10. jan 2023

@amelia89 no Nutrilon Prosyneo sme mali od narodenia a nemala som pocit že by mu robil problém. Ale možno to bolo fakt skôr z mojej stravy. Beba Sensitive mi predpísala že máme skúsiť že je také jemnejšie alebo že máme skúsiť rovno kúpiť bezlaktozove

nikpa
10. jan 2023

@danette ak začínaš najprv len s bezlaktozovou diétou tak mlieko len bezlaktozove a rovnako výrobky len bezlaktozove, nie je to žiadna veda. Keď nezaberie tak zrejme to bude ABKM a to je už horšie, vtedy treba úplne vysadiť mlieko a všetko z neho ale nemôžeš ani bezlaktozove. Jedine rastlinné mlieka a výrobky z rastlinných mliek. A také, že vyradis len samotné mlieko alebo len niektoré potraviny neexistuje. Buď to dodržiavas alebo nie, nič medzi tým. Inak to nemá zmysel.

tianna
10. jan 2023

@danette ahoj, mám s tým bohaté skúsenosti 😜 tento mesiac sú to presne 2 roky čo mlieko okolo mňa ani neutekalo.. v žiadnej podobe 🙂 drobec má už 2,5 roka, stále ho kojim, šla som doslova hlavou proti múru, proti alergologovi, gastroenterologicke ktorí chceli aby drobec píl namiesto MM Neocate 🙄 jedine naša pediatricka ma stále v kojeni podporuje 🙂 mlieko sme stále nezaviedli, no keďže ja sama mám abkm k mlieku sa minimálne ja už nevrátim. Začiatky boli ťažké, ozaj som myslela že sa vyhladujem úplne 😬 príšerne som schudla, po pôrode 75 kg, potom behom pár mesiacov som mala ledva 50.. no naučila som sa jesť postupne tak že mám späť svojich 60 kg, malý spokojný, ja tiež 🙂 syrové náhrady sú absolútne skvelé, jogurty, sladkosti si vieš tiež pekne nahradiť. Kľudne sa pýtaj ak ťa niečo konkrétne zaujíma 😊

danette
autor
11. jan 2023

@tianna ďakujem za skúsenosti 🙂🥰 chcem sa teda opýtať ako ste sa dopracovali k tomu že malý má ABKM? Aké mal ťažkosti? Prospieval? Robili mu testy na alergo alebo gastro a na základe toho to máte potvrdené? Ak áno tak v akom veku? A ako to zistili Tebe a aké si mala ťažkosti? Či si išla na testy kvôli malému. Lebo premýšľam že či nemôžem mať aj ja tento problém, prípadne nejakú intoleranciou potravinovu, keďže má nafukuje prakticky nonstop. Ráno vstanem s plochým bruchom, samozrejme keď nepočítam tuk, večer vyzerám ako tehotná..... Tiež som mala ešte pred tehotenstvom už dlhšiu dobu problém s tým že ma bolelo pod ľavým rebrom.

monka_98
6. aug 2023

Ahojte, tak nás pred 2 dňami prepustili z nemocnice so záverom, že dcérka má tiež abkm. Malá má rok a 2 mesiace a opakovane sa u nej vyskytovala biela stolica, úplne svetlá ako vanilka. Iné ťažkosti nejako nemala, nevšimla som si, že by ju bolievalo bruško, sem tam nejaká hnačka. Ešte čakáme na gastro vyšetrenie v Martine. Ako si písala @danette aj na sebe som si všimla, že mi po mlieku nie je moc dobre, brucho mám nafúknuté ako v tehotenstve..
Uvidíme ako bude ďalej, vraj môže z toho malá vyrásť, ale milovala syry, jogurty, tvaroh a chlebík s maslom.
Neviete mi poradiť, čo by som jej mohla dať napr na olovrant, keď nechcem jej dávať každý deň výživu a Marína keksy? Ďakujem🙂