Ahojte, poradili by ste mi prosim jednoduchy a chutny kolac/tortu pre 4r dieta, ktore ma alergiu na lepok, mlieko a mliecne vyrobky a vajecne bielka? Mlieko viem nahradit rastlinnym, s tym skusenost mam, v rodine mame celiatika, takze aj o mukach viem (aj ked neviem, ktory typ je na co najvhodnejsi), ale toto trojkombo je pri peceni na mna privela. Na nete sice su recepty, ale potrebovala by som nieco overene, nech to nie je katastrofa. Dakujem 🙂
@tulipanicek ahoj, posles mi prosim kontakt na pani? mozno do buducna sa zide 🙂
tieto alergie nema moj syn, ale jeho kamaratka, ktoru chceme pozvat k nam, tak by som rada urobila nieco, co si bude moct dat s nami.
co sa tyka nahrad, dakujem za tip na muku. teoreticky viem, ze viem vsetko nahradit, len mam obavu, ze sa mi to vo vysledku moc nepodari - nie som ktovieaka pekarka 🙂
@deedol napríklad vegan míša rez https://www.jimejinak.cz/misa-rez-jinak/amp/
Tofu “tvarohu” sa neboj, je výborný, tuším som ho robila z pohánkovej muky. Pozri na ich stránke aj ďalšie recepty, takto z hlavy trebárs hruskovo makové pokušenie bolo výborne. Obilné sirupy nahrádzam sladidlami aké mám.
dakujem, pozriem 🙂
@0laracroft0
Pozri Paleo recepty, ja robím len takéto koláče a vlastne skoro všetko…. Záruka že mi nebude zle a nebudem mat kŕče v črevách
Ja mam rada tento koláčik, som to robila aj na Veľkú noc. Je to bez mlieka, bez vajec. Ani klasická múka v tom nie je, ale pomleté ovsené vločky, tie tiež dostať bezlepkové. Výborné s malinami, či jahodami.
ja robim mafiny podla tohto receptu:
3 ks zrelý banán (uz som skusala aj s jablkami - funguje)
100 g kukuričná múka (moze byt ina obilninova/bezlepkova)
100 g mleté lieskové orechy (mozu byt ine orechy)
12 g prášok do pečiva bez fosfátov
2 PL chia semienka
2 PL kokosový olej (moze byt aj vegan maslo)
1 dcl mandľové mlieko (akekolvek)
2 PL med alebo agávový sirup (ľubovoľné)
Banány rozmačkáme vidličkou alebo vymixujeme na kašičku. Primiešame ostatné suroviny, vznikne hustá kaša. Formu (hlavne, ak používame 1 x) vymastíme troškou kokosového oleja, aby sa medvedíky neprilepili. Polievkovou lyžicou plníme formu na muffiny. Pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 min. na 180 C obojstranné pečenie. Keď majú muffiny zlatú farbu, sú hotové. Necháme dobre vychladnúť a opatrne vyberieme z formy.
https://elavegan.com/ Vsetko bez lepku vajec a mlieka, super recepty slane aj sladke
Ahoj. Mozes podla mna urobit akykolvek recept, kde sa bielka neslahaju pre nadychanie. Muku pouzijes bezlepkovu (tu odporucam Jizerku a pocitat s tym, ze sa to bude drobit), namiesto mlieka a masla rastlinne verzie a tam, kde ide vajicko, tam ja davam cisto zltko.
Inak, ak vies dojst mimo BA tak poznam pani, ktora nam piekla tortu, sice bola spaldova ale pecie aj bezlepkove, bola bez mlieka, bez masla, bez vajec uplne., cokolady a mnoheho dalsieho. A bola vyborna