Ahojte žienky, máte nejaký overený recept na bezlepkové pláty na tortu? Hľadám niečo ako klasické piškótové cesto, len aby tam bola bezlepková múka a ešte čo používate miesto kypriaceho prášku?
@mijama29 ďakujem pekne za recept 😀 a dá sa múka a kypriaci kúpiť hoci kde v potravinách? a cesto sa nadvyhne tak ako keď ste piekla aj z klasickej múky? ešte som nepiekla nič bezlepkové tak preto sa pýtam 😀
Ja to robím klasicky, kupujem múku na piškótové cesto značky Liana v Kauflande, tam nájdeš aj bezlepkovy prášok do pečiva. Na obale múky je potom recept, zatiaľ vždy som bola spokojná. Ale aj v iných bežných obchodoch nájdeš bezlepkove múky na piškót, najprv Bille.
Ak si ešte nikdy nepiekla bezlepkove, smiem sa spýtať, či ideš celiatikovi piecť na nejaký sviatok? Lebo v takom prípade je možno lepšie kúpiť zaručene bezlepkovu tortu alebo podrobné prebrat s celiatikom, načo si dávať pozor.
@monika185243 bolo ešte nadychanejšie úžasná piškóta a bez šance rozoznať od klasickej, kypr. Prášok sa dá kúpiť bezne bezlepkovy... tuto muku konkrétne kúpujem v kauflande.
Ja osobne, ako pani píše vyššie s lianou niesom moc spokojna prave v tých mukach trocha citim rozdiel chutovo. A hlavne múka od liany na piskotu už obsahuje kypr. Prasok, tam sa nepridáva.
@bolarazjedna ďakujem pekne, idem piecť tortu budúcemu krsniatku a máme v rodine dvoch bezlepkových, tak som chcela upiecť niečo také aby si aj oni mohli dať, jasné ešte sa ich určite spýtam či aj niečo iné nemôžu jesť...
@monika185243 nemyslím na to, že či niečo iné nemôžu jest, ale aby ta torta naozaj bola bezlepková. Lebo pre celiatika nestačí, že vymením múku a kypriaci prášok, a bude bezlepková torta, neviem, či to vieš. Oni môžu mať ukrutne kŕče a hnačky aj z toho, že ostatné ingrediencie dáš také, ktoré "môžu obsahovať stopy lepku". Preto musíš kuknúť všetky ingrediencie, ktoré použiješ, či už je to kakao, kokos, oriešky, lekvár, salámu, hocičo. Alebo z toho, že premiešaš puding s čistou vareškou, ktorou bežne miešaš napr záprašku. Niektorým vadí aj to, že su v miestnosti, kde sála múka, napr v pekárni a tak nemôžu tam pracovať, hoci nejedia z toho. Myslela som takéto drobnosti. Veľa celiatikovi preto nechce riskovať, a radšej si dá iba overené bezlepkové koláče, hoci si to môžeš pripravovať s tou najväčšou láskou. Ja teda od leta sa stravujem bezlepkovo (kvôli endometrióze), ale pre celiatika by som si netrúfa upiecť.
@monika185243 piekla som tento týždeň puncovy rez a piskotove platy som mala lepšie ako z lepkovej muky. Všetko som robila rovnako iba muku som nahradila schar mix it universal + bezlepkovy kypr. Prášok, alebo použijete sódu bicarbonu.
Základne množstvo:
6vajec, 160g kr.cukor, 160g muka mix it, 6g kypr. prasku, stipka soli.
Postup: Bielka so stipkou soli vyslahat, potom pomalsie zaslahat cukor, pridat jednotlivo zltka, nakoniec postupne pridavat muku premiesanu s kypr. Praskom.