Bezlepková torta - recept

monika185243
16. mar 2022

Ahojte žienky, máte nejaký overený recept na bezlepkové pláty na tortu? Hľadám niečo ako klasické piškótové cesto, len aby tam bola bezlepková múka a ešte čo používate miesto kypriaceho prášku?

mijama29
16. mar 2022

@monika185243 piekla som tento týždeň puncovy rez a piskotove platy som mala lepšie ako z lepkovej muky. Všetko som robila rovnako iba muku som nahradila schar mix it universal + bezlepkovy kypr. Prášok, alebo použijete sódu bicarbonu.
Základne množstvo:
6vajec, 160g kr.cukor, 160g muka mix it, 6g kypr. prasku, stipka soli.
Postup: Bielka so stipkou soli vyslahat, potom pomalsie zaslahat cukor, pridat jednotlivo zltka, nakoniec postupne pridavat muku premiesanu s kypr. Praskom.

monika185243
autor
16. mar 2022

@mijama29 ďakujem pekne za recept 😀 a dá sa múka a kypriaci kúpiť hoci kde v potravinách? a cesto sa nadvyhne tak ako keď ste piekla aj z klasickej múky? ešte som nepiekla nič bezlepkové tak preto sa pýtam 😀

bolarazjedna
16. mar 2022

Ja to robím klasicky, kupujem múku na piškótové cesto značky Liana v Kauflande, tam nájdeš aj bezlepkovy prášok do pečiva. Na obale múky je potom recept, zatiaľ vždy som bola spokojná. Ale aj v iných bežných obchodoch nájdeš bezlepkove múky na piškót, najprv Bille.
Ak si ešte nikdy nepiekla bezlepkove, smiem sa spýtať, či ideš celiatikovi piecť na nejaký sviatok? Lebo v takom prípade je možno lepšie kúpiť zaručene bezlepkovu tortu alebo podrobné prebrat s celiatikom, načo si dávať pozor.

mijama29
16. mar 2022

@monika185243 bolo ešte nadychanejšie úžasná piškóta a bez šance rozoznať od klasickej, kypr. Prášok sa dá kúpiť bezne bezlepkovy... tuto muku konkrétne kúpujem v kauflande.
Ja osobne, ako pani píše vyššie s lianou niesom moc spokojna prave v tých mukach trocha citim rozdiel chutovo. A hlavne múka od liany na piskotu už obsahuje kypr. Prasok, tam sa nepridáva.

monika185243
autor
16. mar 2022

@bolarazjedna ďakujem pekne, idem piecť tortu budúcemu krsniatku a máme v rodine dvoch bezlepkových, tak som chcela upiecť niečo také aby si aj oni mohli dať, jasné ešte sa ich určite spýtam či aj niečo iné nemôžu jesť...

bolarazjedna
16. mar 2022

@monika185243 nemyslím na to, že či niečo iné nemôžu jest, ale aby ta torta naozaj bola bezlepková. Lebo pre celiatika nestačí, že vymením múku a kypriaci prášok, a bude bezlepková torta, neviem, či to vieš. Oni môžu mať ukrutne kŕče a hnačky aj z toho, že ostatné ingrediencie dáš také, ktoré "môžu obsahovať stopy lepku". Preto musíš kuknúť všetky ingrediencie, ktoré použiješ, či už je to kakao, kokos, oriešky, lekvár, salámu, hocičo. Alebo z toho, že premiešaš puding s čistou vareškou, ktorou bežne miešaš napr záprašku. Niektorým vadí aj to, že su v miestnosti, kde sála múka, napr v pekárni a tak nemôžu tam pracovať, hoci nejedia z toho. Myslela som takéto drobnosti. Veľa celiatikovi preto nechce riskovať, a radšej si dá iba overené bezlepkové koláče, hoci si to môžeš pripravovať s tou najväčšou láskou. Ja teda od leta sa stravujem bezlepkovo (kvôli endometrióze), ale pre celiatika by som si netrúfa upiecť.