ahoj kedže mi nedavno zistili celiakiju tak som si začala ako každý piect chleba, na začiatku kedže som nemala pekarničku som piekla chleba v trube sem tam sa vydaril a sem tam nie a preto som si kupila pekarničku aj s programom bezlepkovym. Prvý pokus ale nedopadol dobre a dnes som mala 2pokus v pekarničke a teraz som skusila iny recept ktory som našla pre muku od novalim Promix T a narastol pekne a pri pečeni už nespadol ako ked som piekla prvykrat bolo to možno aj tym že prvykrat som dala cele suche droždie ako to bolo v recepte na obale muky a teraz podla noveho receptu to boli 2čL ca pol balenia ale zase teraz bol problem že pri programe bezlepkovom mi chlieb neupieklo dobre dala som dopekať a pri konci mi trochu spadol a tak som sa naštvala nahriala trubu a šupla chlebik aj s formou z pekarničky dopiect v trube a po ca 15min bol krasne upečený takže teraz neviem či to nabuduce tak spravim že ked sa bude piecť tak ho dopečiem v trube alebo skusiť normalny program na pekarničke len sa bojim či pri normalnom programe mi cesto nepadne lebo normalny program ma po mieseni, kysnutie a po kysnuti znovu na par sekund miesi a potom znovu kysne to pri bezlepkovom chlebiku asi nebude ok aj ked dam zrychleny program pri normalnom pečeni kto ma ake skusenosti? Vdaka za rady
a aby som nezabudla konečne mi prišlo rozhodnutie ohladom preukazu ZTP a vraj zatial plati len do juna? Viete niekto o tom či nam celiatikom zrušia preukazy? Je to nanič jedina vyhoda ktoru sme mohli využiť pri tom že si musime inak variť piect chleba atd.
Ahoj, tiež som celiatička, a donedávna som robievala chlieb z múky promix ch - presne podľa návodu na obale a vždy mi vyšiel. Niekoľko rokov som ho robievala a fakt ani raz sa mi nestalo, že by spľasol, alebo sa nedopiekol. Skús teda ten. Ja ho už nemôžem - mojím ďalším nepriateľom je kravské mlieko, tak som musela zmeniť všetky múky aj cestoviny... k tej pekárni: mám moulinex home bread, v nej mi vždy mieša cesto asi 15 minút, potom asi hodinku kysne a potom priamo pečie. Ono, bezlepkové cesto je také, že ti nestmavne toľko, ako normálne, takže ten chlieb je vždy bledý, ale vnútri je upečený.
A preukaz? Mne prvýkrát vystavili preukaz len na rok, že potom musím doniesť papiere z kontroly na prehodnotenie nároku na zťp preukaz - to len predtým, ako ti uplynie lehota, pôjdeš na gastro, nech ti doktor napíše, že stav trvá, celiakiu stále máš a diétu držíš. A oni ti ho potom na úrade predĺžia. Mne prvýkrát dali kontrolu po roku, potom po 3 rokoch a teraz po 5 rokoch...toto vždy záleží na úradníkoch, počula som aj o takých prípadoch, kedy celiatikovi vystavia zťp preukaz natrvalo, bez nutnosti prehodnotenia.