Bezlaktózová diéta a rodinné stravovanie

29. júl 2024

Manželovi zistili laktozovu intoleranciu. Máme dve deti, manžel sa stravuje doma, nie v práci. Doteraz som varila pre všetkých a kvôli deťom v jedle používam smotanu, syry, mlieko. Deti sú ešte malé a dosť priebercive a majú radi práve tie mliečne jedlá.
Teraz, pri tejto novej situácii neviem, čo mám robiť. Manžel sa potrebuje normálne najesť tiež. Keď máte takúto diagnózu doma, varíte zvlášť, alebo varíte pre celú rodinu bezlaktozovo, používate bezlaktozove mliečne výrobky? Na jednej strane nechcem, aby deťom ani manželovi niečo chýbalo, na druhej strane nechcem variť každému zvlášť. Poraďte.

simsalabim
29. júl 2024

Je taky problem pre celu rodinu varit z rastlinnych a bezlaktozovych vyrobkov?

mamickalisticka
29. júl 2024

Máme to rovnako, pre celú rodinu varím z bezlaktozovych surovin. Mlieko, smotany, syry. Kupujeme v Lidli všetko. Keď muž nie je doma, varím z klasických veci. Taktiež sa snažím plánovať dopredu, čo kedy variť aby sa všetci najedli a ja som nemusela variť na trikrát

misulka22
29. júl 2024

Ja nemozem laktozu s varim normslne z bezlaktozovych vyrobkov a jedia to vsetci.uz aj babka sa naucila a pouziva bezlaktozove ked vie ze prideme.a ked ideme na navstevu/ do restiky berem si pre istotu tabletky

terry658
29. júl 2024

My varíme z bezlaktozových produktov. Dá sa to použiť v bežných receptoch. Nikto si nič nevšimol.
Jediné čo treba robiť je sledovať akcie v letákoch. Tie smotany vedia byť o dosť drahšie ako normálne s laktózou. Mlieka tiež kupujeme lidl,kaufland alebo Tesco značku bezlaktózových lebo rajo je o dosť drahšie.

beckinka
29. júl 2024

My to robíme takto: jogurty buď kúpime osobitne pre mňa a muža alebo rastlinné ktoré môžem aj ja.
Syry, nátierky osobitne. A smotany na varenie väčšinou bezlaktozove ale dobre sú aj lidlacke tie rastlinné. Mlieko normálne + bezlaktozove.

pininka1
29. júl 2024

Aj synovi zistili, prešli sme všetci na bezlaktozove veci a je nám všetkým oveľa ľahšie a lepšie. Syry kupujeme normálne, doktorka povedala ze sem tam môže niečo aj laktozove, nech skúšame, napr maslo úplne v pohode toleruje.

lucik194
29. júl 2024

kupujem a varim bezlaktozovo pre vsetkych.....

ale napr jogurty aj syry natieracie kupujem pre tych doma co mozu laktozove 😅

vsak jogurty aj syry detom kupuj normalne laktozove, muzovi vsetko bezlaktozove, var vsetkym bezlaktozovo.

vsetko chuti aj tak rovnako (okrem mlieka, bezlaktozove je sladsie, tvrdi moja mlada)

pininka1
29. júl 2024

@lucik194 áno súhlasím, sú sladsie

autor
29. júl 2024

Ďakujem všetkým za odpovede aj za super tipy. Pre mňa je to nová situácia, takže sa potrebujem zorientovať.
Ešte jedna možno hlúpa otázka. Varí sa rovnako s bezlaktozovymi vecami? Napríklad palacinky z bezlaktozoveho mlieka, nie je to cesto nejaké iné, nechutí to inak, nelepí sa to o panvicu? Alebo smotana na zjemnenie omáčky, nezrazí sa mi omáčka?

autor
29. júl 2024

@misulka22 ďakujem za odpoveď. A tie tabletky spoľahlivo zaberajú?

lucik194
29. júl 2024

kedze si tu ako anonym, tazko Ti odporucim skupinu prave pre Abkm a bezlakto

tabletky musis vyskusat, ake silne pottrebujes, resp ake Ti budu stacit

omacka sa mi nikdy nezrazila. palacinky sa trošku viac (lepia za mna) ale lievance su v pohode. vari sa s nimi rovnako.

majka99999
29. júl 2024

Varim so smotanou bezlaktozovou, davam aj do mliecnej polievky aj do kase zemiakovej (predtym som davala mlieko, ale smotanu mame castejsie doma a nechcem kvoli 2 dcl nacinat, nikto to nevypije). Jogurty a syry kupujeme osobitne, ale deti zjedia aj bezlaktovove. Mlieko pouzivame malo, zatial som robila palacinky parkrat, dalo sa to zjest. Na francuzskych zemiakoch som necitila ziadny rozdiel. 😁

dankabetka
29. júl 2024

ahoj, aj u nas sa pouzivaju doma bezlaktozove potraviny (uz 2 roky) a priznam sa rozdiel som ja nezaznamenala vo vareni vobec, ale spravny postreh je , ze mlieko je sladsie... co napriklad sa mne osobne viac paci a kava s nim chuti lepsie 😉 , a aby som nezabudla varim vzdy vsetko jednotne, ( bezlaktozovy je len syn), ale varime doma uz len tak. On chodi na obedy uz aj v skole a stravuje sa kludne aj vonku - a nestazuje sa na brucho... na zaciatku to bolo podstatne horsie, ako sme zmenili doma stravu na tuto bezlakto...tak mu sem tam obycajne nerobi ziadny problem, dokonca uz aj syr toleruje

lucik194
29. júl 2024

este co treba napisat, vsetky tvrde syry typu grana padano, cheddar, parmezán su bezlakto..... vdaka sposobu vyroby, konkretne zrenia

dankabetka
29. júl 2024

@lucik194 toto som zachytila niekde aj ja, ze su ok, priznam sa a naozaj syn ich toleruje, nestazuje sa vobec

lenkasarka
29. júl 2024

Varím z bazlaktozovych.

bubik6x
2. aug 2024

Pri intolerancii nie vždy robia problémy všetky mliečne výrobky, najprv by ste mali zistiť ktoré konkrétne mu vadia, napr taká kyslá smotana mu nemusí vôbec vadiť, ale je to o danom organizme, mne ju zistili pred 16 rokmi, a napr kyslú smotanu môžem normálne jesť, syry vôbec nie, mlieko nízkotučné len vo väčšom množstve nemôžem atď, a tie tabletky mne vôbec nepomáhali nikdy, neviem ako je to teraz, možno sú už aj silnejšie, čo pomáhajú, treba vyskúšať

lauricka
5. aug 2024

To nie je taký problém. Kúpte si bezlaktozove maslo, bezlaktozove mlieko a varte z toho, ak chcete mať všetci jedno jedlo. Tvrdé syry majú málo laktózy, niečo aj znesie, to musí on zistiť, čo.a koľko. A keď je v niečom trochu mlieka, vie si predtým dať laktazan alebo niečo podobné z lekárne, aby to vedel stráviť. Aj palacinky robíme z bezlakto mlieka. Alebo kašu. Alebo časť lakto a časť bezlakto. Ja mám 0% tolerancie laktózy, ostatní doma v pohode. Dávam si aj tie tabletky, keď som niekde a doma sa varenie dá pekne prispôsobiť z bezlakto produktov. To zvládnete.