Bazový sirup, múti sa

milka1978
10. jún 2018

Ahojte kucharky. Navarila som bazovy sirup. Je v ňom baza, cukor, 2 cele odšťavené citróny, 1 cely nakrajany na kolieska aj so supkou a 3 vetvicky maty piepornej. Z tejto masy som urobila luh a po 24 hodinach som ho scedila a cez sitko a plienku nadavkovala do flias, ktore som sterilizovala.
Vsetko samozrejme z prevarenej vody. Potom sa mi vo flasi urobilo to co je na fotke. Je to na zavadu? Alebo ho mozme kludne pit? Ked sirup roztrepem tak sa zmuti a to co je na foto nevidiet. No ked postoji vtedy sa to objavi znova. Chut aj vona je rovnaka. Vie mi niekto poradit? Dakujem

pininka
10. jún 2018

Aj ja som to mala a pili sme ho normalne.

milka1978
autor
10. jún 2018

@pininka nic vam nebolo? Hnacka, bolest brucha a podobne? Ja si myslim, ze je to len rosol z cukru, pelu a vsetkeho

zuzi2381979
10. jún 2018

To nie je na závadu, pokojne to môžete piť. Presne ako píšete @milka1978, jedná sa o zvyšky peľu. Pokiaľ ste to varili a sterilizovali, jedovaté látky sa tým zničili. 😉

pininka
10. jún 2018

@milka1978 nic nam nebolo a dokonca sme ho mali viac ako dva roky a aj zmenil farbu ale nic ine mu nebolo

lilyianka
10. jún 2018

@milka1978 ja mám tiež trošku naspodu a nič to nie je...vypili sme už 3 flasky a všetci sú ok 👍

lubik87
11. jún 2018

@milka1978 veď je to peľ 🙂 poriadne pohrkat nech ho máte všade a piť 🙂
@zuzi2381979 a aké jedovaté látky bez varenia 😨😂😂 sú recepty kde sa nesterilizuje..môže akurát tak skysnut...

libawet
12. jún 2018

@zuzi2381979 ale aj všetky liečivé látky. V podstate budú piť len sladkú vodu. Bazový sirup ja nevarím, nesterilizujem. Len zohrejem na najviac 60 stupňov. Nič sa nakazí, nekvasí, pridávam kys.citrónovú.

zuzi2381979
12. jún 2018

@libawet ja ho tiež nenechám zovrieť. Dávam aj trochu kyseliny citrónovej. Ale sterilizujem, aby vydržal. 🤔 Vravíš, že netreba, skúsim to o rok bez sterilizácie 😉

libawet
13. jún 2018

@zuzi2381979 mám takýto recept, ak chceš: 10 litrov prevarenej vody, 150 kvetov bazy, 10 kg cukru a 150 g kys. citr. ( no môže sa pridať aj viac, či menej podľa chuti, kto má ako rád ), vodu prevarím, do vychladnutej ponorím trošku opláchnuté kvety bazy, nechám dva dni macerovať. Potom scedím, pridám cukor a kyselinu citr., povarím, no najviac do 60 stupňov ( to meriam ), no aj sa variť nemusí. Prelejem do fliaš, z tohto množstva je asi 15 litrov sirupu, pri chladnutí mierne zhustne.

99jane99
6. sep 2020

@lubik87 ahoj
Ako prosím Ťa zistím či je skysnuty ?
Vytiahli sme tiež ešte poslednú fľašu teraz a pozerám tiež je tam ako taký “oblak” a drží sa to spolu.
Keď rozhrkam zmizne, aké keď stojí zase to iste.
Chuti mi to skôr ako čaj.
A robila som kyslejsi takze podľa kyslosť neviem povedať či je skystnuty.
Dakujem

lubik87
7. sep 2020

@99jane99 to by malo.uz bublinky akurát som.otcorial.jeenu fľašu a zasycala na mňa alebo kamoske sa.spravi normálna plece navrchu..ten oblak je vlastne ten peľ..je to ok 🙂

99jane99
8. sep 2020

@lubik87 Naozaj ? 😳 Ten oblak je pel ? 🤦‍♀️
Lebo už som 2 fľaše vyliala, ze racej aby sme nemali neake žalúdočné potiaze.
Zdal sa mi na chuť trochu kyslejsi ako predtým. A skôr mi chutil ako čaj, nie ako bazový sirup.

lubik87
8. sep 2020

@99jane99 jasné 🙂 je to taký zhluk 🙂 až.davas napr kyselinu citrónovú tak tá časom zvýrazní práve..aj ja mám akurát takú fľašu otvorenú dám foto najnižšie 🙂