Čo si myslíte o tomto:
Z prieskumu vyplynulo, že lekári zaznamenali aj nárast počtu rodičov s alternatívnymi spôsobmi stravovania, s rôznymi nutričnými obmedzeniami, vegetariánstvom až vegánstvom.
Pediatri upozorňujú, že sa stále častejšie stretávajú s matkami, ktoré nevedia variť ani jednoduché jedlá a spoliehajú sa na polotovary.
Pediatri odhadujú, že približne tretina rodičov prichádza do ambulancie ovplyvnená aj informáciami z internetu a sociálnych sietí. Treba však upozorniť, že práve toto je často zdroj plný poloprávd...
@pininka Presne tak. A potom vraj obedy zadarmo, len sa bude vyhadzovať opäť a viac.
@zuzka38 raz bola taká v zámene manželiek, vôbec nevedela variť, stále mali na obed len pizzu a malému vkuse jogurty a pudingy kupované pchala, žiadna zelenina, no otras, ale tak ja si myslím, že až také zlé to u nás nie je, vačšina mamičiek varí, určite viac ako v Anglicku alebo v USA, kde od 6 mes. do nich pchajú hambáče a hranolky
Netreba vedieť variť ako kuchár s michelinovou hviezdou. . Na internete je toľko receptov, že stačí iba pozorne čítať a obed je hotový. Ale niektorým sa možno ani to nechce.
@milan_branik ja som doma 5 rokov a varim kazdy den..este nebol den aby sme mali na obed chlieb s maslom..
Ale casto sa zamyslam kedy "varia" tie matky ktore sa o 11 30 prechadzaju s kocikom nastajlovane ako na modnej prehliadke..fakt ma to zaujima co obeduju a aj ich deti 🤔
@alchemilkazltozelena možno idú na obed ku mame alebo k svokre alebo varili ráno, moj druhý syn napr. vstával do 2 rokov ráno o 4, takže ja som mala už o 8 uvarené a išli sme von, ostatní vtedy len vstávali 😀
@janickacrazy ved to..ta svokra a mama ma napadli..ja taku moznost nemam
@alchemilkazltozelena ja varím ráno, alebo deň predtým. Niekedy jeme 2 dni to isté, zbytočne neplytvam. Takže ja v pohode môžem o 11 behať po meste a doma navarene.
@alchemilkazltozelena take deti jedavaju po spanku a prechadzke a vari sa rano, alebo den predtym 😃
Fuck, ja varim 2-3x denne 😂😂😅 a to stiham byt id 8-11vonku a hej ideme 1x za mesiac do pizzerky na pizzu,zvycajne v piatok vecer, tak 1-2x je nejaky ten polotivar ako mrazene slivkove gule,lebo ja som zasadny odporca sladkych jedal a este ak to cesto zasrane mam robit ja tak to nie....
Inac je denne zeleninova polievka,starsia ma na desiatu vyvazenu stravu a aspon3 druhy zeleniny + zelena burina, vecera a obed je vzdy tepla a ked sa nezje ide to do mrazaku a ked somlemra rozmrazim a to. Momentalne sa nedojedol segedin,tka ten si mrzne s, vyvarom,zeleninovou polievkou,gulasom.... v mrazaku mam aj ovocie namrazene ak mi nahodou prepne a budem chcet nieco sladke spravit 😅😂 ale skor to pojde do caju
@zuzka38 ja napr taku poznam. Nevari vobec a objednava z restauracie menua fastfoody. Potom sa cuduje ze maly jej zje jeden jogurt doobed potom trosku niecoho a okrem toho dzusy sladkosti atd.
Mne osobne je to jedno co si kto komu na obed da.
Varim denne a fastfoody neuznavam. Niesom bio ani nic podobne. Proste varim kazdy den.
@alchemilkazltozelena nechodim sice "nastajlovana" ale napr rano urobim rychlo polievku a ideme von. Prideme na obed da si polievku ide spat. A ked spi varim druhe. Ked vstane okolo 14.30 dame druhe a mozeme ist znova kade tade.
Moji maju 2 roky, pestru stravu maju cez tyzden v jasliach (varia im podla receptov "co jedia zdrave deti"). Domacu stravu maju cez vikend, kazdy den kopu ovocia a zeleniny. Kym som bola doma, tak som varila bud rano alebo vecer, takze okolo 11ej sme boli pravidelne vonku😉 (nastylovana s makeupom a podpatkami😃). Na mna sa v praci divno pozeraju, ze mali este nejedli hranolky, vyprazany rezen, nejedia cokolady, kekse, pribinaciky a podobne veci. Vraj svoje deti tyram😂
@alchemilkazltozelena Varím ráno, resp. doobeda alebo večer navarím na druhý deň. 11:30 mi ide malý spať a mám 3 hodiny pre seba. Zatiaľ sa kľudne aj nastajlujem na poobednú prechádzku 😉
@alchemilkazltozelena ja by som to tak tragicky nevidela. Tiež chodím od mala so synom vonku a koľko krát sa o takom čase vraciame domov. Nevieš ako to u nich funguje... Ja síce nechodím ,,nastajlovaná" ale obed mám o takom čase už dávno navarený ...
Je to o ľudskej pohodlnosti, poznám ženu, ktorá deti denne kŕmila špagetami (presnejšie na dlhé cestoviny natlačila kečup a syr) a pchala do nich marťankov (akože vitamíny) a deti boli vždy choré...no a hlavne sladké vody a malinovky...🙈
@alchemilkazltozelena im navaria ich mamicky....🙂
@conspi ono tu ani tak nejde o to,kedy navaria, skôr kedy tie deti jedia. Pokiaľ nešlo o výnimočnú záležitosť tak mne bol detský režim svätý. A keď vidím že my prídeme do zoo o 9.00 a odchádzame o 11.30, aby sa deti najedli a išli spať a najväčší nápor rodičov s deťmi v kočíku vtedy len prichádza a je to tak opakovane, tak v Tom ja vidím problém. Samozrejme sú deti ktoré vstávajú aj neskoro ale ruku na srdce, koľko ročných detí vstáva o desiatej ráno?
@pininka to zrejme žiadne. Ale to nie je dôvod aby nebolo možné dať dieťaťu obed skôr. Alebo je? Môj syn má 11 mesiacov a do dnes aj napriek snahe žiadny režim nemá... Nedonútim ho spať ak nechce sám... Nedonútim ho jesť ak nechce sám... Každý deň obeduje a spí úplne inak... A verím, že takých detí je plno... I keď mamičiek čo chovajú deti fastfoodom asi tiež
@alchemilkazltozelena navaria vecer dopredu 😉aspoň ja teda, ptm mam čas prechádzať sa
@conspi no asi hej. Ja to nepoznám, mám tri deti a všetky tri chodili jesť a spat rovnako. Ani s jedným sme nemali problém ani s jedením, ani so spaním a hlavne so žiadnymi chorobami. Minule mi volala sestrička od pediatricky,že má prísť syn na očkovanie a že sme t neboli dobre dva roky, tak mi volá,aby sme nezabudli. A som presvedčená o tom, že je to práve v tomto režime, prečo majú takú dobrú imunitu.
@pininka možno sa najedli predtým a vyspať sa možu aj v kočíku, moj syn napr. pred spaním na obed vždy vypil len mlieko a obedoval až po dennom spánku, aj to zjedol v roku asi 2 lyžičky niečoho, takže som len varila a vyhadzovala
@janickacrazy no kebyže ti rodičia húfne neutekali do fastfoodu hneď po príchode ešte beriem že jedli doma. Ale nechápem aký je problém ísť na výlet na dve,tri hodky a potom sa doma všetci v kľude najesť a dať dieťa spat. Ja som to videla.ked som robila v skolke, 4rocne deti nemali základy stravovania z okrem lyžice nedržali v ruke nič, mnohe nikdy nejedli krajec chleba v ruke, len nakrájaný na kocky. Aj moje deti jedli najprv polievku, potom išli spať a tak druhe jedlo.
@pininka ja mám také už druhé dieťa. Dcére režim vydržal kým sa nenaučila chodiť. Od vtedy som s ňou nepohla. A chorá je možno raz do roka. Syn bude mať rok a chorý ešte tiež nebol. Teda ak nerátam zdedený atopický ekzém... Myslím, že toto bude skôr o strave. Ale tak podstatné je, že sú deti zdravé 🙂
@pininka No tak jasné, ked išli do fastfoodu, tak to je o inom samozrejme.
Kedysu pouzivali ludia viac "sedliacky rozum" ,dnes je to sama studia, diskus.fora atd.
Na druhej strane na mk kazda vari zdravo,vyvazene tak jam na tie obezne a nezdravo stravujuce sa deti chodia?
@alchemilkazltozelena ja som sice "nastajlovana" nebola,ale pokojne o 11:30 si ma mohla stretnúť s kocikom ci neskor s obomi detmi na ihrisku. Ale navarene som mala. A dala som si zalezat, aj pseno,pohanka,ci quinoy,maso tiez len kvalitne.. zelenina,ak sa dalo,tak z trhu alebi zahrady,ked este bola. A bud som varila vecer,aleboo rano. O cca 10bola desiata,po nej von a o cca 12 uz doma,lebo obed.
Ale mam kamosku,co velmi varit nevie a deti boli na poharikoch,lebo ked aj skusala im varit,nechceli jej to.. ostatne kamosky varili vsetky a co viem,tak pestro tiež.
Šťastné to ženy, ktorych deti zjedia, co je navarené. Ja sa môžem aj roztrhnúť, vyvárať, pariť, piecť a mozem si to zjesť sama, pripadne maso a zeleninu dostane pes. A nakoniec som šťastná ako blcha, ked zje termix, hranolky, langos (domáce), párky, klobásu, salámu, rezeň, alebo čokoľvek podobné, co som si hovorila, ze toto dieťaťu nikdy davat nebudem. Ale nepohnem s ňou, cela je po tatkovi, vrátane chuti do jedla 😭
@luxus10 Mne nikto nevaril,neupratoval ani nic ine, nemal a ani nemá kto. A vzdy som mala navarene aj upratané a bola som s detmi von a aj upravena. Pre niekoho nemožné, pre niekoho normálne.
Nevarim ani som nikdy nevarila kazdy den, tiez kazdy den nebeham s vysavacom, handrou, prachovkou a nemam doma na.rate.😁😉
@milan_branik
Súhlasím s tým,že množstvo žien doma nevarí a deti od malička nemajú vzor v stravovaní. Ak dieťa vidí že sa s ním od mala chodí do fastfoodu, alebo do restiky a na obed je pizza z donášky,prípadne chleba s pastekou, tak ťažko bude sedieť za stolom a jesť normálne prikrmy. Súhlasím aj s tým že pred 11 rokmi som info o prvom dieťati zisťovala od skúsenejších mamičiek, mami, babky a pod, dnes každá fičí na mk a počúva množstvo povacsine poloprávd, resp. úplne protichodných názorov na mnohé veci. Je mi ich ľúto. Raz darmo, aj vo výchove detí by mal platiť nejaký ten svoj rozum a zdravý úsudok a všetko by bolo jednoduchšie.