Arašidové máslo. Na čo všetko sa dá použiť?

graziela
23. jan 2009

Ahojte,
pred par dnami som kupila arasidove maslo, ale nejako mi moc samotne, ani tak na chlebe nechuti...nerada by som sa ho vzdavala, mam takmer polkilovu flasticku...Arasidy mam velmi rada, citala som, ze v USA to jedavaju na chlebe spolu s dzemom...tak tuto kombinaciu si radsej ani nejdem predstavovat... 😲 Videla som aj nejake receptiky s kur. mäskom, alebo kolaciky s ar. maslom...no rada by som privitala nejake vase osvedcene receptiky, alebo nejake tipy, ako sa to "zvlastne" maslo da konzumovat...dakujem

roasha
23. jan 2009

no tak ti poradim,mne bolo odporne,a vyhodila som ho. 😀
je to tiez poriadny alergen. 😅

emjee
23. jan 2009

podobne ako roasha - zhnilo nam v chladnicke 😀

graziela
autor
23. jan 2009

Baby, tak to ste ma moc nepotesili ☹ Ale ja ho just nevyhodim !!!

junovka
23. jan 2009

graz.., a v ktorom obchode si to kupila?Dostat ho bezne na SK?Tiez by som raz v zivote ho vyskusat 😅 😕 😉

jaron
24. jan 2009

arašidové maslo je naša obľúbená pochúťka, je aj veľmi zdravé a výživné, je bohaté na kyselinu listovú, železo, draslík, zinok, Niacín - B3... znižuje hladinu cholesterolu, je dobrou výživou pre pokožku... (len sa nemá jesť v podobe nejakej maškrty navyše, ale ako súčasť jedla, náhrada napr. za nejaké mastné mäso a pod.).

Výborne nám chutím napr. natreté na celozrnný chlieb, pečivo, vafle alebo knackebrod s trochou medu a nakrájanými banánmi. To je v podstate maškrta z neho č. 1 pre nás. Môžu to byť napr. raňajky. Iné recepty ani veľmi nepotrebujeme, aj keď ho sem tam použijeme aj inak.

Samozrejme pre Jurka to jedlo ešte nebude ale pre Alexandru áno.

jajax
24. jan 2009

junovka v lidli.prave nan maju akciu 😅

jaron
24. jan 2009

my si maslo robíme aj sami, ale teraz sme si tiež kúpili v Lidli

graziela
autor
24. jan 2009

Ja som maslo tiez kupila v Lidli, nieco vyse 400gr za 50sk, to sa oplati...a tiez verim, ze aj my mu prideme na chut..manzel, ten nie, on nema rad ani arasidy, dcerka ho zatial ani nechcela okostovat, tak ktovie, asi na to budem sama... 😉
A dakujem za tipy... cakam na dalsie 🙂

saska.t
24. jan 2009

ja to jem na ranajky na toastovom chlebiku - je to chrumkave a fajn ale davam si to tak 2 x do tyzdna, lebo inak budem vyzerat ako tucka 😀

jaron
24. jan 2009

problém arašidov a nadváhy je hlavne keď sa jedia ako maškrta - medzi jedlami..., čiže príjem navyše a ešte k tomu vysokokalorický a najhoršia kombinácia slané arašidy, večer a televízia. ale namiesto iných kalorických jedál (napr. namiesto praženice s klobásou, bežného masla...) a na raňajky to by nemalo byť až také zlé pre štihlu líniu.
ale ja mám problém, že by som na posedenie zjedol aj celých tých 454 g či koľko to je z toho Lidla, preto sa musím krotiť nie síce kvôli štíhlosti, ale predsa len je to vysoko koncentrovaná potravina...

jaron
24. jan 2009

Pridávam zopár použití, toto bude asi lepšie na leto:

Zdravá a výborná zmrzlina

Základ zmrzliny tvoria mrazené banány. Na mrazenie sú vhodné dobre zrelé (ale nie hnilé) banány, ktoré mrazíme olúpané v mikroténových vrecúškach.

Banánová (základná)
• mrazené banány
• teplý med

Banány s medom rozmixujeme na konzistenciu zmrzliny.
Podobným spôsobom si môžeme vyrobiť rôzne zdravé a chutné zmrzliny. Banány tvoria vždy základ a ostatné suroviny rôzne obmieňame. Zopár tipov:

Arašidová
• mrazené banány
• arašidové maslo
• vanilkový cukor
• med podľa potreby

jaron
24. jan 2009

Tofu s arašidovým maslom.

• 1 biele tofu
• 1 - 2 strúčiky cesnaku
• 2 lyžice slnečnice
• 2 lyžice arašidového masla
• rôzne koreniny (bazalka, oregano, kari…)
• olej
• soľ

Na troche oleja opražíme do hneda na kocky nakrájané tofu, nadrobno nakrájaný cesnak a slnečnicu. Pridáme koreniny, arašidové maslo, soľ, trochu vody a chvíľku podusíme do roztopenia masla vo vode.
Podávame s ryžou Natural a zeleninovým šalátom.

Obmeny: Do opraženého tofu s cesnakom a slnečnicou môžeme pridať nakrájanú brokolicu, papriku a trochu vody a pod pokrievkou dusiť do mäkka. Dokončíme podľa základného receptu (arašidové maslo, koreniny, soľ).
Môžeme tiež pridať trochu celých arašidov.

jaron
24. jan 2009

Tofu - arašidový dip

• 1 biele tofu (200 g)
• 1 kopcovitá lyžica arašidového masla
• 1 lyžica sójovej omáčky
• soľ
• trochu vody

Všetky suroviny spolu najemno zmixujeme.

Tofu - zelerový dip

• 1 biele tofu (200 g)
• 8 lyžíc vareného zeleru
• 3 lyžice citrónovej šťavy
• 2 strúčiky cesnaku
• soľ
• trochu vody

Všetky suroviny spolu najemno zmixujeme.

Obmeny: Po vymixovaní môžeme pridať nakrájané orechy.

Dipy podávame so surovou zeleninou, šalátmi a celozrnným pečivom. Výborné sú s pečenými zemiakmi. Môžeme ich tiež použiť na obložené misy.

jaron
24. jan 2009

Arašidové maslo ochutiť carobom (náhrada kakaa), sladidlom (medom...) a vyrobiť nugetu či nutelu...

jaron
24. jan 2009

toto som vymyslel len nedávno, aj názov je zatiaľ len taký "pracovný", je to výborné, ale naozaj je to najlepšie len na ovocnom šaláte (ako nátierka na chlieb to už nebolo ono)

Maškrtný krém

• 1 biele tofu (170 – 200 g)
• 1 - 2 dl sójového nápoja čokoládového ALFA BIO
• 1 lyžica arašidového masla
• 1 vanilkový cukor

Všetky suroviny spolu vymixujeme na jemný krém. Množstvo sójového nápoja upravujeme podľa potreby.
Krém je výborný na ovocný šalát s celozrnnými lupienkami.

Obmeny: Namiesto čokoládového sójového nápoja môžeme použiť natural a asi 2 lyžičky carobového prášku .

jaron
24. jan 2009

Tieto všetky recepty robíme len občas, jednoducho celozrnné pečivo, chlieb... a ar. maslo + med a ovocie to je jednička

ešte sa dá použiť aj do palaciniek

graziela
autor
24. jan 2009

Jaron, tak ty si teda kulinar 🙂 ..a inac, citas mi myslienky 😉
... prave sa chystam robit palacinky, zeby som to tam skusila supnut? Myslis akoze namiesto plnky, len natriet na palacinky, ci ako?

saska.t
24. jan 2009

jaro 😀 😀 😀

jaron
24. jan 2009

do palaciniek skús Graziela si napr. trochu natrieť maslom, nakrájať na drobno ovocie (banány, jablká, pomaranče...), dať trochu sladidla alebo hrozienka a pod. Skús experimentovať. Inak pomaranče (ale aj iné ovocie) sa s tým maslom dobre jedia, lebo ono je také lepíve... a to svieže ovocie trochu pomôže pri jedení

graziela
autor
24. jan 2009

Taak, a palacinky su hotove, uz az zjedene 😝 Skusila som ich natriet najskor dzemom a potom na to maslo...bez ovocia...a musim povedat, ze to bolo mnamky 🙂 🙂 🙂

jaron
24. jan 2009

dobrú chuť, vlastne teraz už len dobré trávenie

graziela
autor
24. jan 2009

dakujem 😀

luciask
24. jan 2009

a nie zrovna najzdravsi recept ale velmi dobry je cookies z arasidoveho masla
http://www.cooks.com/rec/doc/0,1710,135184-2521...
Inak moj manzel rad je arasidove maslo na stopkatom zeleri, neviem ci sa na Slovensku predava. Iba si ho nan natrie. A deti maju radi na chlebe s dzemom. Ja s bananmi a medom , taky sandwich.

lul
24. jan 2009

mnaaaaaaaam, ja ho milujem na hrianke 🙂 hocikedy, hocikde 🙂 ale nesmie byt prisladzovane... len ciste

graziela
autor
25. jan 2009

Tak ja som si dnes dala maslo na celozrnny chlebik, na to kolieska bananu + medik, to bola mnamka 🙂 Zacinam mu prichadzat na chut 🙂

jaron
25. jan 2009

tak to si jedla práve to moje (aj naše v rodine) najoblubenejšie jedlo s ar. maslom.

graziela
autor
25. jan 2009

No, bolo to dobre, len to nesmiem prehanat teraz 😉 No, ale u nas doma na to asi nikoho neukecam....dcerka, ked ma videla, tak "fuuuuuj, tak toto by som nikdy nezjedla " no comment

jaron
25. jan 2009

Trochu nechápem ako to nemôže ľuďom chutiť, našej Natálke (6 rokov) to našťastie chutí až príliš, ako nám,
Ale možno aj tá tvoja raz na to príde 🙂

graziela
autor
25. jan 2009

Jaro, no co ja viem, vcera v tych palacinkach, kebyze tam nie su tie kusky arasidov (keby som kupila to druhe hladke maslo), tak ani nevie, ze to tam je 😲 Ale ked zahryzla, hned tusila nieco "nekale" Ale inac, arasidy zboznuje, tak uvidime....
A vies co, urcite vela ludi nechape presne naopak, to co ty...ze ako to moze ludom chutit???Sranda..podla mna je to vsetko len otazka zvyku...ja od malicka nie som vyberava, zjem vsetko (okrem slaniny, klobasy, huspeniny a takych podobnych zalezitosti), ja s novymi chutami a jedlami problem nemam....zato moj muz (a dcera to ma asi po nom), ten nezje veru hocico...napr. gulky v paradaj. omacke, zeleninovu, paradjk. polievku, rascovu s vajcom a kopec dalsich veci...to proste nehrozi...a dcerka, ta ma este sirsi "repertoar"...sa ja cosi uvymyslam, kym nieco navarim, aby to kazdemu chutilo...ale sem-tam si navarim len pre seba, aby mi luto nebolo a mojim vyberavym zaltickam nieco ine...Jedno ma tesi, ze nas Jurko (7 mes) zatial spapa vsetko, co mu navarim, juj, aka som stastna 🙂 On je taky riadny hlados...asi po maminke 😉

jaron
25. jan 2009

to je dobre, ze Jurkovi vsetko chutí 🙂. Ja mám velmi rad vseliake experimenty, aj ked mam vynimky, co nejem, napríklad od mala nemám rád kravské maslo a mlieko, ale jogurty, tvaroh, syry... áno. Vela deti niektoré jedlá nechcu nie preto, ze im nechutia, ale jednoducho nechcu, myslia si, ze je to zlé, alebo si povedia, ze je to zlé, neviem presne, nasa malá tiež napríklad hovorila na fazulu fuj, ale pritom, ked ju ochutnala, tak ju zjedla a este sa mi tým aj chválila a zartovala, ze moju vsetku zje. podobne je to so sosovicou. aj by som sa rozpísal, ale radsej sa budem brzdit, ráno vstávam o 5., to sa mi nikdy nechce musim ist uz radsej spat, dobru noc.