Chcela by som sa spýtať či niekto používate aj iný olej ako slnečnicový alebo prípadne viete o nejakom zdravšom?
Ďakujem za odpoveď.
Ja používam repkový olej na tepelné úpravy jedál.. Pripadne ghee tam, kam sa to hodí...
@annevoight Jasné. Aktuálne mam doma olivový, konopný, marhuľový, ľanový a rascový (ale ten používam ako "liek", nie v kuchyni ako takej).
Snažím sa vyhýbať repkovému, keď už tak raz za pár mesiacov.
Repkovy, slnecnicovy, olivovy, tekvicovy, sezamovy a orechovy mama aktualne. Kazdy sa hodi na nieco ine. Za studena lisovane oleje nepouzivam do varenia, Slnecnicovy, repkovy, rastlinny pouzivam na tepelnu upravu. Pouzivam aj maslo, ghee, bravcovu mast a aj kacaciu alebo husaciu ak mam. Aj vyskvarenu slaninu. Kazde jedlo si zada iny tuk, univerzalny tuk asi nie je.
@annevoight pouzivam hlavne repkovy olej najma kvoli kvalitativnym vlastnostiam a chuti. pripadne slnecnicovy lisovany za studena, bravcovu mast, ghee, olivovy olej podla toho, co varim.
@annevoight Ešte k toľko odporúčanému repkovému oleju. Odporúčam najmä zahraničné zdroje. V skratke - je lacný, tak je obľúbený, no mnohé výskumy dokazujú jeho škodlivosť. Som vegetariánka a vyber olejov riešim už dlho (aj s nimi po rokoch dokonca pracujem) a práve repkový je pre mňa jedno veľké sklamanie.
Niečo v našej reči: https://domacaliecba.sk/vyskum-ukazal-ze-iba-2-...
Virgen extra olivovy olej na vsetko uz viac ako 20 rokov, samozrejme aj na varenie, ved to zjem, je tisic studii, ktore dokazuju, ze je najzdravsi zo vsetkych olejov aj pri tepelnom spracovani. Ano, je drahy, ale usetrit sa da na gucci kabelkach ci sperkoch, ale na zdravi setrit nikdy nebudem.
@annevoight sadlo, maslo, olivový olej. Ostatným sa snažím vyhýbat resp. v kuchyni ich takmer nepoužívam. Vyhnúť sa im neda, nepripravujem komplet všetko doma zo základných surovin
Masť,maslo,ghee,avokádový,olivový....a čo máš proti slnečnicovému?
https://www.buslakoil.sk/klatovsky-olej-200degc...
Repkovy je oveľa lepší ako slnečnicový, stabilnejší
Maslo, olivový olej, bravčová masť ......
@rozculena nič proti nemu nemám ale chcem skúsiť aj iné.
@tamta
@viestta
@cherrystone
@luliu o tom,že je repkový lepší ako slnečnicový,by som pomlčala
😂
@annevoight bravcovu mast 🙂
@annevoight Pri súčasnej nízkej pohybovej aktivite ľudí, ťažko hovoriť o zdravom oleji alebo tuku. Treba sa držať známeho - všetkého veľa škodí.
Najlepší tuk na tepelnú úpravu je bravčová masť.
Najlepší rastlinný olej je za studena lisovaný.
Chuťovo najlepší tuk je maslo.
Vyberaj, ochutnávaj a kombinuj podľa vlastnej chuti. 😉
@rozculena https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000663/1612487...
ale, ale.. ten isty zdroj a predsa rozne nazory. ako to teda je? ja stale drzim stranu repke.
Ne tepelnú úpravu rozhodne repkový
https://alterblog.sk/zdravie/stravovanie/repkov...
Ja používam najviac repkový olej, bravčovú masť, olivový olej, maslo, ghee. Menej slnečnicový olej, tekvicový olej, avokádový olej, orechový olej.. zatracovanie repkového oleja je mýtus sto krát vyvrátený. Na studenú kuchyňu ktorýkoľvek za studena lisovaný..
@annevoight zalezi ci na varenie, alebo na pecenie/smazenie alebo do salatu.