Ahojte, viete mi odporučiť vyskusany overený olej vhodný pri pečení kolacov, muffinov? Vhodný chuťovo aj vzhľadom na tepelnú úpravu. Zatiaľ som vždy používala obyčajný repkovy, keďže je chuťovo neutrálny. A rada vyskúšam aj niečo nové a zdravšie. Ďakujem.
Prave ten repkovy je dobry, ja pouzivam aj olivovy, ale musi mat kyslost 0,4 a ten neviem ci je dostat na slovensku, ak na flasi nie je nic napisane, tak ma kyslost 1 a ten nie je vhodny na pecenie prave kvoli vyraznej chuti a arome.
Roztopené maslo..
Ved repkovy je super. Ale nie nejaky z Lidl za 99 centov Liter. Treba ich vyskusat. Ja sice zijem v zahranicia ale ked porovnam najlacnejsi repkovy v umelej vlasi z nejakej siete a lepsi, drahsi, v tmavej sklenenen flasi, tak je rozdel v konzistencii, farbe ale aj chuti. Repkovy olej je bez prichute len ten najlacnejsi. Ja som zu ten svoj nasla a pouzivam len ten. Ma trosku prichut ale my sme si zu zvykli a vo varenom ci pecenom jedle to nepoznat.
@elephas ale ano, to je jasne. Len zu v Tom ceste sa to Maslo sprava ako Maslo a nie ako olej. Mam to tiez vyskusane. Olej sice pouzivam len do dvoch druhov kolacov, ale ked som dala Maslo, tak to cesto bolo zu ine. Nie vzdy je to jedno, sice väcsinou ano aky tuk, ale zial nie vzdy.
Skúšala som aj kokosovy, ale je aj dosť drahy a nie vždy mi v recepte sadne. Repkovy je fajn, len sa pýtam aj na vaše iné skúsenosti. Maslo používam ako tuk pri pečení rada, ale tiež sa mi všade nehodí.
A z tých repkovych olejov, ktoré sú kvalitnejšie? Ja používam bežný raci**.
Napáda má ghee vraj znesie vyššiu teplotu než obyčajne maslo
obyčajný Heliol ...kúpi ke´d je v akcii...
A tie špeciálne oleje (makovy, lanovy, z vlasských orechov ..). Je nejaký z nich vhodný? Aj keď asi cena nič moc. Lebo je rozdiel uliat do cesta deci a pol a rozdiel dávkovať do šalátov po lyzickach: )...
@deti95060810 dlho som slnecnicovy nemala, ale nie je cítiť v ceste? Zdá sa mi výraznejší než repkovy.
do salatov davam klasiku olivovy a na pecenie a varenie len repkovy, ten sa mi tak najviac osvedcil
Najlepsie je aj tak obmedzit co najviac olej a nahradit ho napriklad maslom. Ked olej tak za mna jedine kokosovy. Zatial nemam s nim vobec ziadny problem 🙂
Oleje, to je hotová veda. Treba si o nich naštudovať. Nie každý je vhodný na všetko. V zásade, používať len za studena lisované oleje. Zainvestovať do viacerých a striedať ich.
Do varenia používam najviac sezamovy olej, slnečnicový a olivový, do pečenia, maslo, prepustené maslo, ryžový olej, kokosový, arasidovy...Na vyprážanie Klatovsky, kokosovy alebo arasidovy.
Na salaty tekvicový, Bodliakovy,, repkovo-redkvovy, repkovy, lanový, atdatd...
A pre zdravie, na jar na lyžičku všetky možné
Fakt si treba naštudovať aký olej, načo použiť, aby bol osozny, nie naopak
A treba si dať pozor pri kúpe a čítať zloženie... Lebo aj extra Virgin olivový môže byt zmes olív.olejov... za veľké peniaze...
Klatovsky slnečnicový, ak nechcete olivový.
Ale su 2druhy, ten vonavy nemusí niekomu vyhovovat. Dostať bežne v obchodoch
Vzhľadom na cenu ostane pri klasike buď bežný stolový olej alebo repkovy. Olivový používam napr pečiva na slano atď, veľmi ho cítiť. Ak máš riadny slnelcnicovy, napr ja som používala bio z dmka, ten krásne vonia a chuti slnecnicovo, v koláči by som ho veľmi nechcela.
@zuzka70 no kokosovy nie je vhodny na tepelnu upravu. Doktor mi povedal,ze kokosove tuky su najvacsi odpad,len to ma dobru reklamu.
@stanulienkat ja mám tiež taky nazor
@stanulienkat prečo nieje vhodný na tepelnú úpravu? A aký olej ti Dr.odporucil?
Neskusala si kokosovy olej ? Ten si vies kupit s aromou alebo bez aromy (neutralny). Pouzivam ho skoro do vsetkeho a zatial sa mi vsade osvedcil. Je dobry aj na plet alebo vlasy a nielej do kuchyne 🙂