Dobrý deň,
máte nejaký obľúbený dezert? Ak máte na neho recept, neviete ho aj poslať? Neviem čo mám upiecť cez víkend a rada skúšam nové veci. Ďakujem za každý recept 🙂 alebo typ
@eleven234 ahoj, ja mam rada sacherovu tortu. podla tohto receptu
https://varecha.pravda.sk/recepty/sacherova-tor...
ale nepolievam ju tou glazurou, pripravim si ganache (horka cokolada rozpustena v slahackovej smotane)
robim ju pre navstevy a je super. lekvarom netreba setrit a korpus treba otocit spodkom hore,aby bola pekna rovna na povrchu a po naplneni zatazit. ale to je tam vsetko napisane🙂
slonie oko od mojej mamy, a laskonku
Tiramisu, špic, puncovy rez 😋😋😋
@eleven234 veternik, laskonka, biely spic, cize take, co doma nerobim . Ak musi byt domaci, tak klasika biskvit na cely plech, na to krem, najcastejsie pribinackovy (tvaroh, smotana, ole vanilkovy puding), na to ovocie ( jahody, lesne ovocie, alebo kombinacia cohokolvek co mam a zalejem stavou ( dzusom podla pouziteho ovocia) uvarenym so zlatym klasom. Vsetko od oka, presny recept nemam.
u mna naozaj vsetko sladke🙂)
Ale ten naj..veternik/ale aj to uz je tazke najst naozaj dobry,kde je original slahacka a nie tuhy husty slahackovy krem, potom parizske rozky no a laskonka🙂.
Cheescake pečený.
Poctivé GRILÁŽKY a Opitý Izidor 😅
ano dobre grilazky su super, a este nanukovy zakusok.
baby placem ... doma nemame nic sladke a tu taka tema 😵
Tartaletky🥰
@eleven234 Ahoj, u nás tento
https://kuchynalidla.sk/recepty/tvarohovo-cokol...
Ak ho robím pre niekoho, kto má rád sladšie, pridám cukor aj k ovociu, inak bez a tak mne chutí najviac.
@eleven234 Naše najobľúbenejšie: syn má najradšej koláč, ktorý voláme "koláč od krstnej", lebo od nej mám recept, robí sa z marhuľového kompótu, je to niečo, ako perník. Muž má najradšej jablkový krémeš, a ja maxiveterník na celý plech, voláme to Veľhory. Recepty prikladám:
Marhuľový koláč z kompótu
1 marhuľový kompót
4 vajíčka
400g polohrubej múky
250g kryštálového cukru
2 dl oleja
1 ČL mletej škorice
2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov, plech vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Celý marhuľový kompót aj so šťavou rozmixujeme, pridáme vajíčka a cukor a spolu krátko vyšľaháme. Varechou primiešame olej. Do misy preosejeme múku a vmiešame do nej škoricu, soľ a sódu. Prilejeme k tomu rozmixovanú zmes, varechou premiešame, hneď nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pri 180 stupňoch upečieme.
Jablkový krémeš
Cesto: 4 vajcia
4 polievkové lyžice kryštálového cukru
4 polievkové lyžice polohrubej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
štipka soli
Jablková plnka: 1 l jablkového džúsu
škorica celá (kúsok)
4-5 klinčekov
2-3 PL kryšt. cukru
jablká (cca 4 väčšie)
3 bal. Zlatý klas, alebo vanilkový pudding
Šľahačka: 750 ml smotany na šľahanie
1-2 bal. vanikového cukru
Na posypanie: práškový cukor
mletá škorica
Postup: Urobíme klasické piškótové cesto: žĺtky vyšľaháme s cukrom, bielky so štipkou soli, múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva. Menší plech vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do vyšľahaných žĺtkov postupne po lyžiciach vmiešame sneh a múku. Cesto vylejeme na plech a pri 180 ºC upečieme. Dáme variť jablkový džús so škoricou, klinčekmi a cukrom, na miernom plameni povaríme cca 10 minút. Zatiaľ si očistíme a ošúpeme jablká a postrúhame ich nahrubo. Zlatý klas, alebo vanilkový puding rozmiešame v cca 2 dl studenej vody. Z džúsu vyberieme škoricu a klinčeky. Upečené cesto popicháme vidličkou a polejeme trochou džúsu (nie veľa, možno cca 1 dl). Do zvyšného džúsu dáme variť jablká. Keď trochu zmäknú, vlejeme puding, rozmiešaný vo vode a spolu uvaríme hustý krém. Ešte teplý nalejeme na cesto, povrch uhladíme, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom dáme do chladničky. Šlahačkovú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom a vyšľaháme do tuha. Natrieme na vychladnutý koláč. Práškový cukor zmiešame s mletou škoricou a posypeme povrch.
VEĽHORY
Cesto:
2,5 dl vody
125 g masla (alebo Palmarínu)
150 g hladkej múky
štipka soli
6 vajec
Plnka:
250 g kryštálového cukru
7,5 dl mlieka
2 bal. Karamelového pudingu
250 g masla (alebo Palmarínu)
Šľahačka:
6 dl šľahačkovej smotany
2 bal. vanilkového cukru
2 bal. stužovača šľahačky
Karamelová poleva:
4 polievkové lyžice kryštálového cukru
cca 0,5 - 1 dl šľahačkovej smotany
kúsok masla
práškový cukor
Postup:
Vodu nalejeme do hrnca, pridáme soľ a pokrájané maslo, dáme variť, do vriaceho vsypeme múku a varíme, kým sa masa nezačne odlepovať od stien hrnca (vytvorí sa jednoliata hruda cesta). Cesto necháme vychladnúť, do vlažného po jednom vmiešame vajcia, vyšľaháme. Dva rovnako veľké plechy na pečenie vymastíme tukom (môžeme použiť aj papier na pečenie), cesto rovnomerne rozdelíme a rozotrieme na oba plechy a po jednom dáme piecť pri 220 ºC na cca 10 - 15 min. Počas pečenia neotvárame dvierka, aby neunikla para, potom by nevznikli „veľhory“.
Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Do úplne vychladnutého zašľaháme pokrájané zmäknuté maslo.
Týmto krémom natrieme jeden plát cesta (bubliny cesta pritom trochu stlačíme). Vyšľaháme šľahačku s vanilínovým cukrom a stužovačom, natrieme na krém. Navrch položíme druhý plát cesta „veľhorami“ hore. (Na vrchný plát vyberieme ten krajší.)
Kryštálový cukor na polevu skaramelizujeme, pridáme maslo, potom šľahačkovú smotanu a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Necháme mierne vychladnúť, prisypeme preosiaty práškový cukor (podľa potreby podľa hustoty hmoty), vymiešame asi na hustotu medu a ešte teplým natrieme vrchný plát (štetcom, prípadne môžeme poliať). Dáme stuhnúť do chladničky.
@eleven234 Marlenka 😍
@eleven234 ja odporucam vyskusat plnku z tohto receptu v kombinacii s orechovym cestom.v zivote som nejedla lepsi karamelovy kolac😀https://www.coolinari.sk/torta-dulce-de-leche/
Ďakujem Vám všetkým za príspevky 🙂. Vaše dezerty znejú veľmi lahodne a priložené recepty plánujem aj vyskúšať. Ďakujem veľmi pekne
Veterník, krémeš, špic, tiramisu