Ahojte, v Slovenke som našla tento recept, chcela by som vyskúšať, no nepíše, či tá múka má byť hladká, či polohrubá.... Skúsenejšie pekárky, akú múku by ste použili?
@viestta ďakujem ☺️
@bolarazjedna na kolace sa zvycajne pouziva polohruba. Hladka sa pouziva ak s tym chces zatlkat klince, alebo spravit specialne piskotove cesto.
@bolarazjedna Rozdel cesto na polovicu a do jednej daj hladku a do druhej polohrubu. Ja som takto vyskusala v inom kolaci a nebel ziadny rozdiel. Stavim sa ze ani ty nebuds poznat rozdiel. Ja ked neviem, pouzivam polohrubu.
Polohrubá.
Hladku by som pouzila 🙂
Ja by som zmiesala 1/2 hladkej a 1/2 polohrubej.
Pouzi taku aku mas 🙂 je to jedno, podla mna jedine keby si upiekla naraz dva rovnake a kazdy z inej muky, tak by si moooozno videla malinky rozdiel
No ja buď hladkú dávam, alebo pol na pol
@viestta tak cisto teoreticky zbaliť babu je jedna vec, verím, že vlastnorucná voňavá dvojfarebná bábovka z mužských rúk ohúri nejednu ženu a balenie je úspešné... Ale dlhodoby vzťah ti nezaručí, tam padá vzťah na iných záležitostiach.... Za to predsa nemôže bábovka ☺️
A ďakujem vám všetkým za rady, vyskúšam teda z hladkej ☺️ potom dám vedieť, ako to dopadlo.
@bolarazjedna na pecenie pouzivam len hladku muku. A vlastne aj na ine jedla ako napr. halusky, sulance alebo pirohy 🙂
@bolarazjedna v Britanii maju len jednu muku, hladku. Bud je hladka alebo samokypriaca a upecu vsetko
@bolarazjedna Tu kde zijem je len jedna muka (hladka) ale zato maju muky rozdelene podla obsahu lepku.
Chlebova obsahuje 12-14% lepku
Univerzalnu obsahuje 10-12% lepku
Tortova obsahuje 5-9 lepku - tato sa este niekedy deli na muku na pecivo (9-8% lepku) a muku na torty (7-5% lepku).
Ale kazdy pouziva univerzalnu na vsetko. Len zeny co sa skutocne rozumeju do pecenia pouzivaju rozne muky.
@bolarazjedna daj pol na pol tak to robíme aj kuchári nič nepokazís
@andreatytler to je zaujímavé ☺️
@bolarazjedna Tiez si myslim ze je to zaujimave, ze v jednej krajine budu ludia dbat na zrnitost muky a prisahat ze ak pouzijes inu muku tak sa recept pokazi a v druhej krajine nechapu o com rozpravas ked im to chces vysvetlit a pecu uzasne dezerty s jednou mukou. Myslim ze ten obsah lepku je velmi dolezity lebo vytvara uplne inu elasticitu v ceste.
hladka