Akú múku by ste použili?

bolarazjedna
24. aug 2024

Ahojte, v Slovenke som našla tento recept, chcela by som vyskúšať, no nepíše, či tá múka má byť hladká, či polohrubá.... Skúsenejšie pekárky, akú múku by ste použili?

viestta
24. aug 2024

hladka

bolarazjedna
autor
24. aug 2024

@viestta ďakujem ☺️

egonsk
24. aug 2024

@bolarazjedna na kolace sa zvycajne pouziva polohruba. Hladka sa pouziva ak s tym chces zatlkat klince, alebo spravit specialne piskotove cesto.

viestta
24. aug 2024

@egonsk toto je v podstate krehke cesto a na to sa pouziva hladka, aj do kysnuteho. Polohruba sa dava do halusiek, placiek, buchiet na pare a knedli.

andreatytler
25. aug 2024

@bolarazjedna Rozdel cesto na polovicu a do jednej daj hladku a do druhej polohrubu. Ja som takto vyskusala v inom kolaci a nebel ziadny rozdiel. Stavim sa ze ani ty nebuds poznat rozdiel. Ja ked neviem, pouzivam polohrubu.

nevenka
25. aug 2024

Dala by som asi hladku. Ale
@viestta ja pouzivam polohrubu aj do piskotoveho cesta, ako bublanina, tortove korpusy, aj do vianocky, zavinov, pagacov...

babababka
25. aug 2024

Polohrubá.

egonsk
25. aug 2024

@viestta ok, ty mas z rodiny asi ine skusenosti, ja mam ine... A to od detstva som bol kolacove a dzemovo-lekvarove dieta 😋😁

cyberk
25. aug 2024

Hladku by som pouzila 🙂

roja01
25. aug 2024

Ja by som zmiesala 1/2 hladkej a 1/2 polohrubej.

viestta
25. aug 2024

@egonsk a kolko kolacov si si upiekol?

vanilkovazmrzka
25. aug 2024

Pouzi taku aku mas 🙂 je to jedno, podla mna jedine keby si upiekla naraz dva rovnake a kazdy z inej muky, tak by si moooozno videla malinky rozdiel

egonsk
25. aug 2024

@viestta mozno aj viac ako ty 😉 Ale baby balim vacsinou na babovku dvojfarebnu, ta je top 😁😋

viestta
25. aug 2024

@egonsk nuz ta babovka asi nebude az taka rp, ked este stale si sam...

egonsk
25. aug 2024

@viestta niekto je sam s rozhodnutia a niekto lebo iny ho nechcu, nesud preto podla seba, u mna plati to prve 😁😁😁 V tvojom pripade vieme, preco sa muza drzis 😉😋😁

viestta
25. aug 2024

@egonsk rozhodnutie? "a veriaci, že jeho život ešte raz doplní osudová polovička pri ceste spoločným životom"
A ako si dosiel na to, ze sa muza drzim? Co ked sa napriek vsetkemu on drzi mna?

sisska96
25. aug 2024

No ja buď hladkú dávam, alebo pol na pol

bolarazjedna
autor
25. aug 2024

@viestta tak cisto teoreticky zbaliť babu je jedna vec, verím, že vlastnorucná voňavá dvojfarebná bábovka z mužských rúk ohúri nejednu ženu a balenie je úspešné... Ale dlhodoby vzťah ti nezaručí, tam padá vzťah na iných záležitostiach.... Za to predsa nemôže bábovka ☺️

bolarazjedna
autor
25. aug 2024

A ďakujem vám všetkým za rady, vyskúšam teda z hladkej ☺️ potom dám vedieť, ako to dopadlo.

bessie12
25. aug 2024

@bolarazjedna na pecenie pouzivam len hladku muku. A vlastne aj na ine jedla ako napr. halusky, sulance alebo pirohy 🙂

viestta
25. aug 2024

@bolarazjedna v Britanii maju len jednu muku, hladku. Bud je hladka alebo samokypriaca a upecu vsetko

bessie12
25. aug 2024

@viestta tu samokypriacu (občas) používam len keď pečiem nejaký koláč, ale aj tak najčastejšie používam len tu hladkú univerzálnu.
V PL obchodoch majú rôzne, tak ako aj na Slovensku, ale je to dosť drahé.

andreatytler
28. aug 2024

@bolarazjedna Tu kde zijem je len jedna muka (hladka) ale zato maju muky rozdelene podla obsahu lepku.
Chlebova obsahuje 12-14% lepku
Univerzalnu obsahuje 10-12% lepku
Tortova obsahuje 5-9 lepku - tato sa este niekedy deli na muku na pecivo (9-8% lepku) a muku na torty (7-5% lepku).
Ale kazdy pouziva univerzalnu na vsetko. Len zeny co sa skutocne rozumeju do pecenia pouzivaju rozne muky.

mufka1
28. aug 2024

@bolarazjedna daj pol na pol tak to robíme aj kuchári nič nepokazís

bolarazjedna
autor
28. aug 2024

@andreatytler to je zaujímavé ☺️

andreatytler
28. aug 2024

@bolarazjedna Tiez si myslim ze je to zaujimave, ze v jednej krajine budu ludia dbat na zrnitost muky a prisahat ze ak pouzijes inu muku tak sa recept pokazi a v druhej krajine nechapu o com rozpravas ked im to chces vysvetlit a pecu uzasne dezerty s jednou mukou. Myslim ze ten obsah lepku je velmi dolezity lebo vytvara uplne inu elasticitu v ceste.