Ahojte, baby. Chystám sa závarať marhule, čerešne a jahody. Nejaké recepty som našla, aj mamina čosi dala, ale: v našej domácnosti nepoužívame biely cukor. Dá sa niečím nahradiť, keď chcem zavárať? Môžem použiť trstinový alebo ako? Robíte to niekto takto bez bieleho cukru? Vo všetkých receptoch na nete aj od mamy som našla len klasický biely kryštálový cukor.
Ja som uz ceresne zavarala aj uplne bez cukru,len zaliala vodou, a boli fajne, akurat nie az take strasne sladke. Ak su kvalitne a sladke same o sebe ako jahody, nic sa nestane podla mna.
biely cukor pôsobí ako prirodzený konzervant,či aj iné takto niečo účinkuje neviem,ale použiť môžeš kadečo čo sladí,používala som ovocný cukor,trstinový,tie tabletočky pre diabetikov....
Neviem bala by som sa bez..cukor je konzervant..ak nebudú dost sladke ...neviem
@siska1313 ako som písala, jeme čo sa dá v čerstvom stave, jahody v lete na kilá, broskyne, melóny tiež... bohužiaľ záhradu nemám, tak kupujeme. Čučoriedky mrazim. Ak by som už šla zavárať, spravím zo tradične a nespekulujem. Z trochu cukru sa hádam neotravime.
Ale pozri toto https://lepsiden.sk/zavaranie-bez-cukru-recept/ možno pomôže.
Na nete nájdeš ak chceš zavárať jednotlivé ovocia, koľko cukru treba na 1 l vody alebo opačne koľko vody treba na 1 kg cukru. Pri každom ovocí je cukrový roztok iný a každé ovocie sa zavára rôzny čas a pri rôznej teplote, aby sa neprevarilo. Ja roky zaváram s trstinovým cukrom. Myslím, že cukor jeme aj v iných veciach. Keď si zavaríš doma, tak tam nedáš ďalšie chemikálie ako keď kúpiš v obchode kompót. Kompóty nejeme na kilá denne, aby sme pojedli takú megadávku cukru. Aj staré babky zavárali a dožili sa vysokého veku. Takže netreba to s tou zdravou výživou preháňať. Kto nechce, tak nech nezavára.
https://www.tinkinerecepty.sk/domace-zavarane-o...
Ja som takto zavárala čerešne a minulý rok černice.
Ja zavaram už len bez cukru, so štipkou soli
Ako uvarit jahodovy alebo iny dzem bez pridavku cukru-nazov tej temy
@siska1313 varila som jahodovy dzem, uz treti rok namiesto bieleho davam hnedy cukor a minimalne o stvrtinu menej, ako je v receptoch. zelirovaci nepouzivam vobec ... kamoska zavara bez cukru, len s trochou soli. my tak napr jablkovu vyzivu robime - bez cukru, len so stipkou soli, ani raz neoplesla, ked je dobre prevarena a zasterilizovana, nic sa nepokazi.
podla mna cukor jak cukor... akorat sa mi zda ze hnedy cukor menej sladi