Ako zahustujete jedlo,príklad segedín,sviečkovú alebo omáčky k mäsu?Ja mávam vždy také vodnate.Zahustujem že dám k tomu smotanu na varenie aj zápražku,no stále je to vodnate.
kukuricny skrob vzdy namiesto muky ...
Kukuričný škrob kupujem v kauflande
Mas zly pomer tekutiny a zaprazky. Ja ked zahustujem smotanou,tak v nej si rozmiesam kukuricnu skrob,zmiesam s naberackou odobratej omacky,rozmiesam a vlejem do omacky a ked sa mi to nezda,este to iste urobim s troskou mlieka,ci vody,az kym nema pozadovanu hustotu. Svieckovu nezahustujem,len vlejem smotanu. Ale treba velmi vela zeleniny,aby bola husta.
Do segedinu nedavam nic len smotanu, ak mas riedke, tak tam mas zbytocne vela vody pri vareni. Svieckovu len mixujem zeleninu so smotanou, ale to mam vzdy pomer kilo zeleniny na kilo masa, k tomu staci pol litra smotany aby bola dostatocne husta aj bez pridavania muky. Gulas ak mas dost cibule a zemiakov zahustovat netreba. Ostatne stavy k masu su zahustene cibulou, nedavam nic na zahustenie. Ak robim omacky, napriklad koprovu, chrenovu robim besamelovy zaklad a do paradajkovej zaprazku, ak treba. Ak uz naozaj treba zahustit, tak mam v zasobe nasucho oprazenu muku aby v jedle nebolo citi surovu muku a nebolo ju treba dlho varit. Ak ju nemam nestitim sa pouzit instantnu zaprazaku
Ja zahusťujem s kyslou smotanou a pridám buď postrúhaný zemiak,alebo ovsené vločky.
ja som v zahranici takze fotka bude zbytocna .. ale ak maju rovnake vyrobky v lidl tak aj odtial kupim ked mam cestu .. v podstate som este v nich rozdiel nevidela.. kupim tam kde zrovna som
Solamyl, sviečkovú iba rozmixovanou zeleninou, ak v jedle sú zemiaky, tak časť zemiakov roztlačím na kašu a vrátim do jedla, niekam sa žiada zasmazka, tak ňou
Do segedínu dávame kyslú smotanu a do sviečkovej nedám veľa vody, ale veľa zeleniny a to zahustí.Jedine kde dávam múku je guláš, lebo zase nedávam veľa cibule🙂alebo hov.na stave dám trocha muky či skrobu s vodou..
Niekto zahustuje nastrúhaným zemiakom.Kukuricny škrob majú všade.
Šošovicovu omáčku robím tiež hustú zahustí smotana
K omáčkam k mäsu dávam buď hríby, hrášok, nivovú omáčku ...Ja aj zeleninové polievky robím bez múky dám tam krupicne knedlíky a tie pustia krupicu a zahustí sa to.
zahusťujem s LSD .... lahôdkové sušené droždie
Ja smotanou..neznasam zaprazku ani solamyl..🤢
smotana na varenie je riedka. pouzivam len 33% smotanu do omacok, su potom kremovejsie. pripadne ju rozmiesam s trochou hladkej muky - spravim zatrepku.
V troche vody rozmiesam lyzicku-dve hladkej muky ,tym zahustujem omacky. Do polievku robim zaprazku.
nedavaj smotanu na varenie, ale smotanu na šľahanie... 12% smotana ešte nikdy nič nezahustila. A inak guláš krásne zahustí nastrúhaný zemiak, sviečkovú zahusťujem výhradne smotanou, treba mať dosť zeleniny, ktorú potom mixuješ
Skus skor smotanu kyslu.. a pri svieckovej zmixovat spolu s nou. Skrob v poslednej dobe taky ci onaky dost slabo zahustuje.. nielen moja skusenost.
Zápražka patrí do polievky, určite nie do jedál ako sviečková, segedín a pod. Mnohé, čo ju tu spomínajú zrejme nevedia,čo je to zápražka.
Jedlá ako segedín, sviečková... zahusťujeme ZÁTREPKOU. To je, že sa rozmieša kyslá alebo sladká smotana s múkou a vmieša sa do vriaceho jedla a krátko povarí. To je ideálny spôsob zahustenia. Do guľášu rozmiešam múku s vodou a povarím. Skúšala som aj zahusťovať guláš zemiakmi, no treba ich na to kvantum.
@zlatovlaska123 do gulasa nedavaj muku. Hustotu urobi cibula.
@onedaynick cibuľa samotná takú hustotu ako chceme nikdy neurobí. Mám to vyskúšané.
Klasický hovädzí guláš skús zahustiť suchým nastrúhaným chlebom. Inak aj nastrúhaný zemiak vie zahustiť a ostatné jedlá normálne zápražkou(opečená na sucho hladká múka,pridať olej resp masť a nakoniec vodu resp vývar ktorý chces zahustiť) resp zátrepkou(mlieko resp voda+hladká múka). Keď sa ti jedlo zdá po zahustení riedke,tak jednoducho proces zopakovať 😉.
P.S. Smotana(ja používam iba 33%) a maslo sa nedáva na zahustenie, ale na zjemnenie.
nezahustujem, dolezity je zaklad, cibula abo zelenina, plus podla typu jedla davam slahacku. zemiak ani muku netreba, zbytocne to zvysuje glykemicky index jedla
Hráška do všetkého
@zlatovlaska123 musis jej dat vela. Kopa ako kopa masa. A dusit aspon 45 minut na zaciatku
Ja pouzivam tapiokovy skrob….
Samozrejme obcas aj klasika s mukou😉
Tak svieckovu a podobne zeleninou- rozmixujem, vsetko k comu ide chut zemiaka tak nastruhanym zemiakom, zemiakovym skrobom, zatrepkou