Ako zachrániť omylom osolenú ovocnú šťavu?

mimano
29. júl 2024

Pomôžte, prosím. Nedopatrením som namiesto cukru pridala do vylisovanej šťavy z černíc (3 litre šťavy) pol PL soli. Na chuť cítiť tú soľ v šťave.
Chcem spracovať sirup, ale ako odstrániť soľ ?
Máte niektorá s takouto haváriou skúsenosť ?
Ďakujem !
Mimamo

deti95060810
29. júl 2024

soľ už neodstrániš. možno troška prebiješ cukrom, vodou, ale slanosť už tam ostane.

mamamasama
29. júl 2024

Skús na pár hodín hodiť pár pokrájaných kúskov zemiakov. Potom ochutnaj, vymeň zemiaky. Opäť zopakuj, potom daj cukor a skús citrónovú štavu. Pol PL nie je zas až také množstvo, že by sa nedalo odstrániť. Držím prsty.

aurelia2000
29. júl 2024

Ak robíš sirup, tak dávaš na liter šťavy minimálne kilogram cukru a trocha citrónovej šťavy. Ten cukor to prebije, pol PL soli sa tam stratí. Skús to najprv s pollitrom a daj to ochutnať niekomu, kto o tej nehode nevie, lebo ty tam budeš cítiť tu sol. Daj nám vedieť, ako to dopadlo.

anos18
29. júl 2024

@mimano veď sú práve recepty, kde sa ovocie zavara len so soľou, aby soľ vytiahla cukor. Toto je síce už šťava, no tak neviem, ale tiež si myslím,že po pridaní cukru to poznať nebude

aurelia2000
30. júl 2024

@mimano Ako to dopadlo?

mimano
autor
31. júl 2024

@aurelia2000 Ďakujem za radu. Rozhodne vyskúšam a dám vedieť. Mimamo

mimano
autor
1. aug 2024

@aurelia2000 Podľa rady som to vyskúšala na malej "vzorke", 100g šťavy + 100 g cukru a menej ako 1/4 zarovnanej malej lyžičky kyselinu citrónovú. Výsledok je príjemným prekvapením: pri ochutnaní síce jazyk pocíti prítomnosť slaného, ale tá sa okamžite stratí v sladkej šťave. Som spokojná a povďačná; sirup je použiteľný napr. do čaju a pod.

aurelia2000
1. aug 2024

@mimano Super, sirup sa ešte rieši vodou a soľ je zvýrazňovač chuti, takže to dobre dopadlo 👍

mimano
autor
1. aug 2024

@anos18 Podľa rady som to vyskúšala na malej "vzorke", 100g šťavy + 100 g cukru a menej ako 1/4 zarovnanej malej lyžičky kyselinu citrónovú. Výsledok je príjemným prekvapením: pri ochutnaní síce jazyk pocíti prítomnosť slaného, ale tá sa okamžite stratí v sladkej šťave. Som spokojná a povďačná; sirup je použiteľný napr. do čaju a pod.
Niekto dokonca radí pridať zemiak, ale to zamietam; môže síce stiahnuť soľ do seba, ale odovzdá šťave svoju nezameniteľnú chuť, a to je rušivé.

anos18
1. aug 2024

@mimano super. Zemiak je blbosť podľa mňa. Zemiak jedine do slaných jedál by pomohol,ale do sirupu nie

margotka17
2. aug 2024

@mimano vraj zemiaky sťahujú soľ, daj a vyskusaj

aurelia2000
2. aug 2024

@margotka17 Ona to už má hotové, prečítaj si, čo písala.