Pomôžte, prosím. Nedopatrením som namiesto cukru pridala do vylisovanej šťavy z černíc (3 litre šťavy) pol PL soli. Na chuť cítiť tú soľ v šťave.
Chcem spracovať sirup, ale ako odstrániť soľ ?
Máte niektorá s takouto haváriou skúsenosť ?
Ďakujem !
Mimamo
Skús na pár hodín hodiť pár pokrájaných kúskov zemiakov. Potom ochutnaj, vymeň zemiaky. Opäť zopakuj, potom daj cukor a skús citrónovú štavu. Pol PL nie je zas až také množstvo, že by sa nedalo odstrániť. Držím prsty.
Ak robíš sirup, tak dávaš na liter šťavy minimálne kilogram cukru a trocha citrónovej šťavy. Ten cukor to prebije, pol PL soli sa tam stratí. Skús to najprv s pollitrom a daj to ochutnať niekomu, kto o tej nehode nevie, lebo ty tam budeš cítiť tu sol. Daj nám vedieť, ako to dopadlo.
@mimano Ako to dopadlo?
@aurelia2000 Ďakujem za radu. Rozhodne vyskúšam a dám vedieť. Mimamo
@aurelia2000 Podľa rady som to vyskúšala na malej "vzorke", 100g šťavy + 100 g cukru a menej ako 1/4 zarovnanej malej lyžičky kyselinu citrónovú. Výsledok je príjemným prekvapením: pri ochutnaní síce jazyk pocíti prítomnosť slaného, ale tá sa okamžite stratí v sladkej šťave. Som spokojná a povďačná; sirup je použiteľný napr. do čaju a pod.
@mimano Super, sirup sa ešte rieši vodou a soľ je zvýrazňovač chuti, takže to dobre dopadlo 👍
@anos18 Podľa rady som to vyskúšala na malej "vzorke", 100g šťavy + 100 g cukru a menej ako 1/4 zarovnanej malej lyžičky kyselinu citrónovú. Výsledok je príjemným prekvapením: pri ochutnaní síce jazyk pocíti prítomnosť slaného, ale tá sa okamžite stratí v sladkej šťave. Som spokojná a povďačná; sirup je použiteľný napr. do čaju a pod.
Niekto dokonca radí pridať zemiak, ale to zamietam; môže síce stiahnuť soľ do seba, ale odovzdá šťave svoju nezameniteľnú chuť, a to je rušivé.
@mimano vraj zemiaky sťahujú soľ, daj a vyskusaj
@margotka17 Ona to už má hotové, prečítaj si, čo písala.
soľ už neodstrániš. možno troška prebiješ cukrom, vodou, ale slanosť už tam ostane.