Ako zabezpečiť vo vegánskom stravovaní dostatok bielkovín?

14. jún 2023

Ako zabezpečiť vo vegánskom stravovaní dostatok bielkovín? Hlavne počas raňajok a večerí?

levandula7
14. jún 2023

konzumovať strukoviny.. sója a výrobky z nej (tofu, tempeh), cícer, rôzne druhy šošovice a fazule. ešte quinoa má pomerne dosť bielkovín a obsahuje všetky aminokyseliny..

na raňajky si môžeš napríklad spraviť tofu scramble, to máš hneď 20g proteínov. alebo proteínový chlebík s nejakou nátierkou, hummus so zeleninou. poprípade si do obilnej kaše môžeš primiešať proteínový prášok.

na večeru je super chilli sin carne, dhál, chana masala, poprípade nejaké fašírky alebo burger. receptov aj jedálničkov je na internete dosť. 🙂

mamamasama
14. jún 2023

Veganske proteiny, seitan, lahodkove drozdie, tofu, tempeh, buď si urob smoothie, alebo tofu prazenica s tempehom je 👌👌👌

autor
14. jún 2023

Zabudla som napísať, že nemôžem sóju 😕

levandula7
14. jún 2023

tak to máš náročnejšie.. ale dnes sa už vyrába tofu aj z cíceru, volá sa Kofu, skús pozrieť v zdravej výžive, poprípade objednať z netu. aj tempeh sa vyrába z lupiny 🙂 a strukovín okrem sóje je milión, máš mungo, adzuki, čiernu fazuľu, bielu, červenú, šošovíc je taktiež mnoho, potom hrach, cícer.. takže skúšaj, experimentuj, skvelé recepty majú na youtube napríklad Pick Up Limes, Gaz Oakley alebo z našich slovenských Surová dcárka 🙂

negymama
14. jún 2023

strukovinove pomazanky...cicerova , sosovicova, na veceru nejaky vrap s fazulou. Aj huby maju bielkoviny.
Moje dcery su veganky, ale mozu aj soju, myslim maju dost pestru stravu - jedia vsetko co tu bolo menovane, vit. B12 doplnaju vyz. doplnkami + aj niektore vyrobky pre veganov su obohatene tymto vitaminom.

negymama
14. jún 2023

Pouzivame aj hraskovy protein, je dobry aj na obalovanie ako cesticko napr. na karfiol, brokolicu, zeleninovo hubove fasirky a pod

hortenziaj
14. jún 2023

Lahodkove droždie si primiešame ak máme niečo vegánske. Je to riadne chutné a má to na 100g až 50 g bielkovín. A dokázala by som to j samé jesť,ale viem že čisto vegáni robia parmezán z toho,kesu a to drozdie znixuju dokopy.

macekovam
14. jún 2023

kup si vegan protein...

tenerifka
14. jún 2023

doplñat semiackami a orechmi-sezam, chia, vlasske orechy, mandle, kesu, tekvicove......

ckocka
14. jún 2023

Zo všetkých strukovín sa dajú vymyslieť rozne nátierky. Rada mám aj tortilly/placky z červenej šošovice. Ako prílohu si často dávam zelené fazulky. Pomlela som si hrach, cícer a červ. a žltú šošovicu na múku, používam na pečenie i zahusťovanie a robím si z nich cestoviny a noky. Napr. aj taká pohanka má v porovnaní trebárs s cestovinou viac bielkovín, je dobrá na sladko, ako príloha, tiež sa dá pomlieť na múku. Možností je dosť.