Ako vyzerá vaše tradičné veľkonočné menu?

simik14
12. mar 2015

Dobry den chcela by som sa poradit prvy rok sme na velku noc s manzelom osamostatneni co take sa hodi na velku noc ? Salat zemiakovy nejeme 🙂 napiste nieco take klasicke dakujem

ichbinich
12. mar 2015

@simik14
No tak potom klasika sunka BEZ zemiakoveho salatu 😉 😀
My zase salatovi sme, ale mame aj: udene maso, sunku, syry, vajicka, pecivo.
Inak tu v Rakusku sa ku velkonocnemu jedlu, teda (udenej) sunke a vajickam a kope chrenu je: sladky chleba, ako vianocka! Je to dost nezvyk, ja si ju radsej dam ako "sladke" po jedle, a ku chrenu si dam iny chlieb alebo pecivo...
Ale ako na Slovensku, tak aj tu v Rakusku skor studene misy, teda viac druhov sunky a syra, kooopec vajicok a chren. Maximalne ku kave potom upeceny barancek ako kolac.
Na zeleny stvrtok zasadne spenat 😉
V piatok by mal byt post, ale to dodrziavame akurat tak, ze nejeme maso.

womankc
12. mar 2015

@simik14 ja robím syrovú roládu , obloženú misu - údené varené , varené vajíčka , salámka, šunka a šalát robím zo sterilizovanej cvikle ,póru , zemiakov a kyslej smotany s majonézou, alebo klasický zemiakový , ako kedy , potom ešte robievame ozdobnú huspeninku a robievam aj domácu varenú šunku / potom nekupujem údené / a zo sladkého robím nejaké rezy podľa nálady - medové rezy, medový krémeš, tvarohový koláč .......... veľkonočný baranček nesmie chýbať

čo sa týka varenia , tak na zelený štvrtok sa snažím robiť špenát, ak už je mladá žihľava , tak zo žihľavy . V piatok držíme pôst, takže ryby ,alebo niečo bezmäsité no a u nás nesmie chýbať pečené jahňacie mäso

bonaqa2013
12. mar 2015

no veľa toho určite nie, aby sme moc nepribrali. takže asi 2 druhy zákuskov, šunka, vyjíčka, syry, chren, niekedy robím obložené chlebíky, alebo obl. misu kde môžem toho dať od výmysllu sveta. A ešte robím masovú babu - robí sa to na východe. Mám otca z PO, takže racept máme odtiaľ. A nejaké ovocie - jablká, mand. niekedy sú už taký prejedený, že už aj jablká sú dobré.
na Veľký piatok určite ryby - sme veriaci.

zornicka409
12. mar 2015

u nas na vychode je to udena sunka,klobaska,varene vajicka,slepe prasa,fasirka,chren,hrudka,cviklovy salat a zemiakovy salat..a k tomu paska - take nieco ako vianocka,zakusky atd...na velky piatok je post-teda jeme iba ryby,pripadne nieco bezmasite...

sugarfree999
21. mar 2015

ja robievam už tretí rok pravidelne pre šibačov tieto farbené vajíčka plnené bryndzou 😵
Recept je tu: http://anetagoesyummi.blogspot.de/2012/04/fareb...

sugarfree999
21. mar 2015

Ale ak máš na mysli ako hlavný chod, tak na Veľkú noc sa veľa robieva aj močacie, tak skús napríklad:
Pečené morčacie stehno so zeleným tarhoňovým šalátom http://anetagoesyummi.blogspot.de/2014/02/pecen...
alebo
Morčacia rolka so sušenými paradajkami a krúpotom http://anetagoesyummi.blogspot.de/2015/02/morca...
alebo
Morčacia rolka plnená bylinkovým maslom a oštiepkom http://anetagoesyummi.blogspot.de/2010/05/morca...

a na jar sa robia aj jarné minikuriatka http://anetagoesyummi.blogspot.de/2012/05/jarne...

a ešte ti sem dám moju najobľúbenejšiu veľkonočnú mrkvičkovú tortu http://anetagoesyummi.blogspot.de/2010/04/mrkvi...

Myslím, že je to inšpirácie až až 😵 Ja tiež nie som zástancom údenej šunky a majonézového šalátu 🙂

paulinoocka
8. mar 2021

Ahojte zienky, nasla som takuto starsiu temu a rada by som ju obnovila, lebo by som sa s Vami chcela porozpravat o receptoch na Velku noc. Ako to u Vas prebieha? Co vsetko chystate na stol pre kupacov? 🙂😉

stanulienkat
8. mar 2021

@paulinoocka pre akych kupacov??🤔🤔

danusa64
8. mar 2021

@paulinoocka kedze uz druhy rok nebude velka noc aka byvala tak nechystam nic. Kupim trocha sunky, klobasky, spravime si troska hrudky a upeciem babovku a nam dvom to uplne staci. Neviem akych kupacov mas na mysli, ved je zakaz vychadzania🤔

alexk12
8. mar 2021

@simik14 moje klasické veľkonočné menu je letenka a pobyt v zahraničí tento rok sa musím u spojiť s chlebom a vodou doma🙄

paulinoocka
8. mar 2021

@stanulienkat @danusa64 baby to mate pravdu, ze je zakaz vychadzania ale moja najblizsia rodina isto pride, ved sa navstevujeme cely rok, tak isto pridu aj na Velku noc a moze sa Matelko postavit aj na hlavu! Takze ja isto chcem nieco nachystat, je mi jasne, ze to nebude v takom mnozstve ako kedysi, ked chodili aj kamarati ale aspon fakt pre tych najblizsich nieco nachystam.

stanulienkat
8. mar 2021

@danusa64 minulý rok boli moje najlepšie veľkonočné sviatky, svätý pokoj od všetkých som mala. Dúfam že aj tento rok to tak bude.😂😂

stanulienkat
8. mar 2021

@paulinoocka len vieš, to nie je o Matelkovi, to je o nás . Ty možno urobíš naschvál matelkovi a budeš sa z toho tešiť. Ide o to koľko ľudí sa u teba zase prestrieda.

danusa64
8. mar 2021

@stanulienkat presneee😁 ten klud a oddych, ziadny zhon, stres, navstevy🤣🤣

waggi
11. mar 2021

@paulinoocka ahoj, veľká noc síce bude kľudnejšia, nakoľko budeme len najbližší spolu ale aj napriek tomu plánujem prichystať pohostenie. Kúpila som nátierku z masti so škvarkami a príchuťou pečeného mäsa, z tej spravím jedno hubky, chcem spraviť šalát, obloženú misu a nejaký jeden zákusok. Pridávam ti aj fotku tej nátierky, lebo je velice chutná, nám veľmi chutí, už sme jednu zjedli a túto druhú som odložila na Veľkú noc🙂😇 Takže takýto je môj plán, čo sa týka papania na tieto sviatky🙂

paulinoocka
7. apr 2021

@stanulienkat neboj sa, vela ludi sa u mna neprestriedalo a prisla fakt len najblizsia rodina, ktora uz koronu aj mala a my taktiez. Takze sme nikoho neohrozovali.
@waggi mnam, vyzera velmi dobre😍 Blba, normalne si trieskam hlavu, preco som tu tak dlho nebola, no nebol vobec cas😔 Myslis, ze ju este budu mat v obchode alebo to mali len pred Velkou nocou?

waggi
9. apr 2021

@paulinoocka fúúú, tak to ti nepoviem, či ju ešte budú mať v obchodoch, lebo to mali ako Veľkonočnú edíciu. No skús pozrieť, za to nič nedáš. Možno ju ešte niekde budú mať.

paulinoocka
12. apr 2021

@waggi dufam, ze ju este niekde zozeniem. Cez vikend som v jednom obchode pozerala, no tam ju nemali. Dnes idem do jednoty, tak skusim este tam sa opytat. Ak nezozeniem, tak nevadi, mozno pristi rok😀

waggi
15. apr 2021

@paulinoocka ako to dopadlo, mali???