Lebo ja sa už snažím asi 5 rokov a ešte sa mi nepodaril urobiť ho tak chutne ako od mojej starkej aj keď robím presne podľa receptu ktorého mi dala… 🥲
@lenka567899 A ako ho teda robíš? Neexistuje, že robíš presne tak isto, ako starká, keď ten jej je iný. Iba že by tam zohrával úlohu faktor, že ten jej je proste "od starkej". Mne totiž tiež vývar chutí viac, keď ho varí môj muž, než keď ho varím ja. (Aj preto ho u nás na 99% varí on.) A pritom ho robíme rovnako.
Tak starka asi davala poctive domace sliepky.
Petržlenová vňať, domáce rezance, či doma chované kura..?
Dáky rozdiel tam musí byť.
Alebo tie taniere? 😊
@lenka567899 sliepka celá, do studenej vody, dať trošku soli, priviesť do varu, znížiť na minimum, pozbierať bordel z polievky. Pridať zeleninu (3 mrkvy, 1 petržlen, polku kalerábu, taký istý kúsok zeleru, pór, cibuľu, polku papriky, polku paradajky),čierne korenie celé, ja dávam vegetu aj keď polievka je žltá od sliepky, ale moja mama tak varí tak aj ja...varím tak 5-6 hodín na najslabšom plameni. Pol hod pred dovarení pridam vňať, petržlenovú, zelerovu, ligurcek trošku.
Môj priateľ hovorí, že taká ako od babičky. 🙂
Tak isto aj s bravcovymi kosťami, aj s hovädzím mäsom, vtedy pridávam špikové kosti.
Môže byť rozdiel aj vo vode trosku.
Chapes, dolniaky, tvrda maká voda..
Ale možno je to len ten fakt, že ti ju pripravila ona.
Keď pri nom 3 hod stojíš a keď ti dá dakto hotový pred nos, to proste inak chuti.
Nedochucujes ty, už máš to dielko hotové pred sebou.
Alebo detská nostalgia.
Chuti rovnako ale tie podmienky okolo už nedosiahnes😔
Takisto sliepka do studenej vody ..varim približne 8 hodín, tzv. pomaly tahany ..
A v zelenine nesmie chýbať vyvarena celá paprika ,dodáva neskutočnú chuť..
záleží aj na mäse, odkiaľ je, aké je.
@lenka567899 ja by som len chcela podotknut, ze vyvar treba varit z postiveho masa, a nie kurata z tesca za 3 eura. Vyvar ma byt z kvalitneho masa.
@lenka567899 veľa urobí aj voda.
@stanislavicenka ano. Toto je z domacej sliepky. Ziadna vegeta, nic. Ale nie vsetci mame moznost mat domace maso.
Presne tak, dlho a na slabom ohni 🙂 Jedine tak je najchutnejší. Keď mám čas, tak postavím vodu s kuraťom hneď ako vstanem a varím do obeda pomaly 😀 Čím dlhšie sa varí, tým lepšie 🙂 A mamina mi nedávno poradila hodiť tam aj celú zelenú papriku, to je hneď úplne niečo iné.
Možno trepnem blbosť, ale ja si myslím, že všetko čo varili/piekli naše babičky, bude vždy iné ako to, čo spravíme my, aj keby to robíme na chlp presne podľa ich receptu. A viete prečo? Pretože ony to robili s láskou, my varíme, pretože "musíme" a keď máme "stres", aby sa to podarilo PERFEKTNE AKO OD BABIČKY, tak to práveže ako od babičky nebude... Takže podľa mňa, jediná tajná ingrediencia je LÁSKA...
Bavila som sa o tom s mojou "kamarátkou" a tá mi to potvrdila, že keď niečo človek robí s láskou a z lásky, je to cítiť "inak"... Tá moja milovaná kamoška bude mať v septembri 90rokov 😊❤️
@levandulova111 áno,priateľ mi stále hovorí, že v mojej polievke je láska. Aj v iných jedlách, ale pri polievke spomína na babku 😁
@elizabet173 😂 Niekedy sa preklepy fakt podaria.
@lenka567899 to vies, lebo starke vzdy jednu ingredienciu z receptu zamlcia, aby najlepšie chutilo u nich 😁
U nás robí manžel iba z hovädziny žiadna sliepka a zeleninu všeho druhu, myslím ze každý ma svoj recept a vždy dá niečo iné, ale mne nejak chuti viac keď navarí on a nie ja, nejak to mam v hlave zafixovane 🤣🤣 ale keď varím ja aj oni vylizuju hrnce
@lenka567899 mäsko v studenej vode, posoliť, stráášne pomaly variť,keď začne vývar vrieť, pomaličky "pozbierať, penu, ktorá sa vytvára,,je to dôležité, lebo potom je vývar matný..a ty chce š krásny, číry,,potom dlho pekne variť, hodinku pred dovarením dať koreňovú zeleninu, nezabudnúť, aj čerstvú jednu zelenú papriku, aj rajčinku dávam..spraví to fantastickú chuť a o farbe ani nehovorím..dobrú chuť...
@onedaynick ako to že je taká žltá??
Veru. Varit minimalne 4 hodiny. Minimalne.
Slabucko. Nezberam penu-ona sa krásne vyvari. Tym ze sa bude varit pomaly sa ti ani nezakali.
A hlavne je dobre maso. Najlepsie je trup zo sliepky. To je obrovska mnamka.
Ono napr ked si spomeniem na polievku od babky-varila vsetko na peci. A uz aj to spravilo svoju chut. Ze nie na plyne. Na indukcnej…
@elizabet173 mladeho nora kde zozeniem?😂 ci cerstvy ci z mraziaku ci dovoz?😂 ano ano viem preklep, ale pobavil♥️
Inak suhlasim s babami, ze paprika a paradajka dorobia vybornu farbu a ta chut😍😍😍 mnam!
@zuzinka888 ja som prečítala poctive domáce slipy 😁
@mia2906 z domacej sliepky je vzdy takato zlta, davam len cierne korenie, nove korenie, ligurcek, papriku, sol..
@lenka567899 dlho a pomaly varit na slabom ohni. Maso do studenej vody, aj kosti, prihodit korenie, celu neosupanu cibulu a varit. Cim dlhsie, tym lepsie, kludne aj 12 hodin. Hodinu pred dovarenim pridam zeleninu, vnate a osolit. A ked chcem rychlo, tak to hodim na hodinu do tlakaca.