Ahojte, ako prosim Vas varite ryzu ? Nejake najlepsie recepty ? Kamoska si kupila ryzovac…
Kvôli tomu som kúpila ryzovar🙂ja tu ryžu neviem uvariť sto x som sa pýtala druhých na recept jednoducho raz rozvarena, mazlava...tvrdá...
Ako cestoviny
Odmeram mnozstvo ryze v hrnceku, umyjem, poprazim na trosku oleja, zalejem vriacou vodou v pomere ryza: voda = 1:2, osolim, vlejem do janskej misy a do rury na 180° na 20 min. Ked sa velmi nudim, tak pridam aj cibulu napichanu klincekmi alebo petrz. vnat alebo kurkumu alebo hrasok :D
na masti osmahnem j hrnček premytej ryže, zalejem dvoma hrnčekmi vody, pridám soľ, zamiešam a keď začne vrieť, stíšim na najmenší plyn. Kontrolujem vidličkou, či je naspodu voda. Keď už nie je, hneď vypínam plyn.
1 diel ryže oplachnut, osmahnúť na oleji pridať 1,5 dielu studenej vody. Osoliť, sprudka odokrytú variť, nemiešať a keď sa voda vyparí tak že vidím poriadne povrch ryže tak dám pokrievku a znížim na cca najslabší stupeň (mám 9 tak dávam na 2). Nechám takto niekoľko minút. Ochutnám a keď je ešte taká al dente tak vypnem a nechám ešte 10-15 min zakrytú odpočívať. Hotovo. Máme aj ryžovar ale lepšia je aj tak z hrnca
V tlakovom hrnci. 4 minúty na ohni, vypnem a kým sa tlak sám uvoľní je hotová..
Moja ryza je vzdy vyborna, takze u mna ziadny ryzovar netreba. Ak sa ti nedari, skus varit ryzu vo varnych sackoch. Mozno sa ryza inak vari na plyne, inak na indukcii atd.
Ja varim ryzu na plynovom sporaku v klasickom sirsom kastrole na platni. Mohol by byt hrniec s hrubym dnom. Zaklad je nevarit vela ryze naraz, lebo potom sa zvykne rozvarat. Cize hodim na olej cibulu, opeciem dosklovita. Pridam 2 salky umytej a odkvapkanej ryze. Trocha opeciem a pridam takmer 3 salky studenej vody, tu tretiu salku tam nevylejem celu, iba cca 3/4 salky. Hned prikryjem pokrievkou, pomiesam a varim. Pocas varenia nemiesam, po cca10 minutach pozriem v akom je ryza stadiu. Ak je uz uvarena, odstavim, ak este nie je, pridam aj zvysok vody a vypnem. Ona sa dovari na sporaku.
Ryžovar top. Nemusíš dávať olej ani podobné veci
@lucijalucy ooo tak toto ma zaujima, mozes napisat ako presne? aky postup, aky mas tlakac a ci neprihori?
Ja ju oprazim na troske oleja do ruzova,zalejem horucim vyvarom,premiesam,robim to od oka,pomer neviem :-/na el.platni,stiahnem na minimum,prikryjem pokrievkou,uz nemiesam a cakam kym sa voda vypari a urobia sa dierky v nej. Premiesam,odstavim a pod pokrievkou este dojde. Niekedy pridavam kukuricu alebo hrasok.
@danieladeley je to ten najrýchlejší a najpohodlnejší spôsob aký som kedy objavila a už ma ani nehne inak robiť ryžu. Klasika osmahnem ryžu, dochutím, prilejem necelý dvojnásobok vody (napr. 300g ryže dám 500 ml vody), premiešam, zatvorím tlakový hrniec, počkám kým začne syčať, stopnem si 4 minúty a vypnem oheň. Kým sám padne tlak, je hotová (: Tlakový hrniec mám obyčajný z Lidla už x rokov, nič špeciálne.
Ja som ryzu uvarila asi 10x ako blato a odvtedy ryza topka. Mam super hrniec z kauflandu kde sa mi v zivote ryza neprichyti. A vzdy varim rovnako a rovnako je dobra 😃
Ja si furt hovorim ako niekto nevie uvarit ryzu, ved to je uplne lahke 😃
@lucijalucy super, dakujem, vyskusam, len dufam, ze mi nezhori moj oblubeny tlakac :D
Ja varim dietnu, bez oleja. Umytu ryzu dam do vriacej osolenej vody. Vzdy musi byt voda cca 2 cm nad ryzou. Pocaa varenia nemiesam. Ked uz je voda skoro odparena, vypnem, posypem petrzlenovou vnatou, necham pod pokrievkou "dojst".
Ja robim ryzu len v trube. Podstatne je pre mna kupovat vzdy tu istu znacku. Na sporaku dam zohriat olej, pridam cibulu, medzi tym ryzu umyjem, oprazim, zalejem vodou, tak 1cm nad ryzou a vlozim na 180 stupnov na 40 minut do truby. Vzdy je perfektna.
Ryžu umyjem a nechám odkvapkať na sitku. V širšom hrnci si zohrejem menšie množstvo oleja, opečiem na ňom ryžu, pridám kocku bujónu (používam namiesto soli, ryža má lepšiu chuť), zalejem vriacou vodou z rýchlovarnej konvice (vodu dávam od oka). Pomiešam, zakryjem a varím. Dôležité: potom už nemiešať! Po nejakých 10 -12 minútach (ani čas neviem presne, už to mám tak nejak v oku) skontrolujem, ak treba, dolejem trochu horúcej vody. Odstavím, nechám zakryté pokrievkou a na tú ešte dávam zložený uterák.
Ryžu nerobievam len samotnú, ale často napríklad so zeleninou (mrazená mrkva, hrášok, kukurica), alebo len s kukuricou, alebo so šampiňónmi. Vtedy tieto veci pridávam k ryži predtým, ako dám vodu.
@lucijalucy Tak toto určite vyskúšam, vďaka za tip!
Ja som sa ryžu naučila variť vďaka koňovi v jednej zo starších diskusii. Už som chcela kupovať ryžovar, ale nie je treba. Ja ryžu umyjem, počas noci nechám vo vode, ráno opäť umyjem aj dva tri krát. Na oleji snažím cibuľu, potom chvíľu osmažím aj ryžu nakoniec pridám vodu a tu som sa naučila ten grif, že vodu pridávam vriacu, prikryjem. Znížim plameň a za 9-10 minút je ryža hotová.
Na oleji si opražím cibuľku, neskôr opražím ryžu,zalejem vodou a pridám vegetu.
Ja som ju nevedela varit, naucil ma to muz kuchar 🙈. Varime v rure, mriezka na sodnom, na 200 st. 1 hodku. Takze si ju pripavim, dam do rury a neriesim len vyberiem. Priprava nasledovna. 1 kg ryze premyjem pod vodou 3x a vodu scedim, odmerkou si nameriam novu cistu vodu v 1,5nasobku ryze, cize ryza 1 kilo + 1,5 litra vody. Pridam 2 polievkove lyzice soli, riadne premiesam cik cak, nie do kruhu aby sa sol necentralizovala a dam do vyhriatej rury. Po hodine vypnem, vyberiem, vydlickou prehrabnem tz rozrusim do hlbky a znova vlozim do vypnutej rury. Hotovo. Pri 1/2 kg ryze dam 0,75 l vody a 2 cajove lyz.soli...sol kazdy podla chuti si da..a inak naucil ma na gulatozrnnu..tu tenkozrnnu by som asi nevedela a ani by nam nechutila..
akurat teraz cez vikend som varila 🙂 davam tak, ze na jeden hrncek ryze, hrncek a pol vody. takze na oleji ju na zaciatku trosicku poprazim, potom podlejem vodou a pridam sol, no a ked sa zacne varit, na miernom ohni stopujem tych 17 az 20 minut ale neodokryvam ju 🙂 az po uplynuti casu vyskusam aka je 🙂
@timetotime aj takto podobne. 1 : 1,5
Podusím aj malú cibuľu pre chuť, chvíľu mierne povarím (mám plynový tak na liatinovej platni) niekedy pridám kukuricu/hrášok/vegetu /kari, kúsok masla, dobre premiešam, zakryjem a vypnem. Sama dôjde ako v pare.
Gulatú.
Ryzu umyjem a zalejem velkym mnozstvom vody. Ked je uvarena, precedim 🙂 nikdy som si nepamatala, kolko coho, tak som ju zacala takto varit. A dokonca casom som sa niekde docitala, ze toto je najzdravsie varenie, lebovraj ryza obsahuje arzen, ktory sa uvolni do vody a vyleje.
Úplne jednoducho... Ale záleží aj na tom, akú ryžu... Biela, par bolieť, basmati, natural...
Obyčajnú ryžu premyjem, toľko vody co ryze, soľ, trosku oleja (aj surová cibuľa celá do stredu dáva dobrú chuť). Dat na silný plameň, keď začne vrieť, vypnúť. Neodkryvat, nechať ešte 20 min. Nabobtnat. Pri tvrdej ryze treba viac vody a keď vrie, tak dat ešte na 10 min. na nižší plameň, až potom vypnúť.
Ryza bola u nas zakazdym problem, ale odkedy mame ryzovar tak parada, taka ryza ako vinko, chutna, rychlo urobena, neprihori mi, takze paradicka 🙂