Ako varíte kurací vývar?

16. feb 2023

Ahojte žienky ako varíte kurací vývar aby vám chutil ? 😃 Napr ja keď si uvarím doma tak mi to vôbec nechutí ale v reštaurácii keď si dám tak je fajn a zjedla by som aj na kilá 🙂 ale musí byť "domáci" lebo niekde majú len také hnusne bujonove.

pribinak
16. feb 2023

Kúpim kosti, chrbty a krky, dám variť, pridám soľ, korenie, pozbieram penu, pridám mrkvu, petržlen, cibuľu, zeler, vňate, niekedy lugurcek kaleráb, cez leto hodím aj rajcinku s takou tvrdšou šupkou a dlho varím.
Žiadne bujony a iné umeliny

victory7897
16. feb 2023

Tiež svoj nemusím aj keď každý chváli asi to je tým , že si ho ,, varíš sama,, a dlho 🙃

nikasmile
16. feb 2023

Tak nám kurací nejde, ale princíp rovnaký, 1/2 sliepky alebo 1 celá, podľa veľkosti. Koreňová zelenina(mrkva, petržlen, zeler, cibuľa v šupke. Soľ a korenie celé čierne do sitka. Keď mám k dispozícii dám vyvariť aj ligurček. Polievku postavím, a keď začne bublať stiahnem a vatím 2-3 hodky na slabom stupni. Po dokočení ešte dosolím ak treba.

autor
16. feb 2023

@pribinak
@nikasmile
@victory7897
Baby aspoň som rada že niesom sama komu nechutí svoj kurací vývar 🤣🤣 od ostatných by som jedla 🙂 škoda a tak ho mám rada :(

ada510
16. feb 2023

Najprv si dám variť mäsko s ktorými pozbierať šupiny a nechám odokryté variť na miernom hodinu dám korenie a bobkový list potom až pridám zeleninu a ešte cca 2 hodiny záleží ake mäso tam je ak hovädzie tak dlhšie vývar nikdy nezakryvam aby bol číry krásny a soľ tiež dávam až na konci ...

lvulik
16. feb 2023

Zaujimave, ako každy vari inak.. 🙂 Ja nezbieram ani penu (nemám pocit, ze by sa nejak extra tvorila), hrniec mam cely cas zakryty pokrievkou a vyvar mam vzdy krasne ciry a chutny.. 🙂

ada510
16. feb 2023

@lvulik pena sa zbierať má lebo to sú tie toxíny z kostí... hlavne kvôli deťom by sa malo

kp7333
16. feb 2023

Opeciem kuracie maso, tak aby sa koza trochu opiekla, pridam korenovu zeleninu a por, tiez trochu opeciem, nech zavoni, potom zalejem vodou, pridam sol, nove korenie a ostatnu zeleninu (kalerab, cibulu, brokolicu... ) a pomaly varim aspon 2 hodky. Ku koncu dam vyvarit vnat (petrzlenovu, zelerovu, pripadne ligurcek).

simca06022011
16. feb 2023

preco myslis, ze musi byt domaci? mozno maju aj dobry bujon ;) Ale inak kuraci robim jedine zo sliepky, normlane dam do studenej vody riadne umyte maso, s korenim, solou, cibulou, pripadne zelerom a varim, potom kludne po hodine dvoch, dam zeleninu, pockam kym zmakne, ochutnam dosolim. Ked robim z kurata niekedy dam aj bujon kuraci na jeden hrniec jeden... Varit sa to musi pomaly ziadne besne bublanie, ale ani ze sa to "nevari". Potom to precedim na komplet. Aj skladujem samostatne cisty vyvar. Penu nezbieram, ked sa to pomaly vari, ona sa rozvari. A ked nebuble ta polievka, ani sa jej nejak extra netvori.

lvulik
16. feb 2023

@ada510 a ked sa mi takmer ziadna pena netvori? :D Co mam zberat?

simca06022011
16. feb 2023

@ada510 v pene nie su ziadne toxiny

aduskatt
16. feb 2023

pena sú vyzrážané bielkoviny

ada510
16. feb 2023

@lvulik nechápem mne sa na začiatku vždy urobí ale ja to na slabo dám a hneď ju zachytim keby to dám na silno tak by som ju tiež nestihla vidieť a moja mama by to hneď zacitila keby nepozbieram a aj ja ale niekto to nevidí necíti ...

simca06022011
16. feb 2023

@lvulik nemusis zbierat nic, su masá ktore jej tvoria aj o mnoho menej, cize vobec nemusis mat (napr. mlade maso menej a pod, ked robim telaciu menej ako z hovadzej), su to skoalguovane ci ako sa to povie bielkoviny. Hneda pena je zo zvyskov krvi, absolutne je to neskodne.. len proste su to take myty... mne zase v kuse chlap opakoval ze budem mat mutnu polievku od toho (ma to z domu, v zivote som ju nemala mutnu), mutna polievku som videla s divneho kuracieho masa, a zo zakryteho hrnca...

kp7333
16. feb 2023

@ada510 pena je bielkovina, ktora sa uvolnila z masa vatenim a vyzrazala. v ziadnom pripade nie je skodliva, prave naopak. Ja ju nevyberam, ona casom sadne na dno a polievku nakoniec aj tak scedim.

luliu
16. feb 2023

@ada510 toxíny.... To naozaj myslíš vážne? Žiadne toxíny tam nie su

lvulik
16. feb 2023

@ada510 varim ju cely cas na slabom stupni.. ;) a mne sa proste netvori.. podla mna by to ani tvoja mamina nespoznala 🙂

aylinn
16. feb 2023

Ja napríklad hodím mäso do vody nechám ho tam same aj 2-3 hodiny potom pridávam zeleninu a korenie a domácu vegetu až na koniec dávam 😃 neviem či to je dobre ale nikto nikdy nefrflal

simca06022011
16. feb 2023

Inak teraz som to vygooglila :DD dokonca sa pena zbierat nema, polievka s nou je vyzivnejsia a bohatsia. Mozu byt ludia ktori nemaju radi tu chut, ale to je zase ina vec :D

Inak ja sm sa v HU naucila davat do vyvaru celu paradjku a papriku, proste to napr. hovadzej da taku chut ze dovi... :D Taketo makke zeleniny ale vyberam priebezne, proste uvari sa a ide von, aj cibulu vyberiem skor ako sa rozpadne...

ada510
16. feb 2023

@luliu tak ma babka učila možno preto aby som ju nezabudla vybrať 🤣🤣🤣🤣 ale tak každý zatiaľ chváli brat je šéfkuchár vyberá ju tiež ale každý je inak naučený no nezažila som že by môj vývar niekomu nechutil chodia k nám nám všetky kamky 😁

zlatovlaska123
16. feb 2023

Ja kurací nemám rada, najlepší vývar je slepačí alebo hovädzí, podľa mňa teda. A varím klasicky, pomaly,bez bujónov. Tú pravú chuť ti dodá zelenina, pridaj aj zelenú papriku, celú cibuľu, petržlenovú a zelerovú vňať a na záver trochu vegety bez glutamanu.

zoja1234
16. feb 2023

Najlepsie bude vývar chutiť vtedy, ked mäso a kostí najprv upečies na plechu v rúre, a až tak aj s výpekom postaviť do hrnca, na najmenší plameň a minimálne 4 hodiny. Je to viac roboty ako len do hrnca nahadzat a zaliať vodou, ale keď chceme tu chuť, ona práve pri pečení sa uvoľní

pribinak
16. feb 2023

@ada510 ešte som nepočula že fo vyvaru bobkový list, ale možno je to špecialita regiónu

luliu
16. feb 2023

Ja dávam vyvariť aj 2 papriky, tie potom vyhadzujem. Ak ju nedám, polievka nie je taká dobra

ada510
16. feb 2023

@lvulik tá je ako Detektív Pikaču všetko nájde 🤣🤣🙈🙈

kp7333
16. feb 2023

@simca06022011 ano, paradajka a paprika tiez ozvlastnia chut. kebyze nemam deti, aj feferonku by som tam hodila 😂

ada510
16. feb 2023

@pribinak fakt ? Ale to ma si každý inak v rodine babka to podala mojej mame tá zas mne tak to ide...druhá babka zas chilli papričky dávala ja dávam zas rajčinu jednu malú mama zase zemiak ...🤷

aduskatt
16. feb 2023

@pribinak aj ja dávam bobkáč a čierne a nové korenie

pribinak
16. feb 2023

@aduskatt čierne a nove aj ja, ale bobkový dávam k zemiakovým či strukovinovym polievkami

euka210
16. feb 2023

Ja ho mam veeelmi rada...nasa domaca kurka alebo 1/2 z nej...trup,kridla, nohy, kože... cierne, nove korenie, cibula, mrkva, kalerab, sol, vegeta. Na konci petrz.vnat. Asi zavisi od pomeru vody, masa a zeleniny. Moja mama tam dava vela mrkvy a nejake korenie, neviem ci ligurcek, a vobec mi taka nechuti...malo kuracia chut aka by mala byt.