Ahoj, ja sterilizujem kazdy rok... stava je super, treba jablka odstavnit, nechat ustat niekolko hodin, najlepsie cez noc niekde v chladnej miestnosti, potom na druhy den to stiahnem zvrchu hadickou _ ako ked sa staca vino, na spodu je totiz vela usadenin a tie nechcem zavarat, cistu stavu potom dam varit. Tu privediem takmer k bodu varu a dam do cistych poharov a zavriem. Potom uz nesterilizujem. Takato stava vydrzi aj dva roky. Nepridavam ani cukor, ani kyselinu citronovu, ani ziadny konzervant, je to len cista stava, ktoru potom riedim vodou a v zime je to super pochutka. Este pocas toho varu vznikaju suminy, vyzera to ako suminy na kuracej polievke, to pkne dam prec, inak sa stava zakali, cgut to sice nezmeni, ale stava nevyzera dobre.
@jaja1979 dakujeeem presne toto som potrebovala vedieť 🙂 máme obrovské množstvo jabĺk denne robím 5 litrov šťavy aj tak kopec jabĺk ide do kompostu..už máme výživy , na koláče , zavarené jablká ..všetko možné 😃 ďakujem ešte raz 🙂 idem hneď na to 🙂
Ahoj, ja sterilizujem kazdy rok... stava je super, treba jablka odstavnit, nechat ustat niekolko hodin, najlepsie cez noc niekde v chladnej miestnosti, potom na druhy den to stiahnem zvrchu hadickou _ ako ked sa staca vino, na spodu je totiz vela usadenin a tie nechcem zavarat, cistu stavu potom dam varit. Tu privediem takmer k bodu varu a dam do cistych poharov a zavriem. Potom uz nesterilizujem. Takato stava vydrzi aj dva roky. Nepridavam ani cukor, ani kyselinu citronovu, ani ziadny konzervant, je to len cista stava, ktoru potom riedim vodou a v zime je to super pochutka. Este pocas toho varu vznikaju suminy, vyzera to ako suminy na kuracej polievke, to pkne dam prec, inak sa stava zakali, cgut to sice nezmeni, ale stava nevyzera dobre.