Ako ušetriť na varení a potravinách?

3. dec 2020

ide o to ze denne necham v obchode aj 20-30€
Ako to robite vy? u nas su potraviny najvacsia polozka 😫

andrea_82
3. dec 2020

pre koľkých ľudí nakupuješ? Mne sa osvedčilo robiť si zoznam. Rozmyslím si, čo budem variť a nakúpim podľa zoznamu len potraviny, ktoré potrebujem. Ale okrem toho cca raz do týždňa tiež robím nákup za 40-50 €. Bohužiaľ, jesť sa musí.

vikisukik
3. dec 2020

To je vseobecne zname, ze na jedlo ide najviac penazi. Bohuzial je to tak. Mozes to ovplyvnit tym, ze nebudes chodit kazdy den do obchodu a jednoducho budete jest to, co mate doma. Iba tak sa da usetrit.

sarita510
3. dec 2020

premysliet si co ides varit a nakupovat presne kolko treba co treba,kolko buchiet na desiatu kolko jogurtov atd

fokuska
3. dec 2020

Kazdy den 20-30 eur? A to vsetko zjete, ze druhy den musis zas za tolko nakupit?
Napis co presne si kupila vcera a co dnes - poradime ako setrit ;)

zuzka251
3. dec 2020

mne celkom pomohlo zbezne pozriet letaky a urobit si zasobu do mraznicky, ked je akcia napr na maso a trvanlive potraviny. zalezi aj od toho, co kupujes, kazdy mame ine chute a naroky. niekto si kupi acidko za 1,50 a niekto acidofilne mlieko v lidli za polovicu a je to rovnako chutne 🙂 atd. ale cim viac do obchodu chodis, tym viac minies, ja to obmedzujem na 1-2 nakupy tyzdenne

anjelicek26
3. dec 2020

Najvacsia chyba je chodit do obchodu kazdy den. Vzdy kupis aj nejaku blbost navyse a nemas dobru strategiu varenia na tyzden. My prejeme 250-300e tyzdenne, ale jeme vsetci doma (nejedia deti v skole ci skolke), je nas 6 a je v tom aj drogeria a zvierata... a teda nesetrime nijako... len teda kupujem sezonne, chodim zo zoznamom toho, co chcem varit, potrpim si na kvalitu, ale zasa mam rozum, ze kupim vacsie balenie a nie mensie, preratavam si to a nie je mi to vobec blbe kupit xxxl balenie, proste minie sa to postupne, lepsie, ako kupovat tu istu krabicu kazdy tyzden, pracie prasky beriem xxl balenia v akcii, detto tablety do umyvacky. Varim casto aj na dva dni, resp. Maso s obeda druhy den svacnem do rizota a zelenina zo zemiakmi ked ostane spravim druhy den kremovu zeleninovu polievku. Treba trosku lepsie planovat. Nam to financne vychadza normalne, ale ak by chcem setrit, viem to velmi pekne zredukovat.

vikusjk
3. dec 2020

To je strasne vela penazi, neviem si predstavit, co by som nakupovala za taku sumu denne. Mozno kupujes nejake "blbosti" typu sladkosti, chipsy, ale keby to kazdy den jete, museli by ste mat nadvahu. Inak si to fakt neviem predstavit. A zjest take kvantum jedla kazdy den... Sice nepises, kolko vas je v domacnosti?
My sme traja a nakup na tyzden spravim tak za 60-70 Eur, v tom najvacsie polozky su zvycajne maso a ryby, prip. voda pre dceru, ktora nechce pit cistu vodu, tak Lipton ice tea alebo Kubik waterr ochuteny jej kupujeme. Cez tyzden dokupujem len pecivo, ak nestiham doma napiect a pripadne nejake drobnosti, to je spolu max dalsia dvacka za tyzden, aj to som asi prehnala. Najlepsie je rozmysliet si, co budem varit s tym, ze uz myslim aj na to, co zjeme hned a co napriklad ostane aj na dalsi den (polievky, prip. vacsia porcia masa ci ineho jedla). Raz tyzdenne mame sladke jedlo na obed, to sme kvoli dcere zaviedli sladke stredy, to sa zje hned v dany den, buchty na pare, ci sisky, ryzovy nakyp a pod. Sladkosti idu velmi do penazi, preto casto peciem.
Skus si za jeden tyzden spisat, co vsetko si nakupila a triedit to do kategorii maso, zelenina a ovocie, mliecne vyrobky, cukrovinky a ostatne (napriklad kava). A budes mat krasny prehlad, kolko na co minas ;)

lellla
3. dec 2020

Ja od kedy sa nemohlo chodiť do obchodu píšem zoznam ..najprv si naosiem čo chcem variť na dva týždne dopredu a potom píšem zoznam ...samozrejme vždy kúpim aj niečo aj večeru či raňajky takto som skresala rozpočet o 200e ..takže teraz míňame tak cca 200 až 250e na jedlo...ako kedy či kúpim mäso alebo mám mäso doma.v mrazničke...

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
renka30
3. dec 2020

Ja som si napriklad zvykla nakupit pecivo do mrazaku, to vzdy rano vyberiem a rozmrazene je na ranajky ci na desiatu do skoly za 5 min. Pripadne vecer nieco upeciem a mame aj na ranajky aj deti na desiatu. Tym padom nechodim tak casto do obchodu a nekupim aj to co nepotrebujem. A ak aj idem kazdy druhy den do obchodu tak je to max 25-30€ za tyzden, vzdy mam premyslene co bude na veceru a nasledujuci den na ranajky, Cez tyzden sa stravujeme v skole a v praci tak obedy neriesim. Vacsi nakup robim raz tyzdenne cca 80€, podla toho co potrebujem, vacsinou je v tom aj maso na vikend, zelenina, ovocie (ale to tiez jeme hlavne jablka zo zahrady) a take vacsie veci, muka, cukor, vajcia a pod. A sledujem aj viac letaky a akcie ako kedysi a ked je nieco trvanlive v akcii, kupim toho viac.

lucia147852
3. dec 2020

My sme traja a týždenne na potraviny miniem okolo 75€. Ale chodím nakupovať raz za týždeň. Max pečivo sa dokúpi. Kedysi som tiež chodila denne a presne takéto sumy išli. Lebo vždy som kúpila aj dačo iné, že sa to “hodí”. Mäso kupujem na mesiac u mäsiara do mrazaku

negymama
3. dec 2020

To je strasne individualne , kazda rodina je ina, rezervy na setrenie su samozrejme u kazdej, len netreba ist pod level, nehodnotnej stravy, setrit na zlozeni a kvalite.

Je rozdiel 4 clenna rodina, kde je kojace novorodena a jedno 3 rocne v skolke. a rozdiel 4 clenna rodina s dvoma vyhuknutymi pubertakmi, co laduju do seba jedlo cely den.

My takuto sumu na den v potravinach dame bezne, cez tyzden tych 15-20 eur denne, na vikend padne 60-90 eur velky piatkovy nakup. Cez tyzden obcas na nakup nejdeme, ale tie 3-4 dni v tyzni + velky vikendovy nakup nas stoji cca 150 eur.

No ale sme velka rodina, sme 6ti, z toho 3 deti v zravej puberte 😲 a najmladsie 9 rocne tiez nezaostava. Moje deti vyznavaju zasadu hobitov , ze "Jest sa ma pravidelne, vela a casto" 😂 Mesacne dame tak 600-650 na stravu, v lete o daco menej. A to mame vlastnu zeleninu, ovocie zo zahrady, plus chovame sliepky na maso i vajicka... aj ked. to nie je "zadarmo" ako si niekto predstavuje, idu do toho aj materialne vstupy a o drine a stravenom case ani nehovorim...

negymama
3. dec 2020

A vyslovene blbosti nekupujeme. Sladke vody, caje , dzusy a sirupy prakticky vobec nekupujeme. Obcas len na oslavy a sviatky kupujeme velku vineu alebo v lete obcas skocime na kofolu s detmi v ramci vyletu ci prechadzky.
Sladkosti... akoze nie ze nemaju vobec, kupime na vikend 2-3 horke cokolady, alebo uvarime pudink, obcas 1-2 x do mesiaca jogurty bud ochutene alebo biele a daju si do toho vlocky a domaci dzem. Mikulas u nas je o jednej deli alebo kindervajicku v topanke, nedokazem pochopit tie komplet oblozene okna s XXL balikmi sladkosti a v domacnosti jedno dve deti...no ale kazdeho vec. Zubar je draha zalezitost 😒

akinom0077
3. dec 2020

Ja si robim jeden x tyzdenne vacsi nakup, cez tyzden chodim este 2x cca do obchodu co si pozriem v letakoch co bude vyhodnej cene a vezmem do zasoby, clovek nemoze mat doma vylucne len to co ide varit....

adula12
3. dec 2020

u nas chodi muz nakupovat lebo ten fakt kupi rozky, sunku a dovi 😀 ked idem ja, kupim furt cosi navyse a je z toho 20e 😀 Ale samozrejme chodim aspon raz za tyzden do obchodu aj ja lebo ja varim, tak viem co doma chyba a kupim aj napr. tuniaka do zasoby a pod.
takze odporucam posielat muza do obchodu. a materska je smrt, lebo vtedy som brazdila obchody v ramci kocikovania a to sli peniaze do luftu.

akinom0077
3. dec 2020

@negymama / mimo temy ...mne osobne napr puding ani jogurt nenahradza sladkost ked na nu mam chut potrebujem "sladkost" ako napr deli :D

jankapepe
3. dec 2020

Ufff to je medzi 600-900€ mesačne.
Je v tom len strava? Či aj všetko ostatné? Odfoť jeden lístok z nákupu a poviem ti čo je tam navyše či zbytočne drahé.

negymama
3. dec 2020

@akinom0077 to je asi o nakolnosti ku sladkemu. Ja napr. cely zivot nebazim za sladkym, pre mna to ani nemusi byt, vzdy som milovala slane jedla a kysle, halusky s kyslou kapustou, slaninku, sunku, zem. salat, zeleninove salaty. strukoviny... proste nesladke jedla. Ked nam v skole robili sladke jedla typu buchty na pare, duk. buchticky, zemlovka a ryz. nakyp tak mi to rastlo v hube a to kazdy predpoklada ze to vsetky deti miluju ...pre mna to su jedla z ktorych ma doteraz napina na vracanie. Ja som vreckove minala na slane tycinky, cipsy a max. ked tie super kysle zelatinove cukriky.

a moje deti to bud zdedili alebo prebrali po mne. U nas je na sladke hlavne muz a po nom jeden zo synov, ten hlavne miluje mliecne sladke vyrobky, kakao, kasa, puding a pod.

mpg
3. dec 2020

Záleži pre koľko osôb to je, či sa stravujú celý deň doma, ale je to dosť veká suma.

negymama
3. dec 2020

@akinom0077 napr. aj to spominane kinder vajce v topanke na mikulasa... deti vyberu hracku a cokoladu mi donesu ze to nechcu. V skole ked maju balicky, tak vymienaju mandarinky a daju detom keksy. Mne aj dcera povie , ze mami ja milujem ked mame v skole Mikulasa, ujde sa mi vela ovocia a orieskov od spoluziakov.

martinuska
3. dec 2020

Skus nechodit kazdy den, najdi si mensi obchod , kde nakupis to najnutnejsie, mlieko, maslo, pecivo, nejaky syr. A na fajnotky, specialitky chod 2x do tyzdna. My fungujeme na cerstvom masku, veeela ovocia a zeleniny. Manzelovi nechuti masove jedlo z mrazaku. On to tam citi. Takze v mrazaku mam len mrazenu zeleninu, drobne ovocie do kolaca, zmrzlinu, a pohotovostne kuracie maso a tresku, este kosti na polievku. A tiez dame 600eur pre 2 dospele a 2 deti do 6 rokov. Staci ze si kupis flasu dobreho vina, k tomu 2-3druhy syra, hrozno, prosciutto a uz mas 20 eur. A to je len snack. Ale sme s tym zmiereni, ze na menej to nedame, lebo to pojde na ukor nasej chuti a kvality.
Ale drzim palce

mpg
3. dec 2020

@martinuska Ja tiež chodím do obchodu len asi každý druhý deň, keď chcem kúpiť chlieb a pritom kúpim aj ostatné chýbajúce potraviny. Ušetriť na potravinách sa dá, keď varí doma, pečie napr. z kysnutého cesta, niekedy pečiem a urobím naraz aj langoše, aj knédlik ku obedu, aj nejaké záviny alebo buchty, keby to chcel kúpiť hotové, tak to stojí oveľa viac ako suroviny + energia na prípravu.

martinuska
3. dec 2020

@mpg ja som na materskej cize varim aj obed aj veceru, kysnute nekupujem, velmi to nejeme, ale radsej urobim ako kupovane. Mne kolkokrat aj pokladnicka prechadza blocek, ze ci nieco nedala omylom, ze za poloprazdny kosik platim 80 eur. Ja kym v kauflande dojdem k masu mam prve poschodie velkeho kosika plne. A to skadkosti u nas su 1 balik cipsov na tyzden, nejaky keks pre mna a cokolada pre ocka. Moje deti radsej melon, hrozno, mango, kaki a v podstate vsetko ovocie co ponukaju obchody. A to ide do penazi

ivka21
3. dec 2020

Super bola aj karanténa v tom ze treba minút co mame doma v mrazaku spajzy a potom kupovať.

caroline_
3. dec 2020

My sme len dvaja, ja a manžel. Chodíme do obchodu iba raz do týždňa a necháme tam cca 80 eur, ako kedy. Minule sme tam nechali 120 ale to sme si kúpili aj nejaké slané a sladké pochutiny plus nejaká drogéria, ale to je málokedy. Vždy si píšem zoznam - aj čo budem v ten týždeň variť - varím 2x denne, aj čo treba kúpiť. Pozerám aj letáky čo kde majú v akcií ale aj tak chodíme len do Kauflandu.
Podľa mňa je dôležité si naplánovať čo budeš variť a aj presne čo treba kúpiť. Pamätám si keď som bola malá som išla večer s mamou do obchodu a stretli sme tam môjho otca ktorý išiel nakúpiť po práci, a mali v košíku to isté. A nekupovať zbytočne veľa pečiva resp. aspoň si ho dať do mrazničky nech sa zbytočne nevyhadzuje.