Ako urobiť dobrý steak?

22. okt 2023

Ahojte, poraďte mi prosím ako na dobrý hovädzí steak? Mám doma čerstvé mäso ( včera bola zabíjačka) . Nechcem to pokaziť, škoda mäsa .

micusa2222
22. okt 2023
https://www.youtube.com/watch?v=pvsSj-aV-vg

..pozri si s overenými kuchármi...to máš najlepšie...

h2
22. okt 2023

Steaky sa nerobia z čerstvého mäsa, musí byť odležané. Neviem, či máš na to doma podmienky.

h2
22. okt 2023

@micusa2222 Zbytočne jej posielaš recepty, keď na to nemá vhodné mäso. Zo "včera bola zabíjačka" dobrý steak neurobí.

autor
22. okt 2023

@h2 nebudem ho robiť dnes. Pôjde ešte odležať na pár dní do pivnice.

h2
22. okt 2023

Pár dní v pivnici je málo. Pozri si na nete nejaké články o zretí hovädzieho mäsa. Obávam sa, že v domácich podmienkach to nedocieliš.
Ja steaky robím pomerne často, nie je na tom nič zložité. Ale dobre odležané mäso je alfa-omega.

bolarazjedna
22. okt 2023

Z čerstvého mäsa to neurobíš. Kúp si také, čo bolo dozrievanie 21 dní za špeciálnych podmienok. To bude mäso hodný na steak.

autor
22. okt 2023

Baby, ja sa pýtam ako ho pripraviť. O tom, že má byť odležané aj za akých podmienok viem. Starký mi to nechá odležať u seba, má na to podmienky kedže bol kedysi mäsiar a venoval sa spracovaniu a predaju hovädzieho mäsa.

veselo_neveselo
22. okt 2023

Ja myslim ze ked mas dobre maso, tak ani nie je treba nad tym moc vymyslat. Teorii je milion o tom ako na dobry stejk, ale hlavne je ho poriadne okorenit a nepiect prilis dlho, lebo bude gumovy.
Pozri par videi a uvidis, horuca panvica, sol, pepr, maso a je to.

bolarazjedna
22. okt 2023

Tak potom 30-60minut pred pecenim vybrať z chladničky, nechať stáť pri izbovej teplote. Potom minimum oleja na panvicu, najlepšia je liatinová, ale ja robím aj na keramickej aj teflonovej, musí zo byt riadne rozohriata panvica, a piecť na prudkom oleji. Neviem ako prepečené chceš, závisí aj od hrúbky mäsa, koľko máš piecť, ale ja napr pečiem cca 3cm kus 2-2minuty z jednej druhej strany, to je médium-rare, na médium by som piekla 2, 5-2,5min. Keď je to hotové, dávam na tanier, osolíme, dám čierne mleté korenie, zakryjem alobalom a nechám stáť 5-10minut, potom už servírujeme. Aby to nevychladlo, zvyknem ten tanier, na ktorom to nechám odležať, najprv zohriať prázdny mikrovlnke.

Pre mňa základ dobre ha steak je omacka k tomu, bez dobrej omáčky neni ani dobrý steak. Rada robím šípkovo-vínovú, alebo hnedú omáčku s koreňovou zeleninou. Ak chceš, dám presný recept.

mameha7
22. okt 2023

@bolarazjedna fíha, poprosím recept

bolarazjedna
22. okt 2023

@mameha7 https://varecha.pravda.sk/recepty/steak-s-alkoh...

Steak nerobím podľa tohto receptu, iba tú omáčku.
Recept na druhú omáčku napíšem zajtra, to mam v zošite a už som v posteli.