Ahojte, poraďte mi prosím ako na dobrý hovädzí steak? Mám doma čerstvé mäso ( včera bola zabíjačka) . Nechcem to pokaziť, škoda mäsa .
Steaky sa nerobia z čerstvého mäsa, musí byť odležané. Neviem, či máš na to doma podmienky.
@micusa2222 Zbytočne jej posielaš recepty, keď na to nemá vhodné mäso. Zo "včera bola zabíjačka" dobrý steak neurobí.
@h2 nebudem ho robiť dnes. Pôjde ešte odležať na pár dní do pivnice.
Pár dní v pivnici je málo. Pozri si na nete nejaké články o zretí hovädzieho mäsa. Obávam sa, že v domácich podmienkach to nedocieliš.
Ja steaky robím pomerne často, nie je na tom nič zložité. Ale dobre odležané mäso je alfa-omega.
Z čerstvého mäsa to neurobíš. Kúp si také, čo bolo dozrievanie 21 dní za špeciálnych podmienok. To bude mäso hodný na steak.
Baby, ja sa pýtam ako ho pripraviť. O tom, že má byť odležané aj za akých podmienok viem. Starký mi to nechá odležať u seba, má na to podmienky kedže bol kedysi mäsiar a venoval sa spracovaniu a predaju hovädzieho mäsa.
Ja myslim ze ked mas dobre maso, tak ani nie je treba nad tym moc vymyslat. Teorii je milion o tom ako na dobry stejk, ale hlavne je ho poriadne okorenit a nepiect prilis dlho, lebo bude gumovy.
Pozri par videi a uvidis, horuca panvica, sol, pepr, maso a je to.
Tak potom 30-60minut pred pecenim vybrať z chladničky, nechať stáť pri izbovej teplote. Potom minimum oleja na panvicu, najlepšia je liatinová, ale ja robím aj na keramickej aj teflonovej, musí zo byt riadne rozohriata panvica, a piecť na prudkom oleji. Neviem ako prepečené chceš, závisí aj od hrúbky mäsa, koľko máš piecť, ale ja napr pečiem cca 3cm kus 2-2minuty z jednej druhej strany, to je médium-rare, na médium by som piekla 2, 5-2,5min. Keď je to hotové, dávam na tanier, osolíme, dám čierne mleté korenie, zakryjem alobalom a nechám stáť 5-10minut, potom už servírujeme. Aby to nevychladlo, zvyknem ten tanier, na ktorom to nechám odležať, najprv zohriať prázdny mikrovlnke.
Pre mňa základ dobre ha steak je omacka k tomu, bez dobrej omáčky neni ani dobrý steak. Rada robím šípkovo-vínovú, alebo hnedú omáčku s koreňovou zeleninou. Ak chceš, dám presný recept.
@bolarazjedna fíha, poprosím recept
@mameha7 https://varecha.pravda.sk/recepty/steak-s-alkoh...
Steak nerobím podľa tohto receptu, iba tú omáčku.
Recept na druhú omáčku napíšem zajtra, to mam v zošite a už som v posteli.
..pozri si s overenými kuchármi...to máš najlepšie...