Ahojte strašne rada by som upiekl niečo kysnuté či buchty, vianočku, pagáče atď. Ale strašne sa bojím a nechcem vyhadzovať do koša i keď viem že občas sa každému stane. Moja babka ani mama take nerobia čiže Id nich sa učiť nemôžem. Nejaké rady ako začať.
Ďakujem veľmi za každú radu.
Urob podla nejakeho receptu. Najprv z 30 dkg muky a pol kocky cerstveho drozdia. V receptoch sa dava aj vajicko, ja nedavam. Miesis vareskou, alebo mixerom, kym sa cesto neodlepuje od stien misy. Nechas vykysnut asi 1 hod. Ak cesto zvacsi objem, znamena, ze vykyslo. To je zakladny predpoklad uspechu. Najprv urob sisky. Pri nich nie je velmi co pokazit. Ak budu krasne vyfuknute, zvladla si to uspesne. Vela stastia. 🙂
Ahoj, ja som vela od starkej odkukala ale ked sa pominula, moj naj kamos bol mimibazar recepty na zaciatok alebo podla receptov z varechy, podla naj komentarov som sa vacsinou riadila 🙂
Zalezi ci ho chces miesit rucne alebo s rucnym mixerom alebo mas robota.
Primarne je zaklad muka mlieko a kvasnice olej sol.
Kvasok mozes.zo susenych alebo cerstvych kvasnic urobit.tam treba dat pozor aby si neprehriala mlieko lebo zabaris kvasnice a.nevykysne ked do neho das.prst nesmie palit.nasyp muku do velkej misy asi pol kila pridaj pol salky oleja a kavovu lyzicku soli.salku mlieka zohrej vylej do malej misky pridaj kavovu lyzicku praskoveho cukru a nadrob tam kvasnice alebo vysyp jedny susene ked ti kvasok nabuble prilej ho do muky s olejom a daj si zohriat dalsiu salku mlieka zase navlazno.pusti robot na nizke otacky alebo si zober rucny mixer nasad slimakov a zacni miesit.postupne prilievaj mlieko alebo ho tam supni cele a prisypaj muku co ti je lepsie.cesto je hotove ked sa ti bude same odlepovat od misky popras ho hladkou mukou a prikry vlhkou handrou nechaj kysnut na teplom mieste v kuchyni na stole napriklad ziadna spajza ani komora.do.hodinky bude hotove pomuc dosku vykydni a rob kolace. na taky 5ty 6ty krat uz zistis ci boli buchty vlacne alebo na druhy den ako kamen 😄 podla.toho si zapametas ci si mas cesto spravit redsie alebo hustejsie skusaj skusaj skusaj ja som to dala prvy raz v 14tich a dalo sa.to zjest.
Ja robím podľa receptov z internetu, lepšie sa mi darí z klasických kvasníc (1/2 balíčka dávam na pol kila múky) a treba to poriadne vymiesiť s "hákom", ja mam robot, alebo aj ručný mixer, ale používam nie tie metličky, ale háky. A treba nechať kysnúť na teplom mieste.
na mojom profile mám žemle aj s receptom na kysnuté cesto, mrkni...nič zložité to nie je
.
Ja mam univerzalny recept na kysnute cesto: 500g hladkej muky, 200ml mlieka, 2 vajicka, 50g rozpusteneho masla, 70g cukru, stipka soli, pol kocky drozdia.. zohrejem trosku mlieka s cukrom, rozhambrkujem v tom drozdie, chvilu necham postat a potom vsetko vymiesim. Kedysi som rucne, teraz davam miesit v pekarnicke. Toto cesto pouzivam najma na vianocku alebo kysnute sladke kolace. Ak davam do kolaca sladku napln, uberiem trochu cukru z cesta.
Kedysi som mala pres kysnutym cestom respekt, ale vobec to nie je take tazke, ako sa zda.
@lenica11 Kysnute cesto moze byt postrach lebo ma svoj vlastny rozum.🙂
A ako si povedala, nie vzdy sa moze podarit. Moja mama bola skvela kucharka ale aj jej sa niekedy nepodarilo. Takze sa nenechaj odradit ak to nebude dobre na zaciatok.
Ak nechces vyhadzovat do kosa cenne suroviny, skus v prvom pokuse nepouzit mlieko, vajicka.
Uplne zakladne suroviny su muka, voda, drozdie, cukor, sol. Mlieko, olej, vajicka to vsetko je na inu chut a trochu inu konzistenciu.
Daj do pol hrnceka teplej vody, tak aby si v nej urzala prst. Nesmie byt prilis horuca lebo kvasnize umru. Rozpusti v hrnceku 2 lyzicky cukru (toto je jedlo pre kvasnice) a kocku drozdia (kvasnice). Dobre rozmiesaj a nechaj drozdie rast. Ak je drozdie dobre, zacne rast hned. Mozes dat ten poharik aj do tepleho vodneho kupela aby nechladol... toto ja ale robim len ked je susene drozdie (tomu treba dlhsiu dobu na aktivaciu).
Ked bude drozdie takmer vytekat z pohara, vlej do misky s mukou, solou a zacni miesit... kludne rukou. Postupne prilievaj teplu vodu. Cesto ti bude stale redsie. Na rozne jedla treba rozne tuhe cesto. Aby si zistila kedy je ta spravna konzistencia, skus urobit z cesta buchtu a poloz na stol. Ak sa bude roztekat do stran, je uz prilis vela vody.
Najdolezitejsie je spravne miesenie. Nie len tak dookola vareskou. Cielom je dostat do cesta co najviac vzduchu (aby bolo pekne nadychane) a to docielis tym ze ho pri mieseni akoby prekladas. Chyt cesto na jednej strane misky, trochu natiahni a take natiahnute preloz na cesto co je na druhej strane misky akoby si ho zakrivala a potom vtlac dolu akoby si miesila. Misku trochu pootoc a urob to iste. Takto poprekladas a zaroven premiesis cesto na vsetky strany. Je to dost makacka, hlavne ak je cesto hustejsie. Kuchynsky robot s takym zahnutym hakom, urobi to iste ale gazdinky vravia ze niet nad rucne miesenie. Po case (10-15 min.) sa ti cesto zacne menej lepit na nadobu alebo na tvoju ruku. To je znak ze je dobre vymiesene.
Vyklop cestu na dosku, pomuc trosku a zakri utierkou aby nebolo v prievane a nechaj tak 10-30 minut rast. Malo by zdvojnasobit objem. Potom rozvalkaj a vykrajuj na buchty alebo knedle alebo na tvarohovy kolac.
Na pagace musis po rozvalkani, natriet pomletymi skvarkami a zlozit cesto ako uterak ale tak ze na 3 tretiny aby neboli ziadne okraje do vonka. Nechaj 15. minut napucat, rozvalkaj, natri skvarkami a zase zloz na tretiny, takto 3x a az potom rozvalkaj a vykrajuj pagace. Budes mat nadherne parajuce sa vrstvy.
@lenica11 ja som bola z kysnutého cesta tiež predposrata. Ale začala som ho robiť v robote, nemiesim ručne, a už vypekam (okrem chleba) 😀 takže ja radim miesit robotom. Kysnúť dávam do rúry, mám tam na to taký slabý ohrqv. A bacha, nezoaezlakni sa, cesto vykysne, ale keď ho potom vyklopis z misy, alebo zaboris do neho varechu, ono spadne. To je normálne.
@andreatytler ďakujem krásne
najst si niekoho kto to stebou urobi s jeho pomocou 1x