Ako upiecť tortu?

evita860
5. mar 2012

Maminky prosim Vas viete mi poradit ako mam upiect tortu?vobec neviem piect tak len nieco jednoduche a chutne 🙂 chcela by som aj taku marcipanovu no vooobec netusim ako sa pracuje s marcipanom a uz vobec nie kde ho kupim ☹ torticka by mala byt prekvapenim pre nasho tatika 😎 dojde domov po 3 mesiacoch tak chceme z detickami tatika poteset vlastnou vyrobou 🙂

janie80
5. mar 2012
asfodelka
5. mar 2012

@evita860 ahoj poradim Ti taku uplne najjednoduchsiu ako sa da urobit. 7 bielkov rozslahas a pocas slahania pridas 7lyzic krystaloveho cukru. sneh potom zmiesas so 7 zltkami ale tak aby si sneh neznicila takze zlahka. das si sitko a preosejes do toho 7lyzic vyberovej muky a prasok do peciva. cesto sa pecie raz dva. tortovu formu obloz papierom na pecenie. to je zakladne piskotove cesto. po upeceni je zlte. ak chces farebne tak pridaj pomlete orechy alebo kakao.
s marcipanom som nerobila okrem figuriek este nic, ale ak na to cesto das nejaky fajny ovocny dzem( trebarz broskynovy) na to posekane zavarane broskyne, na to napr. vanilkovu plnku ktora sa da kupit v potravinach a slahacku mas super lahku tortu. postruhas na vrch cokoladu a hotovo.

evita860
autor
5. mar 2012

fuuha neznie to tazko 🙂 dakujem za rady 🙂

ichbinich
6. mar 2012

@evita860:
Ak nemas skusenosti s pecenim, tak sa radsej drz rady od @asfodelka. Na marcipanove torty treba fakt skusenosti a vediet triky, co a ako zachranit, ked sa nedari. Ja viem, vyzeraju superbombaspica, ale potrebujes fakt skusenost.
Takze sa sustred na to, aby hlavne chutila dobre 😉 Ozdobit ju mozes ale aj hotovymi figurkami/ruzickami a spol. z obchodu.
Ak chces cokoladovu tortu, pridaj do toho horeuvedeneho cesta 1-2 lyzice kakaa. Ako plnku mozes spravit kakaovu slahacku: Den vopred daj zohriat jednu slahacku - 250ml (naozajstnu, bez zahustovadiel a cojaviemcoho) a v nej rozpusti 100-150g cokolady, najlepsie tmavej na varenie (cim tmavsia, tym menej bude stacit, teda tych 100g, ak mas vysokopercentnu cokoladu, tych 150g ak das mliecnu alebo bielu cokoladu). Cokoladu nalam alebo nakrajaj na kusky, aby sa lahsie roztopila. Miesaj, ale masa sa nesmie varit! Ked bude cokolada rozpustena, nechaj vychladnut do druheho dna. Ak by ti ostali hrcky, rozmixuj ponornym mixerom, ale opartne, maj ho ponoreny, aby si nevslahala vzduch. Daj na noc do chladnicky.
Na druhy den vyslahaj normalne ako slahacku. Neslahaj moc dlho, lebo budes mat kakaove maslo 😝 Touto plnkou mozes tortu naplnit a/alebo aj potriet zvrchu a bokov. Mozes posypat cokoladou, cukrovymi koralkami atd. Na naplnenie plus obalenie aj zvonku budes potrebovat dvojnasobne mnozstvo. A ak by ti nieco ostalo, mas hotovu cokoladovu penu na mlsanie 😉 😝
Nech sa ti podari!

evita860
autor
6. mar 2012

dakujem za radu 🙂 pisala som si s kamaratkou cukrarkou tak vravela ze ani marcipan tat nie je zlozite 😀 ale tak mozno pre nu .uvidim tento x vyskusam tak ako mi radite 🙂 a uvidime ako to dopadne ak to bude ok a budem chciet spravit dalsiu ale len tak nie pre prilezitost tak skusim aj marcipan 🙂 ale viete mi poradit aj tvarohovo ovocnu plnku ako urobit?moje deti nemaju radi velmi cokoladovu

ichbinich
6. mar 2012

@evita860:
tvorohova plnka je tiez lahka. Kup si prepasirovany tvaroh, teda jemny, a nie hrudkovity. Usetri ti robotu 😉

Vyslahaj tvaroh (250g) s cukrom (cojaviem, daj 100g a ochutnaj, pripadne dosyp) a vanilkovym cukrom. Extra vyslahaj slahacku (250ml). Opatrne zmiesaj obidve masy. Mozes pridat trosku citronovej stavy. Ovocie pridaj podla chuti. Pozor, cerstvy ananas, kiwi a papaja zhorknu, bude to hnusne! Zavarane ovocie moze byt hociktore.

Ak chces, aby plnka drzala a bola hustejsia, musis pridat zelatinu. Kup si pomletu zelatinu, s tou sa lepsie pracuje ako s platkami. Podla mnozstva plnky (co som ti uviedla bude dobreho pol litra) si daj do mlieka napucat tu zelatinu. Na Slovensku je v sacku dost vela zelatiny, mal by stacit jede sacok. Vysyp do salky a zalej asi do polovice az 3/4 mliekom, pomiesaj a nechaj 10 minut stat. Bude to vyzerat ako krupica. Potom strc do mikrovlnky na par sekund na maximum - asi 10 sekund. Vyber, pomiesaj. Opakuj este asi 3-4 krat, kym sa zelatina nerozpusti. Teda, uz to bude hladka biela riedka hmota. Pozor, nesmie sa varit.

A teraz hlavny trik programu: odober z tvojej tvarohovej masy asi jednu naberacku, alebo asi pol salky. Za NEUSTALEHO MIESANIA zmiesaj zelatinove mlieko a tu trochu hotovej plnky. Vysledok musi byt homogenny. Potom tuto predzmes zase za neustaleho miesania primiesaj do tvojej hotovej plnky.
Upecene cesto si rozrez na poly. Spodok vloz spiatky do formy a daj zase ram formy (toto maj nachystane pred tym, ako budes pracovat so zelatinou). Nalej plnku. Daj vrch cesta na plnku. Daj vychladnut. Pozor, najlepsie celu noc alebo minimalne 4 hodiny. Ozdobit mozes slahackou. alebo iba pocukrit praskovym cukrom. Mozes si aj spravit sablonu a cukrom spravit ornament alebo napisat Vitaj, ocko alebo tak 😉

evita860
autor
6. mar 2012

fuuu ha tak toto sa mi uz az tae jednoduche nezda 😒 asi spravim iba tu cokoladovu plnku 😀 ale neda sa tato tvarohova urobit normalne ze puding maslo a tvaroh?a ked si dam cesto do formy to mozem potom prerezat iba na poli neda sa to prerezat na 2x?

anibas
6. mar 2012

@evita860 kúp si želatínový stužovač za studena Dr. Oetker - rozmiešaš 30 sekund v 100ml komp. šťavy - dáš do tvarohového krému, poriadne premiešaš a natieraš na korpusy, poukladáš ovocie a hotovo, v chladničke ti to stuhne a ani sa nepohne 😉 😉

anibas
6. mar 2012

@evita860 prerežeš podľa výšky korpusu : najednoduchší recept na piškotu: koľko vajec toľko lyžíc :
napr. 4 bielka vyšľahať + 4 lyžice kr. cukru + 4 žltka + 4 lyž. polohr. múky + trošku práš.do pečiva - dáš do formy mastný papier a pečieš - musíš si vyskúšať aká veľká forma a ako ti vyrastie 😉

evita860
autor
6. mar 2012

a ten tvarohovy krem spravim tak ako pisala ichbinich v prvom odstavci ano?

ichbinich
6. mar 2012

@evita860:
No jasne, ze mozes spravit aj plnku puding+maslo+tvaroh. Kolko ludi, tolko chuti 😉 S maslom bude pevnejsia, nemusis davat zelatinu. Ta so slahackou by bola nadychanejsia.
Ten zelatinovy ztuzovac, co odporuca @anibas, nepoznam, ale znie to veeelmi jednoducho 😉 Asi si ho nabuduce kupim a vyskusam. Ja mam vzdy doma obycajnu mletu zelatinu, lebo sa da pouzit na sladko aj na slano...

anibas
6. mar 2012
evita860
autor
6. mar 2012

ok tak naozaj vam velmi dakujem za rady 🙂 manzel dojde buduci tyzden utorok vecer alebo v stredu rano tak niekedy v pondelok sa do toho pustim 🙂hadam to dopadne dobre a bude sa to dat spapat 🙂

anibas
6. mar 2012

@evita860 ja robím: 500ml jemného tvarohu + smotanový puding z 250ml mlieka + cukor + vanilku podľa chuti + nastrúham Margot čokoládku + želatinový stužovač a hotovo, maslo nedávam

evita860
autor
6. mar 2012

tak takto to urobim aj ja 🙂

evita860
autor
11. mar 2012

@ichbinich musi ta cokoladova slahacka -plnka byt v chladnicke celu noc?tych 12 hodin? 😒 mam pocit ze tatino nas prekvapi uz v noci ja som ho dneska spravila tak oklo 13 hod ked by som ho okolo 21 hod vybrala z chladnicky a vyslahala stane sa nieco?chcela by som tu tortu uribit uz dnes vecer v noci 😀 radsej 😕

ichbinich
12. mar 2012

@evita860:
Ups, mozno uz neskoro, ale cez vikend som nebola na internete...
Nie, nemusi byt celu noc, ale hlavne ide o to, aby bola poriadne vychladnuta. Teda od 13 do 21 by to urcite stacilo. Ja robim tu slahacku zvycajne den popredu, preto som napisala, ze cez noc.
Dufam, ze sa torta podarila a halvne, ze chutila 🙂

evita860
autor
13. mar 2012

mile maminky 🙂 tak torta sparavena tatik sa potesil 🙂 vyzorovo nooo ha ha ha 😀 ale chutovo veeelmi dobra 🙂 myslim ze tato torticka nebola moja posledna 😉

ichbinich
14. mar 2012

@evita860:
To som rada, ze torta sa vydarila, ze chutila a hlavne, ze chces viac 😉 😝
Tak aj pri dalsich potom nech sa ti dari!

evita860
autor
14. mar 2012

no dufam ze aj nabuduce sa podari 🙂 a kazdopadne vam za rady veeelmi pekne dakujem vsetkym 🙂