Ako upiecť gaštany?

laurika999
27. sep 2022

Ahojte,
prosím o radu. Každý rok, keď robím jedlé gaštany, pripravujem ich varením. Manžel chce skúsiť pečené, ale neviem ako na to. Treba gaštany pred pečením aj na nejakú dobu namočiť, aby sa ľahšie narezali ? Aký je postup prosím ?
Ďakujem 🙂

pribinak
27. sep 2022

@laurika999 narezať a dať na papier na pečenie. Najskôr pecies na nižšej teplote a potom pridas

majobea
27. sep 2022

Hej namačame tiež..neviem síce či to pomaha pri lupani, nebadam, ale davam na taku liatinovu platnu na plynový šporak ,taká gulata čo sa zvykne pod hrnec dávať zakryjem pokrievkou lebo može puknuť a za chvílku su upečené, ked som robievala v rúre boli suche, dlho sme piekli

anjelicek26
27. sep 2022

Povarim 15 minut, potom davam narezane na plech do rury dalsich 15 minut na 200 stupnov +/- su bozske... jo a zakryt, uz sa mi stalo, ze mi gastan napriek narezaniu v rure explodoval, to bola katastrofa.

laurika999
autor
27. sep 2022

@pribinak ale aký dlhý čas približne piecť ? Sú také väčšie. Ďakujem 🙂

konikkon
27. sep 2022

@laurika999 ja narežem, namocim do vody a na druhý deň dám upiecť. Môžeš aj predvarit a dať dopiecť.

pribinak
27. sep 2022

@laurika999 peciem cca 20 min, najskôr na 150 a potom pridám na 200 C. Aby nenastal výbuch 🤣

a_alexandra_a
27. sep 2022

Ja narežem a opečiem na panvici...10-12min.

katarinaba
27. sep 2022

Ja narezem dookola, aj napriec. Dam do misky, zalejem vriacou vodou, necham 20 minut. Potom este za surova ich uplne olupem - to namocenie by malo napomoct tu spodnu supu dat lahsie dole. Niektore idu krasne same, niektore musim nozom oskrabat. Potom take ocistene dam na plech a do rury na 250 stupnov na 25 minut peciem. Su uzasne - sladke, zvonku chrumkave, vnutry makkucke a uz ich len jeme, netrapime sa supanim a hlavne ma nesvrbi nos z toho supania. Lebo tie upecene chlpky z tej spodnej supy su neskutocne svrbiace v nose.

3009
27. sep 2022

@laurika999 ja som teraz piekla veľké gaštany takto: narezala som do kríža, namočila potom na 10 min a vyhriala rúru na 220 stupňov a tak piekla cca 35 min.. Počas pečenia každých 10 min. pomiešam a postriekam vodou. Vypnem trúbu ak sú pekne popraskané a vnútorná šupka sa už oddeľuje od gaštanu. Po vybratí z rúry ich na 10 min. prikryjem utierkou aby sa zaparili. Už len čistiť a papkať.

babydesire
27. sep 2022

Pocuvajte a nasli sye tento rok "schopne" gastany ? Zda sa, ze u nas nic moc tento rok ☹

zvieratko31
28. sep 2022

@anjelicek26 ahoj, prosím Ťa povaríš tých 15 min narezané, či nenarezané? A keď ich dám na plech, čím ich mám zakryť?

anjelicek26
28. sep 2022

@zvieratko31 nenarezane ich varim. Narezem potom, supka je potom aj mäksia, ide to jednoduchsie. A ja davam do pekaca na hus gastany, taky ten zavrety. Ak ich das len na plech tak druhy plech zvrchu alebo alobal by myslim mal stacit. Ono nemusi vybuchnut - ale uz sa mi to proste stalo a fakt to bol des 😂

zvieratko31
28. sep 2022

@anjelicek26 no to Ti verim 😄 oki ďakujem za recept

nevenka
21. okt 2022

Baby, mne dost vadia na gastanoch tieto chlpate casti, z niektorych to ide dole, ale vacsinou velmi nie, pomoze, ked ich povarim kusok a potom dam zapiect? Ze sa to zlupne potom...🤔

alguno
21. okt 2022

Ešte nikdy som nejedla gaštany. Ako chutia pečené i varené?