Ahojte,
uz som nespocetne mnozstvo chlebov vyhodila, neviem upiect chutny chlieb bez psenicnej muky. Najlepsie ak by bol s pouzitim kombinacie viacerych muk. Moze byt hocijaka ina, teda okrem psenicnej a sojovej. Deti maju najradsej kupovany psenicno-razny (cca 50:50), ja potrebujem odburat tu psenicnu a zachovat dobru chut, aby to chceli jest. Dakujem
@ebbi tu vidím pár receptov bez pšeničnej, poskúšaj http://mare.remare.sk/index.php/pecenie-domaceh...
alebo pohľadaj na dáme: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php?kat=48
bez pšeničnej múky nebudú chlebíky také ľahké, nadýchané, s tým musíš počítať 😒 čisto ražný bude moc hutný, skúsila by som ražno-špaldový, prípadne do neho nejaký zemiak na zjemnenie.
tak sa mi nakoniec podaril, po dlhej dobe skusania, ak by niekto potreboval tu je: a je aj pre deti s alergiou na psenicnu muku, vajce, mlieko🙂)
velmi sa tesim🙂)))
350g spaldovej hladkej muky
150g raznej
50g kukuricnej
200ml vody
200ml ovseneho mlieka
1 balik sus. drozdia
1PL cukor
1PL jablcneho octu
1PL tekvicovy olej
1CL rasca cela
1CL sol
vymiesat cesto(je lepive) nechat vykysnut cca 1 hod. (uz rovno vo forme na
srnci chrbat) a potom
do rury na 225 C na 10 min, znizit na 180 na 50 min. ( po polhodine som ho
uz vybrala z formy a piekla aj z inych stran po cca 10min, zo spodu, z
boku...)
oprava: spaldovej muky ma byt len 200g 😉
spalda je vsak tiez psenica, len bohatsia na mineraly a bielkoviny. nevadi to? mozu ju konzumovat aj alergici na beznu psenicu? ten recept inak vyzera vyborne.
@ebbi spalda je vsak tiez psenica, len je bohatsia na mineraly a bielkoviny, nevadi to? mozu ju aj alergici na beznu psenicu? inak ten recept vyzera vyborne.
@hradnapani podla lekarov nemozu, ale my sme skusili a zatial je to lepsie ako ked sme davali klasicku psenicu. Vraj spalda a psenica maju rozdielnu bielkovinu. Lekari ale tvrdia, ze je to to iste. Treba vyskusat 🙂
Recept na chlieb bez pšeničnej múky
Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
4 vajíčka
90 gramov sezamových semienok
90 gramov slnečnicových semienok
90 gramov vlašských orechov
90 gramov tekvicových semienok
90 gramov lanových semienok
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
100 ml vody
štipka soli
Postup prípravy
Postupujte podľa tohto návodu:
1. Najprv vyšľahajte vaječné bielka so soľou.
2. Potom do toho pridajte prášok do pečiva s vodou a znova všetko dobre premiešajte.
3. Následne do zmesi pridajte všetky semienka, ktoré by mali byť predtým pomleté alebo rozdrvené na prášok (respektíve múku zo semien).
4. Znova všetko dobre zamiešajte, prelejte do formy na pečenie a vložte do rúry.
5. V rúre ho pečte približne 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.
A to je všetko. Po dopečení vyberte chlieb z rúry, nechajte vyhladnúť a môžete jesť.
Dobrú chuť a veľa zdravia!
nájdite si nejaký dobrý recept na webe. manželka si takto našla a chleba už len pečie
Skus spaldovu muku. Ja som z nej robila chlieb iba raz, ale nato, ze to bolo 1x v zivote sa mi to podarilo. Chutilo to dobre. Mimochodom je to rozhodne zdravsie ako napr. psenicna, razna a ine muky.