ako ste robili šťavu z černíc, máte skúsenosti? ďakujem vopred
Pomiagam cernice, zasypem cukrom, na kilo cernic pol kila cukru (robim priebezne ako dozrievaju, takze pouzijem tolko cukru, kolko mam cernic), strcim do chladnicky na den, dva. Potom necham stavu odkvapkat na site, sirup bud sterilizjem alebo mrazim. Sirup treba dokyslit kyselinou citronovou.
To huste co ostane na site prelisujem aby som odstranila kostky a bud odlozim do mraznicky ako pretlak, nanuky alebo ladove kocky a ked je fest teplo susim to na ciernych plechoch na slnku na ovocne koze.
Ďakujem Vám obom veľmi pekne
@alenka58 Umyjes a dáš do mrazničky, keď ich budeš mať dostatok, vypresujes ich (vylisujes), precedis. Na liter šťavy ide 100g cukru, 1ml pektinazy, 14g kyseliny citrónovej. Nacapujes do fliaš, sterilizacia 90'C 5 minút.
Toto je recept, keď chces uskladniť aspoň 15-30 litrikov.