Ahojte, podte sa pridať zo svojimi skusenosťami vo vareni ryže.Ako ju varite vy aby bola sypka? Ak taka tema už je, tak ma presmerujte.
latvia a koľko vody? ide tak že 1 pohar ryže a 2 pohare vody? inač ja už som skušala veľa spôsobov.
súhlas s latviou - udusená ryža je oveľa lepšia a chutnejšia ako varená. Robím tak isto, až na to, že ju predtým 3x nepreplachujem 😅 a pomer je približne 2:1
aj ja ju tak robim, aj pomer vody ten isty, ale ja tam supnem pol rozkrojenej cibule , do ktorej pichnem klinceky - korenie.
a po zaliati vodou uz nemiešam . stiahnem plyn na najmensi. len tak buble a dat pokrievku . cca asi po 10-15 min skontrolovat.
ked sa na vrchu uz voda odparila a robia sa take akoze dierky, vypnut plyn. a necht v pare nech sa samo dodusi. ta voda uplne vsiakne do ryze a ona je potom fakt sypka.
ja ryžu pečiem:
začínam ako latvia, prepláchnuť, dať na vriaci olej(olej len tak na pokrytie dna hrnca), prisolím + vegeta, miešam a chvíľu "opekám" 😅 a potom zalejem teplou vodou (netreba vriacu) tak 1-1,5cm nad ryžu, hrniec zavriem !musí byť pokrievka a šup do rúry. pečie sa asi hodinu na nejakých 160°C - je to bez roboty, lebo to sa už pečie sama. Otvorím, skontrolujem, okoštujem, konzumujem 😀 a je výborná, sypká 😉
téma tu už niekde je, keď pohľadáš, nájdeš ďalšie návody 😉 🙂 (alebo ti ju za chvíľu nájdu adminky, keď ti túto zamknú 😅 😀
prave že adminka ma sem presmerovala.
ja robim takto: ryžu preplachnem par krat, opražim v hrnci ale na sucho, pridam soľ, vegetu, kari alebo kurkumu a ešte olupany cely cesnak. a šup do rury. pomer 1:2. a len sledujem kym sa voda nevypari.moja ex svokra ešte tam pridavala postruhanu mrkvu na jemno ale už nedavala žiadne koreniny , len soľ, troška oleja a cesnak. a vždy mala taku vybornu ryžu že prsty len olizovať- sypku. no, ja som tak skušala a raz vyjde raz nie. a pritom kupujem dlhozrnu ryžu, podľa mňa je lepšia ako guľatozrna. na rizoto tak to môže byť hocijaka.
čaute , ja varím ryžu takto- 2 x ju preplachnem ,do kastrola dám olej , na to prepláchnutú ryžu , zalejem vodou v pomere 1: 2 - 1 hrnček ryže na 2 hrnčeky vody, posypem to vegetou , žblnknem trošku olivového oleja , prikryjem a nechám zovrieť , po zovretí stiahnem plamen na minimum,a prikryté nechám variť 17 min.Už to neodkrývam , ani nemiešam , ryža sa krásne uvarí sama, po tých 17 minutach vypnem oheň a nechám ešte dojsť asi 15 min. - až potom odkryjem a premiešam , skôr nie.Ryža je super uvarená , mňam. 🙂
Vidím každý má iný yaručený recept. ja ryžu vôbec nepreplachujem, ani moja mama nikdz nepreplachovala. Najprv som aj ja preplachovala ako svokra, ale yistila som, že vtedy sa mi ryža lepí viac. na 300 g ryže hodím 2 lyžičky vegety, necelých pol lužičky soli, do hrnca dám olivový olej, nato ryžu, nepražím, len nechám aby bola dobre horúca a zalejem pol litrom vriacej vody. Po 15-17 minútach premiešam a je hotová. Nám to takto chutí.
ahoj, ja varím takto:
prepláchnem ryžu, na oleji opražím malú cibuľku, na to ryžu troška to opražím, pridám vegetu, potom horúcu vodu, pomer 1:1 ( toľko ryže, koľko vody), keď je to husté, také kašovité tak zakryjem, kde tu premiešam. a varím kým nie je mäkká. cca 20min.
Môj muž hovorí že lepšiu ryžu nikde nejedol 🙂
ja som kedysi dávala olej aj cibuľku ale teraz to už tak nerobím. Kupujem guľatozrnnú, tá mi viac chutí, pár krát prepláchnem, zalejem vodou tak 1,5 cm nad ryžu a posypem kari korením, nič iné tam nedám, dokonca ani soľ. Je to taká chutná rýchlovka 🙂
🙂 🙂 🙂 dík 🙂 🙂 🙂
ja robievam ryzu takto http://www.schutou.sk/index.php/recepty/salaty-... bez oleja a opekania. Ak treba, necham ju vo vode dojst dlhsie, ako len tie 2 minuty, ako je v recepte a fakticky vzdy bola dobra.
V poslednej dobe zacinam experimentovat s tlakovym hrncom. Uz som vyskusala dva recepty, ale este ani raz nam nechutila tak, ako tato
Pražená ryža - Nasi Goreng
POSTUP PRÍPRAVY
Uvaríme dlhozrnnú ryžu až pokiaľ nezmäkne a necháme vychladnúť a odstáť. V panvici na oleji usmažíme mäso (kuracie, bravčové, krevety) a potom pridáme zmes Nasi Goreng Mix (alebo dochucovaciu pastu Sambal Nasi Goreng) a ešte pár minút smažíme. Pridáme do panvice odstátu a chladnú ryžu (nepridávame teplú alebo čerstvo uvarenú ryžu.) Solíme podľa chuti. Pražíme za stáleho miešania. Podávame s volským okom, kyslou uhorkou, kapustovým šalátom a so sambalom podľa chuti. Vegetariánska varianta je bez mäsa. Mäso nahradíme zeleninou.
POTREBNÉ PRÍSADY
500 g dlhozrnnej ryže, 250 g mäsa (kuracie, bravčové, krevety), 250 g zeleniny (vegetariánska varianta), Olej, Soľ, Nasi Goreng Mix 100 g, 4-5 lyžíc dochucovacej pasty Sambal Nasi Goreng (ak nemáte zmes Nasi Goreng Mix)
My pouzivame len basmati ryzu, tam sa neda co pokazit... ryzu urcite treba opachnut, vraj je na nej strasne vela bakterii, lebo sa susi vonku, preto sa napr. ryza ani nema prihrievat, ale hned skonzumovat. Ja ju prelejem vriacou vodou a este studenou. Na cibulke oprazim ryzu, dam lyzicku vegety, ked zacne trolinka hnednut zalejem ju v pomere 1 hrncek ryze 1,5 hrnceka vody... Necham odparit vodu, az ked je ju len trolinka cez ryzu vidno, vypnem, prikryjem, necham 15 minut stat, ona krasne zmäkne. Je uzasne sypka a chutna...
ja uprazim cibulku na oleji, trosku opeciem predtym vela raz vyplachnutu a preplachnutu ryzu.. zalejem vodou, prihodim korenie na ryzu a sol a necham pomalicky varit,.. ked sa mi zda, ze je ryza hotova, spravim si v strede deirku a mrknem , ci uz nieje na spodku voda..ked nieje, podava sa 🙂 a je mnamky 🙂)
no ako pozerám som tu jediný chalan 🙂 išiel som podla latviinho receptu a ryža je fajn 🙂 len skusenost moja je: bacha na to kolko tej vody 🙂 a robit cca 20 minut
Ja varim ryzu ako cestoviny: zovriet vodu, dat ryzu, pridat pripravok na ryzu a zamiesat a potom sem tam miesat a ked je makka, tak scedim a dam do sklenenej uzatvaracej misky, nech este trosku dojde.Mna to naucila kamoska, jej manzel pracuje v hotely v zahranici ako kuchar a oni to tam robia takto a mozem povedat , ze je to mnaam🙂!Dokonca som ju naucila aj maminu🙂
ja mám tip 😀 komu sa nedarí uvariť dobre ryžu ako mne, kúpte si parný hrniec 😵 ja mam iba taky lacny za 25€,ale ryza sa vzdy podari
ja si ryžu najprv opláchnem a nechám odkvapkať - dlhšie v sitku aby bola suchá, potom ju opražím na oleji, a ked je opražená a rozsýpa sa, tak ju zalejem vriacou vodou asi 1cm anechám robiť, ryža sa mi doteraz vždy podarila
@monika_123 a ako ju robis v tom parnom, normalne na pare??? ako dlho to trva? hmmm by som vyskusala. ja mam inak najradsej jasminovu ryzu...
@azarijka ide tam voda nerobi sa to iba na pare. normalne dam do toho hrnca take iste mnozstvo vody aj ryze,zapnem a same sa mi to vypne po 17min.to je cas za kolko sa uvari.a je ozaj vyborna.najlepsie je ze nemusis pri tom striehnut ale ja odidem a hrniec sa vypne kedy treba 🙂
moja mama vzdy robievala ryzu tak...ze ju oprazila na oleji a cibulke a potom ku konci pridavala vnat petrzlenu a ta davala vybornu chut ryze.
ryzu oplachnes v studenej vode 3x a nechas v sitku odkvapkat aby bola sucha. do hrnca si das poriadne oleja, rozpalis, vsypes vyschnutu ryzu a prazis do sklovita.Okorenis, posolis, resp.vegeta. zalejes vriacou vodou z prave vypnutej kanvice.nechas varit na platnicke(nepripali sa), obcas premiesas. tusim do 10minut je hotova(voda sa spotrbuje). tak to robime doma a ryza je sypka a tak chutna ze nieje potrebne k nej ani maso 😉