Ako spraviť hovädzí steak?

14. okt 2022

Prosim o presny postup.Ake maso, na ako dlho, koreniny, zabalit do alobalu po priprave? Mam doma hov.zadne a chcela by som prepeceny.Dakujem moc🙂
Pripadne aj omacku, vypek k tomu

marienka1989
14. okt 2022

Ja robím steaky takto a sú neskutočne vynikajúce: na grilovacej panvici bez pridania akéhokoľvek tuku sprudka opečiem mäso z každej stany (aj boky treba uzavrieť, takže keď máš dobrú obracačku, stačí pár sekúnd podržať tie boky na panvici, len pozor, mäso nestláčať!). Pripravím si alobal, do neho si pomeliem mlynčekom morskú soľ, pridám čerstvo pomleté čierne korenie a ešte mám v mlynčeku jedno korenie, len teraz si neviem spomenúť, ako sa volá (je to niečo ako talianske peperoncino, obsahuje sušené paradajky a cesnak). Dĺžku opekania mäsa prispôsobíš podľa toho, či chceš viac či menej prepečený...ty píšeš, že viac, v kľude teda môžeš nechať každú stranu aj dve minúty piecť. Potom preložíš steak do alobalu, poobraciaš ho v tom korení a pekne zabalíš. Ja osobne, keď ho robím pre niekoho, kto má rád úplne prepečené mäso bez akejkoľvek krvi vo vnútri ho ešte takto zabalený dám naspäť na panvičku, no oheň pod ňou už mám vypnutý. Takto necháš mäsko odstáť aspoň 15 minút a potom môžeš jesť. Len o tom píšem a už mám naň chuť 😅🙂🙂

bolarazjedna
14. okt 2022

Prepečený, akože well done? Lebo ak chceš steak, tak je to veľká škoda za to mäso, tak sprav radšej obyčajnú sviečkovú. Steaky sa najčastejšie robia prepečene na médium. Ma to úplne inú chuť, ako keď je to well done. A ešte druhá vec, ak chceš robiť steak, tak nerob to z mäsa od mäsiara iba tak odkrojene, ale také, ktoré je aspoň 21 dní dozrievanie za spec. podmienok (je to uvedené na obale).

Co sa týka postupu, cca hodinu by si mal mat plátky pri izbovej teplote. Na prípravu je najlepšia liatinová panvica, ktorá sa rovnomerne rozohreje, ale ja som už robila na teflonovej aj keramickej, a manželovi to chutilo (od si rad pochutná na steaku).

https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/36052/nau...

Ja som sa to naučila podľa tohto postupu. Mäso by malo byt hrubé 2,5-3cm. Na panvici dáš iba trochu oleja, musí byť dobre rozpálená, položíš mäso, ta dĺžka pečenia závisí aj od hrúbky aj od toho, nakoľko to chceš mat prepečene. Ale tak 2-3min z jednej druhej strany, to budeš mať vo vnútri ružové. Keď to vyberieš z panvice, z vrchnej strany posolis, posypes s mletým korením, zakryjes alobalom (aby nevychladlo), a necháš 5-10min odstáť (aby sa šťava a chute rovnomerne rozlozili), potom servírujes.

Omacku rada robím sipkovo-vinovu, od fotím ti to

bolarazjedna
14. okt 2022

Alebo ešte aj hnedá omacka je úplne super, to ti napíšem : pre 4 porcie
4lyžice olivového oleja, 3 lyžice kryštálového cukru, 1mrkva, 1 Petrzlen, 1/4 zeleru, 1 kavova lyžička paradajkového pretlaku, 2 lyžice múky, 5 dcl vody, 3 lyžice sójovej omáčky. 3 lyžice uvarenej kávy, 1 dcl červeného vína.

Cukor skaramelizujes na olivovom oleji, potom na 2 minúty v tom usmazis nadrobno nastruhanu zeleninu. Pridáš pretlak, múku, a ešte smazis 1 minútu. Potom nalejes k tomu vodu, kávu a sójovú omáčku. Nakoniec aj víno. Potom mieša s, kým sa neodpari voda, az budeš mat hustotu omáčky. Nakoniec precedis (mne sa osvedčilo precedis, keď ešte je to také redšie, lebo potom už to ide ťažko, takze precedím a potom ešte zahustím odparenim vody, ak mi príde malo hustá omacka.
Ja tie omáčky zvyknem servírovať v malej misticke na tanieri, takže nenalejem na mäso.

A príloha - zemiaky so šupkou nakrájam na mesiaciky, hodím na 5 min do vriacej vody, potom ich prehodím na pekáč, posolíme, dám korenie na americké zemiaky a sups do rúry, upečiem.