Ahojte, u nás veľmi ľúbime zeleninu, máme obrovskú záhradu mňa to baví pestovať, snažím sa čo najviac ovocia a zeleniny ušetriť na zimu. Zaujímalo by ma ako spracovávate zeleninu vy, dajte nejaký tipy vždy nám ešte v záhrade zostane a zbytočne sa to vyhodí
Ja robím toto
Vakuujem a mrazim čo sa da
Hokkaido, maslovú tekvicu, slivky, jahody, čučoriedky, černice, ríbezle, papriku
V pivnici máme
Zemiaky, bataty, mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu a cesnak
Z ovocia robím džemy a sirup, zo sliviek nutelu
Zo zeleniny zavaram uhorky, baranie rohy, cibuľu, robím Čalamádu, lečo, pikant, kečup
Máte ešte nejaké typy? Ďakujem
z ovocia> ovocnu kozu, susene ovocie, kompoty
vnate> nakrajam nadrobno a dam do mraznicky (nesusim, podla mna stratia zbytocne vela chute)
Ja si robím cesnakovu pastu
Okrem toho co pises:
Vela veci susim, kludne aj poskodenu korenovu zeleninu, pokrajam na platky, vysusim, potom ju hadzem do vyvarov. Susim paradajy, papriku, ktora je uz "za zenitom" nakrajam na kocky, samozrejme jablka.
Z makkeho ovocia robim ovocne koze.
Robim si vlastnu vegetu.
Aj kadejake sladko-slano-kyslo-pikantne "kecupy" kde idu jablka, zelenina a korenie.
A litre peceneho paradajkoveho pretlaku.
cuketova omacka na pizzu alebo cestoviny
https://plnyhrniec.dobrenoviny.sk/genialna-cuke...
@luccija tak zhruba (nemusis ist na gramy)
500 g mrkvy
spolu 500 g petrzlen, zeler, kalerab
asi 200 g (moze byt aj viac) vnate, zeler, ligurcek, slamiha (magi bylinka, ak nemas, nedas), petrzlen, pazitka
Na kilo zeleniny a vnati 100 g soli (to treba dodrzat, takze si to vsetko odvaz), 2 lyzice krystaloveho cukru, lyzicka muskatoveho kvetu a lyzica kurkumy. Zeleninu nastruhat na jemno, vynate nasekat, predsusit, premiesat so solou a korenim a dosusit uplne do sucha. Ked mas kuter, tak este pomliet najemno.
Zavariť takú zeleninovú zmes: mrkva, karfiol, cibuľa proste čo mate radi v pikantnom/sladkokyslom náleve na spôsob uhoriek ako prílohu k masu. Jablka nastrúhanú sušiť, zavariť. My mame tiež veľkú záhradu a všetko čo neviem spotrebovať, zavarim na x spôsobov. Ani to nemusí byť na spôsob uhoriek, stačí, že to tým spôsobom uchováš dlhšiu dobu a neskôr spotrebuješ do čoho chceš, takže stačí nakrajat/nastrúhať/rozmixovať a zavariť v náleve a používať tak ako mrazené -vytiahnuť v čase potreby a uvariť z toho. Okrem toho milujem zeleninové šťavy. Odšťavené vypiť a odpad vysušiť a použit ako korenie. V neposlednom rade, kupit vacsi mrazák je tiež riešenie 😃
Ja robím rôzne omáčky na cestoviny. Upečiem zeleninu v rúre aj s koreninami, rozmixujem, prevarím, nalejem do fliaš a sterilizujem. Napr. vynikajúca je paradajka, paprika, cibuľa, zeler, mrkva, petržlen a koreniny, alebo cuketová a baklažanova "nátierka". Ďalej rôzne "kečupy" a pretlaky, veľa veci zavárame - papriky, cibuľku, karfiol, uhorky. Veľa veci suším - nepoužívam sušičku, ale rozpálené auto - vňatku, paradajky, slivky, figy, jablká, hrušky, koreňovú zeleninu, bylinky...
@patus_2 toto je výborný nápad 🩷 potom uz len vyliať na cestovnímu a obed za tri sekundy
@luccija v rure na plechu. Vsak menej ako 2 kila nemam nikdy, takze aj na dva, tri plechy toho mam. Na 70°, ventilator, vareska v dvierkach, obcas premiesat. Ked sa udari, tak dosusam na radiatore.
Kuter je ten maly sekacik s nadobkou co byva k ponornym mixerom, ale ja mam velky ku robotu
https://www.nay.sk/bosch-msm2650b-ponorny-mixer...
@luccija slamihu si vysad na zahradu, ona da vegete ten spravny smrnc, v pohode vydrzi v skalke, este aj dobre vyzera, znesie akekolvek strihanie a zimy u nas preziva bez problemov. Keby nico, tak aj ked omrzne, tak sa dobre spamata
https://www.prirodaplus.sk/zive-bylinky-a-rastl...
Robím si domáce bujony zeleninový, kurací .. skladujem v mrazáku.
Kvasím v pohároch červenú repu, mrkvu so zázvorom, cibuľky, papriku, kombinujem kapustu s červenú repu a iné ... sú to vitamínové bomby plné zdravých Probiotík a Enzýmov na dobré trávenie.
zeleninu v soli, tento rok som skusila aj toto https://varecha.pravda.sk/recepty/domace-halali... - ale dala by som po ochutnavke menej octu
a aj toto https://varecha.pravda.sk/recepty/paradajky-s-c... sa mi paci
nasusit co sa da...jablka, vnete ako petrzlen, zeler, ligurcek...mozes pouzit do polievok a omacok na dochutenie....niekto susi zeleninu a robi z toho vegetu