Ako spracovávate rakytník?

elalala
27. aug 2022

Ahojte, ako spracovávate rakytník? Chcela by som spraviť čaj a tinktúru. Na čaj vraj stačí len plody usušiť v sušičke a dať do sklenenej nádoby. A ako na tinktúru? Máte nejaký postup? 🙂 na nete som niečo našla, ale od konkrétneho postupu to má ďaleko

kniznicocka
27. aug 2022

@elalala ja som ho napr.mrazila, čitala som že sa vtedy zachyti najviac vitaminov. Že ak ho tepelne spracuješ tak vitaminy sa stracaju

zuzanaam
27. aug 2022

@kniznicocka znie to prekvapujúco, ale opak je pravdou. Konkrétne rakytník má väčšie straty vit. C pri mrazení v porovnaní s tepelnou úpravou.

zuzanaam
27. aug 2022

@elalala na čaj sa používajú listy. Pri sušení plodov držím palce, mám kvalitnú sušičku a rakytníkové plody sa mi nepodarilo vysušiť ani za 2 dni. Už som to potom neskúšala, ale ďalší raz by som asi tie plody pred sušením trochu popučila.

elalala
autor
28. aug 2022

@zuzanaam to som čítala, že pred sušením treba popučiť

zzkmetova
28. aug 2022
nika23t
28. aug 2022

@zuzanaam kde si sa s týmto názorom stretla? Ja práve už roky mrazim, celé vetvičky kvôli tomu, že vraj najviac vitamínov sa uchová, tak teraz si ma zaskočila... Žeby som tento rok skúsila niečo iné?

zuzanaam
28. aug 2022

@nika23t v odborných publikáciách o rakytníku.

nika23t
28. aug 2022

@zuzanaam no neviem. Prečítala som plno článkov o tom, ako spracovať a uskladnit rakytnik, a všade bolo mrazenie ako najlepší a najvhodnejší spôsob. A vravím, že nie jeden článok som o tom čítala.