Ahojte,
neviem síce či to sem patrí ale skúsim snáď sa nájde niekto kto by mne ako laicke v pečeni pomohol.Potrebovala by som poradiť ako si meníte pomery surovín v recepte a prispôsobujete si to sebe. Je na to nejaký návod, pomocník?Či len roky praxe?
Chcem upiecť koláč ktorý je pečený na vacsom plechu ale ja by som ho potrebovala upraviť podľa seba. Lenže ja nemám vôbec predstavu koľko čoho na daný plech aby toho bolo dostatočne množstvo.
Konkrétne sa jedná o rozmer plechu 28x35 a ja potrebujem na rozmer 28x25cm. Prikladám pre istotu hneď aj recept.
Korpus:
9 vajec
220g kr.cukru
300g hl.muky
60g mandlí
150g jah.dzemu
Nálev:
1PL malinový sirup
200ml vody
250g mr.malins
Ganache:
200ml smotana na šľahanie
400g bielej čokolády
Ďakujem pekne za rady, tipy 🙂
400g biela cokolada
na tvoj plech stačí 7 vajec... takže všetko deľ 9 a vynásob 7...
220/9 a *7 je 170 g cukru
300/9 *7 je 233 g múky
60/9 *7 je 45g mandlí
džemu daj od oka
nálev ten istý
ganache sprav tiež tak isto ... ja by som dala troška menej čokolády 300g?
Ja by som urobila ako ma byt a keď tak zvysok vlejem do menšieho plechu a urobím ešte jeden menší alebo vyhodím ak je to len trocha 🤷
Je to maly rozdiel.
To by som absolutne Nemenila.
Maximalne bude Korpus trochu vyssi.ale ja si to preratavam na vajcia.
Ak mam recept na napr.
3 vajcia a chcem väcsi plech,tak napr.pridam 2 vajcia,alebo jedno vajce...
Takze naprv si originalny recept vydelim 3/vajcami/.a vyjde mi,coho kolko treba na 1 vajce.
Podla toho navysujem,zasa podla vajec ..
Ak v recepte nie su vajcia,navysujem o stvrtinu,o tretinu,polovicu.
Odhadovo,podla velkosti formy,ci plechu
Všetky recepty mam prepočítané na maly aj veľký plech. Dačo cez Excel, dačo cez trojclenku😃